Házi malmot teszteltünk. Nagyon tetszett!

Régóta ki szerettem volna próbálni egy házi malmot. Most lehetőséget kaptam rá, és nagyon tetszett! Mézeskalácsot és kenyeret sütöttem a saját őrlésű lisztből. (X)

Az elmúlt két év tavaszán egy ausztriai farmgazdaságban töltöttünk egy-egy hosszú hétvégét a családdal, ahol a reggeli terülj-terülj asztalkámhoz odakészített vendéglátónk egy kis pelyhesítő gépet is, amivel a natúr gabonából magunk készíthettük a reggeli müzlihez a pelyheket. Nekem is nagyon bejött és a fiúknak is.

Ekkor kezdtem el utánajárni, hogy hogyan is tudnék beszerezni egy ilyet otthonra, és e keresés közben találtam rá a házi malmokra is, amelyek segítségével magunk őrölhetjük meg natúr gabonából a lisztet - igényeink és ízlésünk szerint.

Úgyhogy nagyon örültem, amikor kiderült, hogy a Natur Projekt támogatásával lehetőségem lesz egy házi malmot tesztelni!

Salzburgi Malom MT-5 - búzát őröl

A malom

A malom maga egy henger alakú szerkezet, felül garattal, belül két malomkővel, alul pedig a kifolyócsővel. A Salzburgi Manufaktúra 35 év szakmai tapasztalatával kizárólag természetes anyagok felhasználásával készíti ezeket a készülékeket.Az egyetlen gyártó, amelyik egyesével megmunkált, természetes gránitkövet tesz termékeibe. A malom nem kap elektromos töltetet és nem találkozik BPA-t tartalmazó műanyaggal.A malom háza bükkfából készül, melyet természetes méhviasszal kezelnek. A malmokra 24 év garancia van, generációkon át hibamentesen üzemelnek.

Az általam tesztelt MT-5 típusú elektromos Salzburgi Malom percek alatt őröl friss lisztet bármilyen gabonából (pl. rozs, tönköly, árpa, zab, alakor stb.), akár gluténmentesből (pl. kukorica, rizs, köles, hajdina, mandula stb.) is. Az így őrölt liszt teljes kiőrlésű, tartalmazza a korpát és a csírát is, amit a finomlisztek nem. Ha finomlisztet szeretnénk nyerni a malomból, akkor őrlés után át kell szitálnunk az őrleményt - de az így fennmaradt korpa és csírarészeket se dobjuk ki! Beletehetjük ezeket később süteményeinkbe, kásáinkba, müzlinkbe, de akár turmixainkba is.

A szemcsenagyság a malom oldalán található tekerőgombbal állítható, akár menet közben is. A házi malom segítségével bármilyen finomságú liszt őrölhető (rétes, kenyér, finom stb).

A tekerőgombbal állítható az őrlemény finomsága

A teszt

Én most búzából őröltem teljes kiőrlésű lisztet, majd a legkisebb szemcsenagyságra őrölt friss teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készítettem mézeskalácsot és kenyeret.

A malom használata egyszerű volt, tényleg nem kellett hozzá semmi különleges képesség. Őrléskor a malomnak erős hangja van, de fél kg gabonát kb. 1 perc alatt őrölt meg, úgyhogy nem igazán zavaró. Nagyon jó érzés volt látni, ahogy kipereg a liszt, a legmeglepőbb nekem az volt, hogy langyos, puha volt az őrlemény.

Kellemes, puha, langyos volt az őrlemény.

A mézeskalács tésztájához 100%-ban ezt a teljes kiőrlésű lisztet használtam fel. Könnyű volt vele dolgozni, kezelése érdemben nem tért el a finomlisztből készített mézeskalácsok kezelésétől. A tészta az éjszakai pihenés után is könnyen nyújtható maradt, a kész sütemények is finomak.

Mézeskalácsok saját őrlésű teljes kiőrlésű lisztből

A teljes kiőrlésű kenyér 2/3 részben teljes kiőrlésű lisztből készült. Itt sem volt semmi gond a tészta összeállításával, ráadásul megfelelő gép híján kézzel dagasztottam. Teljes kiőrlésű liszt használatánál mindig figyeljünk arra, hogy a tésztának magasabb lehet a folyadékigénye, azaz több vizet/tejet kell használnunk. Az én esetemben 70 dkg liszt (teljes kiőrlésű+kenyérliszt) 4 dl vizet vett fel. A teljes kiőrlésű liszt használatakor megnőhet a kelesztési idő is, ne legyünk türelmetlenek, bár jelen esetben egy óra alatt szobahőmérsékleten ez a kenyér is kétszeresére megkelt. Formázás után még tovább kelesztettem, szépen nőtt a térfogata. Sütés előtt még megszórtam magokkal is.

Teljes kiőrlésű búzakenyér saját őrlésű lisztből

Miután megsült és kihűlt a kenyér, fel is szeltük. A kenyér belén látszik, hogy nem annyira lágy, mint a fehérlisztekből készített kenyerek, de ez általában jellemző a teljes kiőrlésű kenyerekre. Ízre nagyon finom, mi vajjal és friss tejföllel fogyasztottuk.

Nekem sajnos nincs időm napi szinten otthon kenyeret sütni, de ha alkalom adódik rá, akkor nem sajnálom rá az időt. Van azonban nem egy ismerősöm, akiknek nagyon fontos az egészség, ésezért ma már kizárólag maga süti a család számára a kenyereket, péksüteményeket. A házi őrlés nem sok idő ráfordítást igényel, maga a lisztőrlés 1-2 perc, és ha van otthon kenyérsütőgépünk, akkor időzítve reggelre vagy délutánra kész is lehet a saját őrlésű lisztből készített kenyerünk. Ráadásul a változatosság csak rajtunk múlik!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.