Sokan kértétek, most letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt - ez a sorrend!

Ti hogy álltok a tejszínkérdéssel? Használtok főzőtejszínt, vagy maradtok a zsíros habtejszínnél? Néztetek már rá a címkékre? Mi most megtettük!

Sokan panaszkodnak, hogy nem lehet jól felverni a bolti habtejszíneket, 'főző' társaik meg ugye nem tekinthetők igazán tejszínnek.

Volt is egy átfogó cikk és kommentvita erről itt az oldalon, nézzétek, itt!

  • Mi legyen?
  • Miért van ez?
  • És akkor az országszerte elérhető változatokból melyiket válasszuk?
  • Melyikben mi található? Melyik a legfinomabb, melyik a leginkább műanyag?

Teszteltünk.

  • Tisztázni kell, hogy a tejszín valóban a tej színe, tehát a tej tetejéről összegyűjtött zsírréteg, ami legalább 36%-os volt régen, hála a tehénnek, de a szakácsok és kritikus tejszínfelhasználók szerint ma sem létezik ez alatt semmi.

FŐZŐ vs HAB

  • A ma kapható tejszínek nagy része viszont főzőtejszín, amit ezen említett embertársaink nem ismernek el, hiszen csupán8-22% között mozog zsírtartalmuk, gyakorlatilag arra jók, hogy krémesítsenek egy szószt vagy mártást, de felverhetetlenek, cserébe tele vannak adalékkal.
  • A habtejszínek a közhiedelemmel ellentétben NEM kizárólag édességekbe, tejszínhabhoz valók, hiszen jobb esetben cukrozatlanok, de azért nézzünk rá a címkére. Tehát amibe főzőt tennénk, abba hab is mehet. Pont. Utóbbiak zsírtartalma minimum 30%,de nagy ritkán fellelhetünk még masszívabb ún. heavy cream-et (USA, több, mint 36%) vagy double cream-et (48%), ezekből tényleg kőkemény habot lehet verni.

Adalékanyagok

  • A teszt során találtunk vizet, xantán gumit, stabilizátorokat, szentjánoskenyérlisztet bennük, a leggyakoribb azonban a karragén volt, ami a szervezet számára feldolgozhatatlan poliszacharid, (E 407) mennyiségkorlátozás nélkül alkalmazható adalékanyag. Szerepe, hogy a zsírt és vizet összetartsa, megakadályozza, hogy az emulzió szétváljon. (A tejszínben vastagon kiválna a sűrű, krémes zsír, ami amúgy tök természetes.)

A lényeg

  • A tejszínnnél tehát az a helyzet, hogy minél zsírosabb, annál jobb, sőt, csak akkor jó. Ez most nem fogyókúra, nincs mese, itt most a magasabb százalék lesz a nyerő. Ne adjuk alább, mert adalékos, híg, felverhetetlen tejszínnel nem sokra megyünk.

Tejszínes kedvenceitekből:

A TESZT

  • Most 15, országszerte elérhető tejszínféleséget hoztunk, főzőt, habot és tejszínnek nem nevezhető főzőkrémet, valamint néhány növényi tejszínt.

Íz, állag, összetevők és ár alapján a következő eredményt hoztuk:

15. HULALA cooking sauce - főzőszósz, növényi (pálma)zsírtartalom 23%

  • adalékok: írópor, kukoricakeményítő, maltodextrin, emulgeálószerek, stabilizátorok
  • ár: 269 Ft / 200 ml
  • vélemény: tejes étolaj ízű, folyós, ez ízlett nekünk legkevésbé. Tudjuk, ez nem igazán látott állatot, azonban tartalmaz tejszármazékot.

14. ALPRO - rizs főzőkrém, (növényi) zsírtartalom 8%

  • adalékok: víz, napraforgóolaj, rizs, emulgeálószer, tengeri só, stabilizátorok (xantán, karragén)
  • ár: 449 Ft / 250 ml
  • vélemény: krémes, de egyáltalán nem tejszínízű (mert nem az), vegánok barátja

13. MIZO főzőtejszín - zsírtartalom 10%

  • adalékok: stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, karragén, guargumi, savanyúság szabályzó)
  • vélemény: vizes, tartósítószer ízű
  • ár: 249 Ft / 200 ml

12. MILKLAND félzsíros főzőtejszín - zsírtartalom 12%

  • adalékok: félzsíros tejszín, karragén
  • vélemény: vizes, folyós, édeskés, műtejszín ízű
  • ár: 189 Ft / 200 ml

11. OKÉ Főzőmester - zsírtartalom 8%

  • adalékok: tápiókakeményítő, karragén
  • vélemény: nem írták rá a 'tejszín' szót (helyette főzőmester), sűrű, pasztajellegű, édes
  • ár: 199 Ft / 200 ml

10. MILLI Főzőtejszín - zsírtartalom 20%

  • adalékok: ivóvíz, módosított kukoricakeményítő, cellulóz, xantángumi
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, nagyon folyós, tartósítószer ízű
  • ár: 339 Ft / 200 ml

9. PARMALAT Chef főzőtejszín - zsírtartalom 20%

  • adalékok: tejfehérje, módosított keményítő, karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, nagyon sűrű, testápolókrém-szerű állagú, tejszín ízű
  • ár: 339 Ft / 200 ml

8. MILFINA főzőtejszín - zsírtartalom 22%

  • adalékok: karragén, guargumi, szentjánoskenyérliszt
  • vélemény: magas zsírtartalom pozitívum, sűrű, tejes/tejfölös állag, habos, növényi, műízű
  • ár: 279 Ft / 300 ml

7. MEGGLE főzőtejszín - zsírtartalom 10%

  • adalékok: csak tejszín van benne! Az egyetlen ilyen főzőtejszín volt, ezért kapta az első helyet közöttük.
  • vélemény: folyós, vízszerű, édeskés
  • ár: 269 Ft / 200 ml

HABTEJSZÍNEK

6. MILKLAND habtejszín - zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén
  • vélemény: krémesen folyékony
  • ár: 269 Ft / 200 ml

5. MILFINA habtejszín - zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén
  • vélemény: folyékony tejszín íz
  • ár: 159 Ft / 200 ml

4. OKÉ habtejszín, féltartós zacskós - zsírtartalom 30%

  • adalékok: karragén, savanyúságszabályzó anyagok, cukor ( 0,1%)
  • vélemény: az egyetlen, amiben van cukor, krémes, sűrűbben folyós
  • ár: 299Ft / 250 ml

3. PARMALAT Chef habtejszín - zsírtartalom 30%

  • adalékanyagok: karragén
  • vélemény: folyós, tejes, de tejszíntartalma 99,9 %!!!
  • ár: 369 Ft / 200 g

2. FUCHS pasztőrözött habtejszín - zsírtartalom min. 30%

  • adalékanyagok: -
  • vélemény: 100% tejszíntartalom, folyósan sűrű, zsíros, tejesebb íz
  • ár: 230 Ft / 200 g

1. CSERPES tejszín - zsírtartalom min. 30%

  • adalékanyag: -
  • vélemény: sűrűbb, tejszínesebb, homogénebb, "tehéníz"
  • ár: 470 Ft / 0,33 l

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...