Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Súlyos betegségéről vallott Emilia Clarke, a Trónok harca sztárszínésznője

Megilletődve vallott súlyos betegségéről Emilia Clarke, a Trónok harca sztárszínésznője.

Megkezdődött az HBO-n a sokak által várt Trónok harca című sorozat utolsó évadja. A rendkívül népszerű sorozat egyik legfontosabb szerepét, Daenerys Targaryent a – sorozatbeli karakterétől érdemben különböző – bájos Emilia Clarke brit színésznő játssza.

A sorozatot George R. R. Martin Tűz és jég dala című regénysorozata alapján kezdték el forgatni 2010-ben, az első évad 2011-ben került adásba. Emilia egy idei, márciusi interjúban vallott arról, hogy milyen súlyos betegségen ment keresztül az első évad forgatása után. A történet különlegessége, hogy az elmúlt 8 év során soha nem beszélt nyilvánosan erről a színésznő.

Londonban, 2011. febuár 11-én edzés közben tört rám egy addig ismeretlen erejű fejfájás. Az edzést félbehagyva az öltözőbe másztam, majd hányni kezdtem – miközben a mindent elsöprő fájdalom egyre elviselhetetlenebb lett.” – mesélte Emilia. Szerencsére az öltözőben tartózkodó másik hölgy felfigyelt a rosszullétére és segítséget hívott. A színésznő innentől már csak a mentő szirénázására emlékszik. A kórházban MRI-vizsgálatra került sor, amely során kiderült, hogy ún. subarachnoideális vérzése van – azaz az egyik agyhártyánál pattant meg egy agyi ér.

Az akkor mindössze 24 éves színésznőt azonnal megműtötték, a 3 órás műtét során az orvosok megszüntették a vérzést. Az agysérülése komplikációjaként a színésznőnek ideiglenes afáziája (beszédzavara) alakult ki, amely szerencsére egy hét után elmúlt. Emilia 1 hónap után hagyhatta el a kórházat, rendkívül szerencsésen, tartós komplikációk nélkül sikerült felépülnie. Ám a vizsgálatok során kiderült, hogy az agyának egy másik részén is van egy ún. aneurizmája, amely szintén bármelyik pillanatban megpattanhatott.

Emilia visszatért a stúdiókba, és leforgatta a sorozat 2., és 3. évadát. „Folyamatosan fáradt voltam, gyakran voltak fejfájásaim. 2013-ban egy már szokásossá vált MRI-vizsgálat során kiderült, hogy a korábban felfedezett aneurizmám a duplájára nőtt, és azonnal meg kell operálni. Ezúttal New Yorkban műtöttek. A műtét viszonylag simának ígérkezett – de aztán egy rémálommá vált. Az agyam újra bevérzett, és egy újabb műtétre volt szükség, hogy életben maradhassak. Ezúttal már meg kellett nyitni a koponyámat.” – nyilatkozta a színésznő. Egy újabb hónapot töltött a kórházban, csövek és rengeteg bizonytalanság társaságában. A bevérzés hatására nem tudhatta, hogy milyen képességei vannak veszélyben, a napjai szorongással, félelemmel, pánikrohamokkal teltek, amelyek szerencsére az évek múltával enyhültek. A betegsége hatására Emilia jótékonysági tevékenységre fordítja szabad energiái egy részét: agyi sérültek, stroke-n átesett személyeknek segít egy alapítványon keresztül.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via The New Yorker, CBS News

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!