Ültessünk földiepret!

Ez a gyümölcs a legkorábbi a hazai gyümölcsök sorában. Vadon élő rokona a szamóca, erdőkben, tisztásokon, bokros helyeken fordul elő.

Eper

A rózsafélék családjába tartozó kerti eper vagy ananászeper őse az erdőn-mezőn megtalálható eper, illetve a csepp alakú szamóca, amely a mérsékelt éghajlati övben általánosan elterjedt. Ez az indákkal szaporodó, fehér virágú gyümölcs Amerikából származik. A 17. században Észak-Amerikából hozták be Európába a virginiai, majd újabb évszázaddal később Dél-Amerikából a chilei szamócát. A keresztezés nagyon jól sikerült, megszületett a kerti eper. Jellegzetes íze, kellemes zamata, illata miatt nagyon népszerű, és mivel gyorsan termőre fordul, a kiskertekben egyre többen termesztik manapság is.

Az eper évelő növény, termése áltermés, amelynek nagysága és formája a fajtától függően igen változatos, színe világos piros vagy sötétpirosas, húsa többé-kevésbé kemény és lédús. A kiegyensúlyozott éghajlatot és az enyhén savas kémhatású talajt kedveli.

12 tipp eperszezonra

Ültessük az erkélyládába!

Erkélyládáinkba, ablakunkba ültessünk epret! Akár virágzó, akár termő állapotában, dísznövényként is megállja a helyét, nem beszélve ízletes terméséről. Érdemes olyan fajtát választanunk, amely folyamatosan hoz virágokat és termést is.

A szamóca gyümölcsét a kiskertben teljes érettségi állapotban kell betakarítani, mert nem utóérő, lévén az éretlenül leszedett gyümölcs apró, ízetlen, értéktelen. A puha gyümölccsel óvatosan kell bánni: csak a kocsányát szabad megfogni és egy centiméteres kocsányrésszel kell lecsípni. Nem tárolható sokáig még a hűtőszekrényben sem!

A nyár végére a jó kondícióban levő bokrok 3-4 ostorindát fejlesztenek, amelyeken új, kis növénykék helyezkednek el: ezekről lehet szeptemberben új ágyást telepíteni, amely már a következő év júniusában gyümölcsöket érlel.

A szamócaágyás sorközeinek a talaját ajánlatos fekete vagy zöld fóliával betakarni. Ez megakadályozza a gyomosodást, a talaj kiszáradását, a gyümölcs rothadását és korábbra hozza az érés idejét. Fólia helyett természetes anyagokat, lekaszált füvet, szalmát, faforgácsot is használhatunk talajtakarásra.

Egyenesen a termelőtől

Az eper gyógyhatásai

  • A gyümölcs szalicilsav tartalmú, javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére.
  • Gyümölcsében antioxidáns, tumorgátló vegyületek találhatók.
  • C- és E-vitamintartalma magas.
  • Vértisztító hatása közismert.
  • Oldja a májzsírt, azaz a koleszterint.
  • Jó partner a fogyókúrában is. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti, de szokjon le arról, hogy cukrozza az epret! A cukor hizlal, elnyomja az eper egyedülálló zamatát, erjedésnek indul, ezzel a fontos anyagok, vitaminok bomlását is felgyorsítja.
  • Amit kevesebben tudnak róla, hogy a gyümölcs fogfehérítő hatású is. Nyomkodjuk szét a földiepret, majd mártsuk bele a fogkefét, s ezzel a masszával dörzsöljük át a fogakat. Fényesek és fehérek lesznek az epertől.
  • A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, hanem a nap égette bőrt is hűsíti, gyógyítja.

Fontos megemlíteni, hogy a szamócának még a levelei is hasznosak, ugyanis gyógynövényként használják teának, illetve teakeverékekhez. Sokat segíthet a cukorbaj és a bélhurut ellen, sőt méregtelenítőként is használható.

Jó, ha tudod róla,

hogy az arra hajlamos egyénekben, allergiát válthat ki.

Védd a szíved bogyós gyümölcsökkel!

A rovat korábbi cikkeit itt találod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!