Ültessünk földiepret!

Ez a gyümölcs a legkorábbi a hazai gyümölcsök sorában. Vadon élő rokona a szamóca, erdőkben, tisztásokon, bokros helyeken fordul elő.

Eper

A rózsafélék családjába tartozó kerti eper vagy ananászeper őse az erdőn-mezőn megtalálható eper, illetve a csepp alakú szamóca, amely a mérsékelt éghajlati övben általánosan elterjedt. Ez az indákkal szaporodó, fehér virágú gyümölcs Amerikából származik. A 17. században Észak-Amerikából hozták be Európába a virginiai, majd újabb évszázaddal később Dél-Amerikából a chilei szamócát. A keresztezés nagyon jól sikerült, megszületett a kerti eper. Jellegzetes íze, kellemes zamata, illata miatt nagyon népszerű, és mivel gyorsan termőre fordul, a kiskertekben egyre többen termesztik manapság is.

Az eper évelő növény, termése áltermés, amelynek nagysága és formája a fajtától függően igen változatos, színe világos piros vagy sötétpirosas, húsa többé-kevésbé kemény és lédús. A kiegyensúlyozott éghajlatot és az enyhén savas kémhatású talajt kedveli.

12 tipp eperszezonra

Ültessük az erkélyládába!

Erkélyládáinkba, ablakunkba ültessünk epret! Akár virágzó, akár termő állapotában, dísznövényként is megállja a helyét, nem beszélve ízletes terméséről. Érdemes olyan fajtát választanunk, amely folyamatosan hoz virágokat és termést is.

A szamóca gyümölcsét a kiskertben teljes érettségi állapotban kell betakarítani, mert nem utóérő, lévén az éretlenül leszedett gyümölcs apró, ízetlen, értéktelen. A puha gyümölccsel óvatosan kell bánni: csak a kocsányát szabad megfogni és egy centiméteres kocsányrésszel kell lecsípni. Nem tárolható sokáig még a hűtőszekrényben sem!

A nyár végére a jó kondícióban levő bokrok 3-4 ostorindát fejlesztenek, amelyeken új, kis növénykék helyezkednek el: ezekről lehet szeptemberben új ágyást telepíteni, amely már a következő év júniusában gyümölcsöket érlel.

A szamócaágyás sorközeinek a talaját ajánlatos fekete vagy zöld fóliával betakarni. Ez megakadályozza a gyomosodást, a talaj kiszáradását, a gyümölcs rothadását és korábbra hozza az érés idejét. Fólia helyett természetes anyagokat, lekaszált füvet, szalmát, faforgácsot is használhatunk talajtakarásra.

Egyenesen a termelőtől

Az eper gyógyhatásai

  • A gyümölcs szalicilsav tartalmú, javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére.
  • Gyümölcsében antioxidáns, tumorgátló vegyületek találhatók.
  • C- és E-vitamintartalma magas.
  • Vértisztító hatása közismert.
  • Oldja a májzsírt, azaz a koleszterint.
  • Jó partner a fogyókúrában is. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti, de szokjon le arról, hogy cukrozza az epret! A cukor hizlal, elnyomja az eper egyedülálló zamatát, erjedésnek indul, ezzel a fontos anyagok, vitaminok bomlását is felgyorsítja.
  • Amit kevesebben tudnak róla, hogy a gyümölcs fogfehérítő hatású is. Nyomkodjuk szét a földiepret, majd mártsuk bele a fogkefét, s ezzel a masszával dörzsöljük át a fogakat. Fényesek és fehérek lesznek az epertől.
  • A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, hanem a nap égette bőrt is hűsíti, gyógyítja.

Fontos megemlíteni, hogy a szamócának még a levelei is hasznosak, ugyanis gyógynövényként használják teának, illetve teakeverékekhez. Sokat segíthet a cukorbaj és a bélhurut ellen, sőt méregtelenítőként is használható.

Jó, ha tudod róla,

hogy az arra hajlamos egyénekben, allergiát válthat ki.

Védd a szíved bogyós gyümölcsökkel!

A rovat korábbi cikkeit itt találod

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek