Újkrumplis nyári finomságok

Ideje, hogy májusban lecseréljük az öreg burgonyát, és vitamindús, egyben kalóriaszegényebb újkrumplit vegyünk a piacon. Gyors elkészítés, könnyebb pucolás – új ízek.

Spenótos újburgonya

Emlékezetem szerint egy tv-műsorban láttam ezt az ételt, de most, hogy kaptam újkrumplit, nagyon megkívántam. Nem okozott csalódást, nekem nagyon ízlett.

Mitől új az újkrumpli

Az újkrumpli még a beérés előtt, áprilisban és májusban betakarítják, így fiatalon, rózsaszínű, szinte átlátszó héjjal kerül a boltokba. Július végéig tart az újkrumpli szezonja, így augusztustól már alaposan nézzük meg, mit veszünk. Ha vizenyős, puha és nem friss a burgonya, nem lesz jó alapanyag.
Víztartalma magas, és kevesebb kalóriát tartalmaz, így diétázók, fogyókúrázók is remek ételeket készíthetnek belőle. Emellett a vitamintartalma is nagyobb, mint az öreg, télen elvermelt burgonyának – több kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz.
  • Burgonyapüréhez ne használjuk, mert vizenyős, nyálkás lesz.
  • Olajban sült krumplihoz sem megfelelő alapanyag, sőt veszélyes is lehet, mert a forró olaj felcsaphat a krumpliból belekerülő vízmennyiségtől.
  • Rakott ételek esetén könnyen széteshet, szétfőhet a burgonyaréteg, így nem lesz jó alapja például egy rakott krumplinak, ahol a darált húsos réteget a krumpli tartja össze
Nem csak alapanyagként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét. Friss petrezselyemmel, spenóttal, zöldfűszerekkel rövid idő alatt egészséges, diétás menü készíthető belőle. Alig várjuk már májusban az első petrezselymes újburgonyát és hagymás újkrumpli-salátát.
{ CKÉP = 21968, 4 }
  • Figyeljünk arra, hogy az újkrumpli hamarabb megfő, mint öreg társai.
  • Ha serpenyőben pirítjuk, akkor is vigyázzunk. Hamar puhul, sérülékennyé válik, ezért ne kevergessük a krumplikockákat, nehogy szétessenek, hanem laza kézmozdulatokkal rázogassuk a serpenyőt.

NoSalty-tipp: Az újkrumpli vékony, rózsaszín héjától nem kell feltétlen megválnunk. Jól mossuk meg, és héjával együtt használjuk fel. Aki anélkül szeretné, dörzsszivaccsal vagy késsel kaparja le a héjat. Ne vágjunk bele az értékes zöldségbe!

Néhány praktika:

Amihez ajánljuk

Magas víztartalma miatt egyes burgonyás ételek elkészítésére nem jó:

Amire nem alkalmas

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...