Újkrumplis nyári finomságok

Ideje, hogy májusban lecseréljük az öreg burgonyát, és vitamindús, egyben kalóriaszegényebb újkrumplit vegyünk a piacon. Gyors elkészítés, könnyebb pucolás – új ízek.

Mitől új az újkrumpli

Az újkrumpli még a beérés előtt, áprilisban és májusban betakarítják, így fiatalon, rózsaszínű, szinte átlátszó héjjal kerül a boltokba. Július végéig tart az újkrumpli szezonja, így augusztustól már alaposan nézzük meg, mit veszünk. Ha vizenyős, puha és nem friss a burgonya, nem lesz jó alapanyag.
Víztartalma magas, és kevesebb kalóriát tartalmaz, így diétázók, fogyókúrázók is remek ételeket készíthetnek belőle. Emellett a vitamintartalma is nagyobb, mint az öreg, télen elvermelt burgonyának – több kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz.
  • Burgonyapüréhez ne használjuk, mert vizenyős, nyálkás lesz.
  • Olajban sült krumplihoz sem megfelelő alapanyag, sőt veszélyes is lehet, mert a forró olaj felcsaphat a krumpliból belekerülő vízmennyiségtől.
  • Rakott ételek esetén könnyen széteshet, szétfőhet a burgonyaréteg, így nem lesz jó alapja például egy rakott krumplinak, ahol a darált húsos réteget a krumpli tartja össze
Nem csak alapanyagként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét. Friss petrezselyemmel, spenóttal, zöldfűszerekkel rövid idő alatt egészséges, diétás menü készíthető belőle. Alig várjuk már májusban az első petrezselymes újburgonyát és hagymás újkrumpli-salátát.
{ CKÉP = 21968, 4 }
  • Figyeljünk arra, hogy az újkrumpli hamarabb megfő, mint öreg társai.
  • Ha serpenyőben pirítjuk, akkor is vigyázzunk. Hamar puhul, sérülékennyé válik, ezért ne kevergessük a krumplikockákat, nehogy szétessenek, hanem laza kézmozdulatokkal rázogassuk a serpenyőt.

NoSalty-tipp: Az újkrumpli vékony, rózsaszín héjától nem kell feltétlen megválnunk. Jól mossuk meg, és héjával együtt használjuk fel. Aki anélkül szeretné, dörzsszivaccsal vagy késsel kaparja le a héjat. Ne vágjunk bele az értékes zöldségbe!

Néhány praktika:

Amihez ajánljuk

Magas víztartalma miatt egyes burgonyás ételek elkészítésére nem jó:

Amire nem alkalmas

Hozzászólások

mildyko

Nem értek egyet azzal,hogy nem lehet sütni,olajba. Nagyon is meglehet sütni,nem spriccel,és szép piros ropogós lesz.

Törölt felhasználó

Kedves Mildyko, mindenki egyéni ízlés alapján f?zi, süti meg. Az biztos, hogy az újkrumpli vitamintartalma párolva, f?zve, kicsit grillezve jobban megmarad. Így nem tiltott az olajban sütés, csak alkalmasabb erre más krumplifajta. Nem minden esetben fog spriccelni olajban sütéskor az újkrumpli, de ha igazán magas a víztartalma, el?fordulhat, mindenesetre legyünk óvatosak.

mildyko

Én csak azért írtam,mert mindenhol azt olvasom,hallom,hogy az újkrumplit nem lehet sütni.Lehet ez miatt sokan meg sem próbálják Persze,hogy vigyázni kell,de ugyan úgy a réginél is.Sütés-f?zés odafigyelést igényel. Ami a vitaminokat illeti,minden étel jobban megtartja, ha párolva van.F?zés már nem biztos. Az újkrumpli szerintem azért megtartja ha sütve van,mivel kevés id? kell neki.

Címlapról ajánljuk

További cikkek