Újkrumplis nyári finomságok

Ideje, hogy májusban lecseréljük az öreg burgonyát, és vitamindús, egyben kalóriaszegényebb újkrumplit vegyünk a piacon. Gyors elkészítés, könnyebb pucolás – új ízek.

Mitől új az újkrumpli

Az újkrumpli még a beérés előtt, áprilisban és májusban betakarítják, így fiatalon, rózsaszínű, szinte átlátszó héjjal kerül a boltokba. Július végéig tart az újkrumpli szezonja, így augusztustól már alaposan nézzük meg, mit veszünk. Ha vizenyős, puha és nem friss a burgonya, nem lesz jó alapanyag.
Víztartalma magas, és kevesebb kalóriát tartalmaz, így diétázók, fogyókúrázók is remek ételeket készíthetnek belőle. Emellett a vitamintartalma is nagyobb, mint az öreg, télen elvermelt burgonyának – több kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz.
  • Burgonyapüréhez ne használjuk, mert vizenyős, nyálkás lesz.
  • Olajban sült krumplihoz sem megfelelő alapanyag, sőt veszélyes is lehet, mert a forró olaj felcsaphat a krumpliból belekerülő vízmennyiségtől.
  • Rakott ételek esetén könnyen széteshet, szétfőhet a burgonyaréteg, így nem lesz jó alapja például egy rakott krumplinak, ahol a darált húsos réteget a krumpli tartja össze
Nem csak alapanyagként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét. Friss petrezselyemmel, spenóttal, zöldfűszerekkel rövid idő alatt egészséges, diétás menü készíthető belőle. Alig várjuk már májusban az első petrezselymes újburgonyát és hagymás újkrumpli-salátát.
{ CKÉP = 21968, 4 }
  • Figyeljünk arra, hogy az újkrumpli hamarabb megfő, mint öreg társai.
  • Ha serpenyőben pirítjuk, akkor is vigyázzunk. Hamar puhul, sérülékennyé válik, ezért ne kevergessük a krumplikockákat, nehogy szétessenek, hanem laza kézmozdulatokkal rázogassuk a serpenyőt.

NoSalty-tipp: Az újkrumpli vékony, rózsaszín héjától nem kell feltétlen megválnunk. Jól mossuk meg, és héjával együtt használjuk fel. Aki anélkül szeretné, dörzsszivaccsal vagy késsel kaparja le a héjat. Ne vágjunk bele az értékes zöldségbe!

Néhány praktika:

Amihez ajánljuk

Magas víztartalma miatt egyes burgonyás ételek elkészítésére nem jó:

Amire nem alkalmas

Címlapról ajánljuk

További cikkek