Új ízek a babáknak

Ha a babád éppen most vagy mostanában lesz fél év körüli, akkor azon szerencsés gyerekek közé tartozik, akik az őszi zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhatják először.

Korábban írtam arról, hogy nyáron a legjobb félévesnek lenni, mert ilyenkor igazán tág azoknak az ételeknek a sora, amelyek közül kiválaszthatjuk gyermekünk számára az első szilárd táplálékot. De az az igazság, hogy az őszi félévesek sem járnak olyan rosszul, sőt. Talán télen a legnehezebb, mert ilyenkor a tartósan elálló zöldségekkel, például krumplival és répával próbálkozhatunk, de frissen nem sok egyébbel. A tavasszal pedig az a baj, hogy az első érő gyümölcsök nagy részét a kicsik nem fogyaszthatják egy éves korukig, így az epret, a ribizlit és a málnát sem. De az ősz, na az igazán sokszínű, nem csak a faleveleken, de a zöldség-gyümölcs kínálat terén is.
Kezdetnek itt van rögtön az alma, ami akkor is az első gyümölcs a kicsik étrendjében, ha éppen tél vagy tavasz van, de a gyümölcs vitamintartalma ősszel a legmagasabb. Az almát nagyon sokoldalúan használhatjuk föl a kóstoltatás során, eleinte persze csak egy-két kanál reszelt almapürével próbálkozzunk, de pár hónap múlva már keverhetjük a húsos ételekhez, a zabkásához vagy a túrókrémhez is.
Az almát rögtön követi a körte, ami szintén a hozzátáplálási sor elején áll, és a kicsik nagyon szeretik. Puhább, ínnyel is szétnyomható állaga miatt a 8-9 hónapos babák akár már kis darabokban is kaphatják.
Szerencsére ősszel érik a szilva is, amit szintén az első gyümölcsök közt adhatunk, persze a héja nélkül és alaposan pürésítve. Ez is jól passzol natúr joghurtba, túrókrémbe és húsokhoz is.
A fentiek mellett őszibarackot és szőlőt is adhatunk már 6-7 hónapos kortól (héja nélkül és magtalanítva), és ezeknek is épp most van a szezonja.
A zöldségek miatt is szerencsések az őszi félévesek, mert ilyenkor érkezik a zöldségesek standjaira az édes sütőtök. A többi tökfélét is viszonylag korán adhatjuk a babáknak, de a sütőtökben az a jó, hogy az ízét hamar megkedvelik a kicsik, és utána ezt keverhetjük más ételekhez is, amelyekkel esetleg nehezebben barátkoznak meg. Ha csak néhány hónap múlva lesz esedékes a hozzátáplálás kezdete, akkor érdemes ilyenkor egy jó nagy sütőtököt megsütni/párolni, pürésíteni, majd kis adagokban lefagyasztani, így is tökéletesen felhasználható lesz, ha eljön az ideje.
Adhatunk még ilyenkor céklát, kukoricát (főzve, héj nélkül), sőt szelídgesztenyét is a babáknak. Tudom, hogy a gesztenyével nagyon macerás elbánni, de ha kapunk szép hazait, esetleg van egy tuti gesztenyéző helyünk (vaddisznótúrások nyomán kell haladni), akkor kínáljuk vele a kicsit, mert finom édes, biztosan szeretni fogja.
Viszont arra figyeljünk oda, hogy bár most van a szezonja a diónak, mogyorónak, mandulának is, ilyesmit a gyerekek 1, vagy inkább 2 éves korukig semmilyen formában nem kaphatnak, részint az allergia kockázata miatt, részint pedig azért, mert félrenyelés esetén a tüdőben gyulladást okozhatnak.
Hajrá a kis féléveseknek, és még nagyobb hajrá a szüleiknek. Elő az előkékkel, és kövessétek a vaddisznócsapást!

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Kedves r.kata! Marmint azert nem kaphatnak az 1 evesnel fiatalabbak magvakat, mert felrenyelhetik, illetve sulyos allergias reakcio (anaphilaxia) is kialakulhat naluk.

Miss Lemon

Kedves orioncoco! Valóban félreérthet?en fogalmaztam. Egyrészt tényleg arra céloztam, hogy a diófélék viszonylag gyakran váltanak ki allergiát az arra érzékenyeknél, másrészt pedig, arra, hogy félrenyelés esetén (1-2 éves korban ez gyakori) a légutakba kerülve tüd?gyulladást okozhatnak. Javítottam a vonatkozó részt. Üdv: Kata

Címlapról ajánljuk

További cikkek