Ha a babád éppen most vagy mostanában lesz fél év körüli, akkor azon szerencsés gyerekek közé tartozik, akik az őszi zöldségeket és gyümölcsöket kóstolhatják először.
Korábban írtam arról, hogy nyáron a legjobb félévesnek lenni, mert ilyenkor igazán tág azoknak az ételeknek a sora, amelyek közül kiválaszthatjuk gyermekünk számára az első szilárd táplálékot. De az az igazság, hogy az őszi félévesek sem járnak olyan rosszul, sőt. Talán télen a legnehezebb, mert ilyenkor a tartósan elálló zöldségekkel, például krumplival és répával próbálkozhatunk, de frissen nem sok egyébbel. A tavasszal pedig az a baj, hogy az első érő gyümölcsök nagy részét a kicsik nem fogyaszthatják egy éves korukig, így az epret, a ribizlit és a málnát sem. De az ősz, na az igazán sokszínű, nem csak a faleveleken, de a zöldség-gyümölcs kínálat terén is.
Kezdetnek itt van rögtön az alma, ami akkor is az első gyümölcs a kicsik étrendjében, ha éppen tél vagy tavasz van, de a gyümölcs vitamintartalma ősszel a legmagasabb. Az almát nagyon sokoldalúan használhatjuk föl a kóstoltatás során, eleinte persze csak egy-két kanál reszelt almapürével próbálkozzunk, de pár hónap múlva már keverhetjük a húsos ételekhez, a zabkásához vagy a túrókrémhez is.
Az almát rögtön követi a körte, ami szintén a hozzátáplálási sor elején áll, és a kicsik nagyon szeretik. Puhább, ínnyel is szétnyomható állaga miatt a 8-9 hónapos babák akár már kis darabokban is kaphatják.
Szerencsére ősszel érik a szilva is, amit szintén az első gyümölcsök közt adhatunk, persze a héja nélkül és alaposan pürésítve. Ez is jól passzol natúr joghurtba, túrókrémbe és húsokhoz is.
A fentiek mellett őszibarackot és szőlőt is adhatunk már 6-7 hónapos kortól (héja nélkül és magtalanítva), és ezeknek is épp most van a szezonja.
A zöldségek miatt is szerencsések az őszi félévesek, mert ilyenkor érkezik a zöldségesek standjaira az édes sütőtök. A többi tökfélét is viszonylag korán adhatjuk a babáknak, de a sütőtökben az a jó, hogy az ízét hamar megkedvelik a kicsik, és utána ezt keverhetjük más ételekhez is, amelyekkel esetleg nehezebben barátkoznak meg. Ha csak néhány hónap múlva lesz esedékes a hozzátáplálás kezdete, akkor érdemes ilyenkor egy jó nagy sütőtököt megsütni/párolni, pürésíteni, majd kis adagokban lefagyasztani, így is tökéletesen felhasználható lesz, ha eljön az ideje.
Adhatunk még ilyenkor céklát, kukoricát (főzve, héj nélkül), sőt szelídgesztenyét is a babáknak. Tudom, hogy a gesztenyével nagyon macerás elbánni, de ha kapunk szép hazait, esetleg van egy tuti gesztenyéző helyünk (vaddisznótúrások nyomán kell haladni), akkor kínáljuk vele a kicsit, mert finom édes, biztosan szeretni fogja.
Viszont arra figyeljünk oda, hogy bár most van a szezonja a diónak, mogyorónak, mandulának is, ilyesmit a gyerekek 1, vagy inkább 2 éves korukig semmilyen formában nem kaphatnak, részint az allergia kockázata miatt, részint pedig azért, mert félrenyelés esetén a tüdőben gyulladást okozhatnak.
Hajrá a kis féléveseknek, és még nagyobb hajrá a szüleiknek. Elő az előkékkel, és kövessétek a vaddisznócsapást!
Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.
Salátázzunk be decemberben is, ha bulgurral, kuszkusszal vagy épp falafellel turbózott, színes, vitaminban gazdag receptet választunk, nem marad el a hatás!
Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.
Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!
Sorozatunkban minden hónapban összegyűjtjük az aktuális kedvenc receptjeinket regisztrált szakácsaink fogásai közül. Töltsétek fel ti is legkedvesebb ételeiteket, és inspiráljátok egymást egész évben! Jöjjenek az ünnepi, ínycsiklandozó decemberi fogások!
Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!