Vége a sírásnak? Íme a hagyma, ami nem ríkat meg

Hagymát szeletelni nem a legkellemesebb konyhai művelet, hiszen bekönnyezik tőle az ember, aztán percekig nem látja, mit csinál. Egy cég azonban most azt ígéri, olyan hagymát kísérletezett ki, amelyiknek nincs ilyen mellékhatása!

A hagymaszeletelés külön művészet, ha igazán profi akarsz lenni a konyhában, akkor nem lehet csak úgy tessék-lássék módon felvagdosni, de persze a helyes eljárást nem könnyű elsajátítani. Aztán ott van, hogy ha nem jól vágod fel a vöröshagymát, akkor bosszúból meg is ríkat. Most egy amerikai cég megoldást ígér erre: a Sunions nevű hagyma az állításuk szerint nem csal könnyeket az ember szemébe – de önmagát még nem vágja fel. Sírás nélküli hagyma?

Vége a sírásnak? Íme a hagyma, ami nem ríkat meg

A Waitrose nevű amerikai cég büszkélkedik azzal, hogy új fejlesztése nem jár könnyekkel.

Az Amerikában termesztett Sunions ezen felül az elmondások alapján édes ízével számos ételbe passzol, a salátáktól a tüzes fogásokig.

Az íze állítólag rendkívül komplex, egyszerre édes és ropogós. Francia hagymalevest is lehet belőle készíteni, ami végre nem félig leves, félig könny lesz.

Na de miért sírunk hagymaszeletelés közben?

Az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid az oka, ami egy gáz halmazállapotú anyag. Amikor felvágjuk a hagymát, ez az anyag belekerül a levegőbe és a szemünkbe is, ahol vízzel találkozik, és más anyagokra bomlik: kén-dioxidra, hidrogén-szulfidra és kénsavra. A sav irritálja a szemünket, mi pedig akaratlanul is megsiratjuk a felvágott hagymát.

Az elmondások alapján az új hagymafajta nem génmódosított, ami Amerikában azért elég gyakori, hanem 30 év gazdálkodás, kutatás és fejlesztés eredménye.

Forrásunk volt.


Még több tipp, trükk és okosság:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek