Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tuti sajtos praktikák – így vágd, reszeld, bánj vele, és fogyaszd a sajtod

Sajtot szinte minden nap fogyasztunk, mégis van pár praktika, amelyet nem ismerünk. Most az egyik legismertebb sajtmárka segítségével összeszedtük a legfontosabbakat. (x)

Sajtos szendvics, dupla-tripla sajtos tészta, az amerikai mac’n cheese, sajttal sütött csirke, mind-mind isteni fogások. Van, amelyik fogás sajt nélkül el sem képzelhető. Némelyikbe szeletelten, másikba reszelve kerül, most megmutatjuk, hogyan is kell gondosan eljárni, ugyanis ez legalább annyira hozzájárul a finom ízélményhez, mint maga a gondosan megválasztott minőségi sajt.

Sajtvágás

A sajt nagyon „érzékeny” alapanyag, így oda kell figyelni a kezelésére.  A sajt vágásához különböző eszközök használatosak, fontos ugyanakkor, hogy mindig csak tiszta eszközökkel vágjuk meg vagy szeleteljük.

Így bánj a sajttal!

A félkemény sajtok számos fajtája elérhető a boltok polcain. Legyen szó egy lágy, krémes Gouda sajtról, vagy akár egy karakteres aromájú holland Maasdam sajtról, az ízek sokkal jobban kijönnek szobahőmérsékleten. Így fogyasztás előtt érdemes pár perccel előbb kivenni azt a hűtőből, és hagyni kicsit levegőzni.

Mivel a sajt egy „élő” termék, így a szagokra is oda kell figyelni. Tartsuk minden olyan dologtól, ételtől távol, aminek erős illata van, legyen az akár zöldség, gyümölcs, vagy akár egy másik, erős illatú sajt.

Fontos szabály, hogy a sajt vágásfelületét lehetőleg ne érintsük kézzel, és ügyeljünk arra, hogy az ne érintkezzen más felülettel pl.: vágódeszka. Vágás után csomagoljuk vissza a megkezdett sajtot a lehető legrövidebb időn belül (sajtpapírba vagy fóliába).

  

1kg Frico sajt 10 liter tejből készül. A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej összes értékes alkotóelemét.  Tökéletes fehérje, vitamin és ásványianyag-forrás: 70 g sajt 100g hús fehérjetartalmával egyenlő, A;B; D; és K vitamint tartalmaz,sőt 4 szelet sajt  már 1 napi Kalcium szükségletet fedez. Keress még több Frico-sajtot itt!

Reszelés

Amennyiben a sajtot reszelt formában szeretnénk felhasználni, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, így keményebb marad, és sokkal könnyebb lesz reszelni.

Sajtszeletelővel szép, egyenletes szeletek vághatóak. Sajtreszelőt pedig kisebb sajtdarabok reszelésére használjunk. A reszelt sajt eltarthatósága korlátozott, mindig csak annyit reszeljünk le, amennyire valóban szükségünk van.

Ha sütőben készült ételre reszelt sajtot szeretnénk rakni, célszerű kevés morzsával meghinteni, így a sajt nem ég meg, hanem szép piros és ropogós lesz.

Keress még több Frico-terméket itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!