Ezek lettek a legjobb mikrohullámú sütők – Nem csak takarékosak, biztonságosak is

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt összesen 27 mikrohullámú sütőt tesztelt le, hogy kiderüljön, mely márkák háztartási kisgépei teljesítenek a legjobban. Az új kutatási eredményeknek köszönhetően, és a már a korábban tesztelt termékekkel együtt összesen 38 márka 167 termékének adatlapja segíti a fogyasztókat a döntésben.

Mikrohullámú sütőket tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek dolgozói laboratóriumban vizsgálták, hogy a készülékek milyen hamar és mennyire egyenletesen olvasztják ki és főzik meg a fagyasztott ételt vagy a pizzát, hogyan grillezik a pirítóst vagy a csirkét, és hogy készíthetünk el velük egy egyszerűbb süteményt.

A különböző ételkészítési funkciók mellett tesztelték még a készülékek használhatóságát, energiahatékonyságát, zajszintjét és néhány biztonsági szempontnak való megfelelését is. A termékek között találunk 133 szabadon álló és 34 beépíthető típust, illetve 47 kombinált, 76 grill funkciós és 44 grill funkció nélküli „sima” mikrót is.

Az eredmények azt mutatják, hogy már 20 000 Ft-os átlagáron is hozzájuthatunk egy átlagos, összességében 61% feletti eredményt elérő, jónak számító készülékhez. Persze először is fontos eldönteni, hogy milyen célra szeretnénk vásárolni a készüléket, és ezen szempontok mentén kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet hosszútávon.

Grill funkció nélküli „sima” mikrohullámú sütők

Egy mikrohullámú sütőtől felhasználóként leginkább azt várjuk, hogy hamar kiolvassza és megmelegítse a fagyasztott ételt, és lehetőleg egyenletesen tegye azt, ne legyen a külseje tűzforró miközben a belseje hideg marad. A teszt alapján úgy tűnik, hogy vásárlóként nem nagyon nyúlhatunk mellé, ugyanis ebből a szempontból minden készülék a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. Azonban árban már nem mindegy, hogy mihez nyúlunk. Ezúttal is, mint annyiszor bebizonyosodott, hogy még egy márkán belül is érhetik a fogyasztót meglepetések.

A „sima” mikrók között az élen 73%-os összeredménnyel a Whirlpool MWF 420 BL terméke végzett, ami 52 000 Ft-os átlagáron szerezhető be. Viszont rögtön utána szintén egy Whirlpool termék végzett 71%-os eredménnyel, ellenben sokkal barátibb 25 000 Ft-os átlagáron van jelen a piacon. Sőt még energiahatékonyabbnak is bizonyult a tesztek során, mint az őt megelőző társa.

Mikrohullámú sütők grill funkcióval

Ebben a termékcsoportban sok készülék elvérzett a grill funkción, pont azon, amivel többet ígérnek, mint az egyszerű, grill funkció nélküli társaik. Az első három helyen itt sem nagy a szórás az eredmények tekintetében (69%, 70% és 72%), ellenben annál nagyobb az árak tekintetében: 447 000 Ft-os, 197 000 Ft-os és 61 000 Ft-os átlagáron is kaphatunk remekül teljesítő készüléket. Az első három helyen egyébként egy-egy Bosch, Whirlpool és Miele termék végzett.

Kombinált mikrohullámú sütők

Amennyiben a konyhánkban már van egy jól működő hagyományos sütő, nem érdemes mikró terén nagy költségekbe verni magunkat. Ebben az esetben elég egy egyszerű, vagyis az étel kiolvasztására, melegítésre alkalmas mikróban gondolkodnunk vagy maximum egy grill funkciós változatban (abból is olyanban, aminek valóban hatékony ez a funkciója).
Azoknak viszont, akik nem szoktak és nem is terveznek nagy sütést főzést otthon, de azért néha mégis összedobnának egy egyszerűbb süteményt, érdemes megfontolni, hogy külön sütő helyett inkább egy kombinált mikrót válasszanak, így egy beruházással letudják ezt a funkciót is és nem két készülék foglalja a helyet.

A tesztben szereplő kombinált mikrók ára 45 000-800 000 Ft-os átlagár között mozog. Jó hír, hogy a 76%-os eredménnyel első helyen végzett Miele H 7440 BMX (800 000 Ft-os átlagárral) után második helyen 69%-os eredménnyel egy Samsung termék végzett, amely 47 000 Ft-os átlagáron érhető el. Nagy tehát a szórás, de ha felkészülünk és pontosan megfogalmazzuk a számunkra legfontosabb szempontokat vásárlás előtt, biztosan fogunk találni egy megfelelő terméket és nem is feltétlen a legdrágább lesz az, ha egy kis időt szánunk a „piackutatásra”.

Biztonság

A grill, valamint a forró levegő funkcióval rendelkező kombi készülékeknél az is fontos kérdés, hogy mennyire forrósodik át az ajtó, illetve szabadon álló készülék esetében a készülék teljes burkolata. Ezért vizsgálták a termékek termikus biztonságát is. A szabvány 60°C ajtó és 55°C burkolati hőmérséklet-emelkedést enged. Ha a megengedett határérték feletti hőmérsékletre melegedtek a készülékek, akkor nem tekintették megfelelőnek a termikus biztonságukat, ami természetesen az összpontszámukban és rangsorban elfoglalt helyükben is tükröződik.

Vizsgálták továbbá, hogy a készülékek megfelelnek-e az előírásoknak elektronikai szempontból. Vagyis előfordulhat-e áramütés veszélye csatlakoztatás vagy használat során? Ennek a mérésnek megnyugtató lett az eredménye, mert a tesztelt termékek kivétel nélkül mind megfeleltek az előírásoknak és ilyen szempontból biztonságosnak tekinthetőek.

Mi a helyzet a sugárzással?

A vizsgálatok elvégzésének előfeltétele volt a mikrohullámú szivárgás teszt, amely során mikrohullám sugárzásmérő készülékkel vizsgálták a készülékeket az EN 60335-2-25 szabványnak megfelelően. A tesztelt készülékek mind átmentek ezen a vizsgálaton, vagyis nem volt határérték feletti sugárzás. Sugárzás tehát nem fenyeget, de a finom és megfelelőképpen elkészült ételekről lemaradhatunk, ha nem járunk utána, hogy melyik készülék teljesít az elvártnak megfelelően.


Ezek a tesztek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.