Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Törött borsó, káposztás kolbász, csuszáscsibe - összeettük Tolnát-Baranyát

Következő állomásunk az ország dél-nyugati csücske: lássuk, mik voltak a legtipikusabb dél-dunántúli ételek! (x)

A Dél-Dunántúl három megyéből, Tolnából, Baranyából és Somogyból áll. A terület mindig is rendkívül színes volt etnikailag, és ez a gasztronómián is meglátszik. A sok víz (a Duna keletről, míg a Balaton északról határolja a területet) miatt a halételek fontos szerepet játszottak a Dél-Dunántúl gasztronómiai szokásaiban, de sokban hatottak egymásra az évszázadokon át együtt élő különböző nemzetiségi és vallási csoportok is.

A tolnai táj kincsei

A dimbes-dombos Tolna étkezési szokásait sokban alakította a Duna, illetve a gemenci erdő vadban gazdag világa – bár akárcsak a Bakonyban, itt is jórészt az uradalmaknak jutott a nagyvad, míg a szegényebb helyiek legfeljebb az apróbb erdei állatokra vadásztak. A halászlé rendszeres fogyasztása mellett – Tolnában is dunai módra, alaplé nélkül, egyben készül, sok-sok tésztával – jelentős fehérjeforrásnak számítottak a parázson, forró zsírban kisütött apróbb halak. Tolnából ered a ma már országszerte ismert, paprikás lisztben való megforgatás és forró zsiradékban való sütés. Másik népszerű húsétel a megyében – régen főleg ünnepekkor került az asztalra – a csuszáscsibe, ami nevével ellentétben nem csuszatésztával, hanem nokedlivel egyben főzött paprikás csirke. A szárnyasoknak, különösen a kakasnak nagyon fontos szerepük volt a tolnai gasztronómiában – Kakasdon például a mai napig rendeznek bográcsos kakasfőző versenyeket. Mivel Tolna megye a borairól is híres, így az ünnepi menübe – legyen szó bármilyen húsételről – , gyakran kerül valamilyen szekszárdi vörösbor alapanyagként. 

Hétköznapokon, akárcsak az ország többi részén, itt is főleg kásaételeket fogyasztottak, kenyérsütéskor pedig szívesen készítettek tejfölös lepényt – a pomposhoz hasonló, zsírral megkent, melegen, tejföllel fogyasztott ínyencséget. 

Tolna megye másik híres kelt tésztája a tejfölös-borsos kalács – az édes kalácstésztát egy borssal bőven megszórt tejfölös mártásba tunkolgatták ünnepi alkalmakkor.

Vegyél részt a Nagy Gasztroutazásban a Nosalty és a Suzuki közös játékában, töltsd fel a kedvenc vendéglátó helyeid és nyerj!

Somogyi falatok

Somogy megyében szintén nagyon fontos volt a halfogyasztás - sokáig használták az archaikus, nyárson, illetve agyagban sütés technikáját. A megye belső pusztáin sokáig a Dél-Alföldhöz hasonló pásztorkodó életmód is jelen volt. Somogyban is a szegények eledelének számítottak a kásaételek, de a főtt, süt tészták előnyt élveztek a mindennapi étkezésben – a kelt tésztát sokszor tejjel, aludttejjel locsolták, és kizsírozott tepsiben sütötték. Emellett a különböző aszalvány-, tészta- és tejlevesek jelentették a mindennapi táplálékot. Somogyban népszerűek voltak a főzelékfélék is, főleg babból – ám itt a babot borsónak hívták – , ebből készült a híres törött borsó.

Multikulti Baranya

Baranyában rendkívül sok nemzetiség élt a török idők után – svábok, rácok, sokácok, később pedig székelyek lakták egykor a megyét a magyarok mellett. Jelentős volt a gyümölcstermesztés – a mindennapi tápláléknak frissen vagy asztalt formában részese volt az alma és a körte, de itt található az ország egyik legnagyobb egybefüggő szelídgesztenye-lelőhelye is. A leves és a tésztafélék itt is népszerűek voltak, de kiegészítették a Mecsek és a környékbeli erdők adta gyűjtögetett növényekkel is. A sváb konyha egészen a 20. század második feléig jelentős volt – a káposztás kolbász például egy egyszerű, de laktató, téli sváb étel – savanyú káposztával rakott kolbász, amit kemencében sütöttek ki. A megye déli határa, az Ormánság mindig is az egyik legszegényebb terület volt, bár a folyóvizek gazdagságának köszönhetően az itt lakók mindig ki tudták egészíteni az étrendjüket apróbb halakkal, csigákkal, rákokkal. Itt nagy jelentősége volt a hajdinának is, ami Baranya északi részein csak ínséges időkben került az asztalra. A babnak Baranyában is rendkívül sok elkészítési módja volt, az egyik legismertebb étel a babos metélt.

További információt a Suzuki Vitaráról itt találsz!

És ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!