Torma – reszeld, és sírj az örömtől!

Reszeljük le, és sírjunk az örömtől, a torma még a rossz álmokat is kipucolja a fejünkből. Elmaradhatatlan része a húsvétnak, de remek fűszer és gyógynövény.

Ronda gyökér, értékes illóolajok

A látszólag igénytelen növényben nemes erők, illóolajok munkálkodnak. Ezek az illóolajok reszelés során szabadulnak fel a legintenzívebben, éppen ezért szokás a torma gyökerét reszelni, és ilyen formában felhasználni. Egyesek szerint a levelek is felhasználhatóak, de a torma igazi értékei a föld alatt bújnak meg.

Pikáns húsvét

{ CKÉP = 35022, 4 }
Főtt húsok mellé
Gyakran tálaljukfőtt húsokhoz, sertés- és marhahús mellé mártás formájában vagy tormakrémként. Használják káposzta érlelésére vagy salátához, például reszelt céklával összekeverve. A legnépszerűbb formája az ecetes torma. Akinek túl intenzív az íze és az illata, készítsen majonézes vagy tejszínes változatot, azzal csökkentheti a torma erősségét, ugyanakkor élvezheti minden pozitívumát is.

Top4 tormatipp:

  1. Vásároljunk tormát a piacon. Vizsgáljuk meg jól, nehogy túl régit sózzanak ránk. Legyen kemény, jó tartású, de nem fás.
  2. Ha magunk ültetünk tormát, akkor az ősszel kiszedett gyökereket alufóliába csomagolva, a hűtőben eltarthatjuk hetekig, mielőtt felhasználjuk. Hosszabb távra pincében, homok közé dugva tároljuk.
  3. A tormareszelés kihívás. Érdemes a gépi módszert választani a kézi reszelő helyett. Így megóvjuk a kezünket, és nem sírjuk ki a szemünket.
  4. Húsvétra készíthetünk különféle tormakrémeket az egyszerű ecetes torma helyett. Keverhetjük céklával, zöldhagymával, majonézzel, tölthetjük sonkatekercsbe vagy készíthetünk tejszínes tormamártást a főtt húshoz.

Még több tormarecept itt >>>

Folytatás egy hét múlva: tormapakolás, inhalálás, tormatea, mézes reszelt torma. Gyógyítsuk magunkat tormával!

Szeretjük főtt sonkával és tojással, friss kaláccsal enni, miközben megsirat minket. Bánjunk vele mértékkel!

Még több tormakrém recept itt >>>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...