5 tipp a tökéletes töltött kalácsok készítéséhez

Annak ellenére, hogy milyen egyszerű feladat a töltött kalácsok készítése, mégis általában megmaradunk a klasszikus fonott péktermék sütése mellett húsvétkor. Ha az idei lenne az év, amikor mégis megugranánk a feladatot, az alábbi tippeket mindenképpen olvassuk végig.

A babka csak egy csodás és ízes példa arra, hogy miért éri meg húsvétra töltött kalácsot is sütni a tradicionális fonott mellé. Ugyan bonyolultnak és intrikásnak tűnnek ezek a pékáruk, az elkészítésük közel sem olyan nehéz, mint hinnénk. Gyűjtsük hát össze az erőt és akaratot, varázsoljunk idén az ünnepi asztalra egy pompás töltött kalácsot – segítenek az alábbi tippek!

5 tipp a tökéletes töltött kalácsok készítéséhez

Nyújtsd ki vékonyra

A töltött kalács a leggyakrabban úgy készül, hogy a fonás helyett a tésztát kinyújtjuk, megkenjük és felcsavarjuk, majd az így kapott fonatból vagy fonatokból hozzuk létre a kalácsot.

Fontos, hogy a kinyújtás után a tészta mindig a lehető legvékonyabb legyen (de ne szakadjon át), így lesz megfelelő a tészta-töltelék arány.

Ne legyen folyós a töltelék

Szintén alapvető fontossággal bír a töltelék állaga: ha nagyon híg, ki fog folyni a felcsavarás közben, nem akar majd megmaradni a kalács fonatain belül és sütés közben is csak fejfájást okoz majd. A megfelelő állag valahol a puha vajé: ilyenre keverjük a sós vagy édes krémeket, kencéket.

Ne kend túl vastagon

A töltelék vastagsága egyezzen meg a tésztáéval: ha ennél többet kennénk rá, akkor nem tudnánk felcsavarni az egészet, mert a „csiga” elkezdene saját magán csúszni.

Hagyd másodszor is megkelni

Egyes kelt tészták esetében megúszhatjuk a dolgot másodkelesztés nélkül, azonban a töltött kalácsoknál fordítsunk külön figyelmet erre a stádiumra. A megtöltött, megfont kalácsnak adjunk legalább 30 percet, hogy még egyszer megkeljen: így garantáltan nem marad majd nyers a közepe.

Használj fóliát, ha kell

Visszatérő probléma ugyanis, hogy a töltött kalács belseje nyers marad, míg a külseje elkezd égni: ez elsősorban a masszívabb állag, valamint a nedves töltelék miatt történik. Ha azt látnánk, hogy a kalácsunk teteje már nagyon pirul, de belül még biztosan nyers, fedjük be alufóliával, nehogy megégjen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek, amelyektől tökéletes lesz a húsvét:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...