Erre figyelj, ha száraz kenyérből csinálod a csirkecomb töltelékét

Ha összedobnál a hétvégére egy jó kis töltött csirkecombot, de bizonytalan vagy, hogy milyen kenyértölteléket használj, akkor olvass tovább!

A szakácskönyvek, a tévés főzőműsorok és a nagymama receptje is a száraz kenyérből készült töltelékre esküszik. Van egyáltalán valóságalapja ennek a mítosznak? Ha már sokszori nekifutásra sem sikerült úgy a tölteléked, ahogy szeretted volna, akkor eláruljuk, miért ne használj száraz kenyeret a csirkecomb megtöltéséhez.

Talán sokan nem is gondolnák, hogy a „kiszáradt” kenyér, igazából nem veszítette el a nedvességtartalmát. Ilyenkor a keményítőmolekulák kikristályosodnak, és ezért tűnik a kenyér száraznak és keménynek, ez az úgynevezett retrogradáció. Azt jelenti, hogy a pékáru nedvességtartalma ugyanaz, mint frissen, és éppen ezért könnyű elrontani a száraz kenyérből készült tölteléket. Ugyanis víz hozzáadásával már túl nagy lesz a nedvességtartalma, ami miatt a töltelék ízetlen lesz. A ruganyos állag helyett pedig egy ázott, szottyos tölteléket kapunk, ami se nem gusztusos, se nem jóízű.

Hiába adunk a száraz kenyérhez víz helyett alaplevet vagy fűszerezett folyadékot, nem lesz ízletes a végeredmény. Viszont van módja annak, hogy valóban száraz kenyérrel dolgozzunk. A sütőbe berakva a már nem friss kenyeret, ténylegesen ki tudjuk szárítani, és így már bátran lehet utána extra folyadékot hozzáadni. Mivel a sütés során a nedvesség elpárolog a kenyérből, így képes magába szívni a vizet is. A legjobb, ha apró darabokra tépkedjük a kenyeret, és 250 fokos sütőben sütjük 45 percen keresztül. Így még egy kis pirítósíz is felsejlik a töltelékben.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha máris nekifognál a csirkecomb elkészítésének:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...