Légy résen tökvásárláskor: mérgező is lehet köztük

Az őszi szezon egyik legkedveltebb alapanyagaként majd minden háztartásban előkerül a sütőtök, akár sütnivalóként, akár dekorként. A boltok és piacok tökkínálatában viszont nem minden ehető, ami annak tűnik, sőt. Érdemes résen lenni, mert az ízes változatok mellett találhatunk mérgező fajtát is!

Könnyű összekeverni a tökök ehető és mérgező változatait, pláne, hogy sokszor egymás mellett kapnak helyet a boltokban. Mutatjuk, mikre kell figyelned tökvásárláskor, hogy célodnak megfelelőt válassz!

Legyünk figyelmesek tökvásárláskor: nem minden ehető, ami annak tűnik

Tökvásárláskor mindig tudjuk, hogy mit szeretnénk készíteni, ugyanis az ehető tökök között is van olyan, amit sütni, főzni jó, vagy éppen pálinkának, lekvárnak érdemes elkészíteni. Amire nagyon kell figyelni, hogy nehogy összekeverjük a dísztökkel, mert komoly egészségügyi problémákat okozhat, akár egy falat is az utóbbiból. A sütőtök fogyasztásának viszont rengeteg jótékony hatása van.

Erről ismerheted fel a fogyasztásra alkalmatlan dísztököket:

A dísztökökre jellemző a nagyon kemény héj és a változatos szín: egy tök akár többféle színben is pompázhat. Furcsa, szabálytalan alakjuk van, és jóval kisebbek, mint ehető társaik. Ha még így sem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor kérjük az árus vagy egy eladó segítségét.

A dísztök ezeket az egészségügyi kockázatokat rejti, ha elfogyasztod:

A dísztök kukurbitacinokat tartalmaz, amely egy toxikus vegyület, és még a hőkezelésnek is ellenáll, hiába sütnénk meg a dísztököt. Egyetlen falat elég, hogy gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést vagy kiszáradást okozzon.

Forrásunk volt.


Még több őszi étel, recept és ötlet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...