Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Megtaláltuk Budapest 6 legjobb pizzázóját

Szubjektív válogatásunkban 6 tökéletes budapesti pizzázót ajánlunk nektek, amikbe tesztelés után is bármikor visszatérnénk.

Mindenkinek van egy kedvenc pizzázója vagy egy kedvenc pizzája, nem? Sok esetben házhoz rendeljük őket, és félig kihűlve majszoljuk sok ketchuppal…pedig a műfaj jóval több tiszteletet kíván! A frissen sült pizza ugyanis tök más téma, teljesen más élmény, és igenis érdemes kimozdulni érte. Ráadásul Budapesten már elég sok tökéletes példány akad.

Gasztrotársammal és fotósommal, Petivel rászántunk két teljes hetet, és napokon keresztül csak pizzákat teszteltünk, mégsem untuk meg a témát. Egyrészt azért, mert meglepően sokszínű a paletta, másrészt meg azért, mert olyan tökéletes darabokat találtunk, hogy minden alkalommal újult erővel faltuk be őket. Hiába próbáltunk viszont sorrendet felállítani, vérre menő harcok vannak köztünk azzal kapcsolatban, hogy melyik a legjobb…

Szóval sorrend nincs, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy ezeket a pizzázókat egytől egyig jó szívvel ajánljuk:

Pizza Me

A Pizza Me a budapesti pizzaszeletezés megreformálója. Volt idő, amikor csak a 200 forintos pizzával lehetett találkozni az éjszakában, és kapatosan jól esett az is, de el sem hittük, hogy mekkora szerencsénk van, amikor már a Pizza Me-féle olaszos falatok is elérhetőek lettek. Jobban vártuk a pizzaszeletes lezárást, mint magát a bulit.
És a minőség azóta is könnyeket csal az ember szemébe, sőt, mintha évről évre csak egyre jobbak lennének. És ott vannak már különböző fesztiválokon kitelepülve, meg a városban is 16 (!) helyszínen, sőt, házhoz is hozza a futár őket. Óriási szeletek, de hajszálvékony, roppanós tésztából, 100%-ig olasz alapanyagokból, minőségi, ízletes feltétekkel. A pizzamesterük Veronából hozta a receptet, ami azért lényeges, mert az olasz pizzák is rettentő sokfélék lehetnek. Alapból 45 cm-es óriásokat készítenek, így egyben kb. lehetetlen is végezni egy egész pizzával, de nem is kell. Inkább választ az ember többféle szeletet. Annyira jó, hogy van rájuk igény, hogy az embereknek már egyre inkább ez jelenti a “szelet pizzát” Budapesten.

1 szelet: 590 Ft

Digó

A nápolyi pizza elég sokáig nehezen férkőzött be az agyakba, mert totálisan más a tésztája, a mérete, az állaga, mint annak a verziónak, amit a magyar ember a hosszú évek alatt megszokott. De szerintem ma már elég sokan ismerik, és élik is ezt a formát, és nem lepődnek meg a felpúposodott, feketére pirult szélen. Ez az a pizza, amit éppen hogy csak bedobnak a kemencébe, majd neked villámgyorsan habzsolnod is kell befele, még melegen, ha igazán jót akarsz.

“Fatüzeléses nápolyi kemencében, 480 fokon, kevesebb, mint 90 másodperc alatt sül ki a hosszú kelesztésű tészta a legkiválóbb olaszországi feltétekkel – mert ebben nem ismerünk kompromisszumot.”


A Digó pedig szépen tört előre az évek alatt. Nemcsak 3 egységük van, de a fesztiválos múltjuk is jelentős. A harmadik étterem a Kazinczy utcában kicsit rendhagyó, a lazaság mellett sokkal több elegancia is van benne: tipikus pizzarandis hely, késsel-villával, és olyan előételekkel, amikről csak azért nem beszélek most bővebben, mert nem lenne fair a többi “versenyzővel” szemben. De a lényeg, hogy bár még mindig a pompázatos pizzán van a hangsúly, ide még borozni is szívesen járunk majd vissza.

Marinara: 1990 Ft
Friarielli és nápolyi szalámi: 2890 Ft

MANU +

A MANU + a Pizza Manufaktúra kistestvére. Talán sokaknak rémlik, hogy a Pizza Manufaktúra volt az első hely 2010 környékén Budapesten, ahol egy pincében, egyszerű papírtálcára dobva kaptad meg a római típusú pizzádat. És megbolondultál tőle, olyan jó volt, olyan más volt. Minőségi alapanyagokból álló, kézzel nyújtott, szívvel-lélekkel készült finomságok voltak ezek már akkor is, és növekedésüknek hála, többek között már a Múzeum körút 7. szám alatt is találkozhatunk velük. (Meg a Kazinczy utca 55. szám alatt is, Motopizzabudapest néven.)

Az alapelv itt a következő:

Tradicionális Nápolyi pizza. 500 fok. 60 másodperces sülési idő.”

Az eredmény magáért beszél, és a srácok tényleg nem is erőlködnek mással. A belső tér pont olyan, mintha kiürítették volna az előző üzletet, és betolták volna a kemencéjüket meg a padokat, és csak úgy simán sütni kezdtek volna. És azért ilyen, mert kis túlzással tényleg csak ennyi történt. Érez-e emiatt hiányt az ember? Abszolút nem! Úgysem veszed le a szemed a csodás pizzádról!

Salúmi: 2000 Ft
Pizzicare: 2000 Ft

Vapiano

Az én fejemben a Vapiano a legelső budapesti pizzacsodaként él. Az elegáns gyorsétterem-feeling; a csipogó készülék, ami jelezte, hogy kisült a pizza, a látványkonyha izgalma, és az egész miliő, ami annyira egyedi volt akkoriban, 2007 táján, a belvárosban. Azóta megszaporodott a számuk, és a vetélytársak is sokkal többen lettek, de a Vapiano még mindig nagyon rendben van.

“Mert gyors, mégis egészséges. Mert olasz, mégis gyors. Mert finom, igényes, ízléses, mégsem drága. És mert nemzetközi, mégis a miénk."

Óriási pizzát adnak, ami brutálisan meg van pakolva menő alapanyagokkal. Itt a feltétek játékát abszolút előtérbe helyeztük, hagytuk, hadd csábítsanak, és nem bántuk meg. Üde változatosságot nyújtott az, hogy bár a tésztát is rágcsáltuk volna magában, a szalámik, olívák és paprikák elől nem volt menekvés. Ha nem adod a nápolyi fajtát, és a papírvékony tészta sem az eseted, velük érdemes egy próbát tenned!

Capricciosa: 2890 Ft
Diavolo: 3020 Ft

Jamie Oliver's Pizzeria Budapest

Jamie neve fogalom, és a pizzája is olyan dolog, ami nélkül nem akartam elhagyni ezt a bolygót. Szerencsére Magyarország is kapott két éttermet belőle. Az egyik, a Jamie Oliver's Pizzeria pedig a legbelebb belvárosban, a Gozsduban leledzik, így elég gyakran járunk rá civilben is. Sőt, én még rendelni is szoktam tőlük, de mindig rájövök, hogy így a helyszínen, kemencemeleg állapotában az igazi. Az egyik kedvenc részletem náluk a kis pizza + saláta kombinációja. Ez az az adag, amitől nem áll le az agyam ebéd után. A másik remek különlegesség pedig a vegán sajt, így az, aki nem enne állatit, szintén jól járhat itt, ami abszolút jó pont. És ha lehet ilyet mondani, a legstílusosabb étterembelső is az övék – annyira vagány, mégis otthonos az egész. Csak Jamie hiányzik belőle. Igazán jöhetne gyakrabban!

Quattro Formaggi salátával: 2820 Ft
Malacos pizza: 2840 Ft

IGEN 

Az IGEN több szempontból igazi kedvenc: Buda szívében a város szinte bármelyik pontjáról fél óra alatt elérhető, ráadásul ez az a pizzéria, amely tavaly elnyert az AVPN, vagyis az Associazione Verace Pizza Napoletana, a Valódi Nápolyi Pizza Szövetségének tanúsítványát. Mivel a nápolyi pizza az Unesco által védett márka, csak az nevezheti eredetinek a nápolyi stílusú pizzáját, akinek az AVPN erre tanúsítványt ad. A nápolyi stílusú klasszikus pizzákat mindig kiegészítik valamilyen limitált ideig elérhető különlegességgel. Budán járva legalább egyszer kötelező elmenni az IGEN-be!

Margherita 2190 Ft

Pármai-rukkola-parmezán 2780 Ft

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Csákvári Péter

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!