Meg kell mosni a tojást felhasználás előtt? A NÉBIH válaszol!

Lerántjuk a leplet a nagy kérdésről: meg kell mosni a tojást, mielőtt megfőzzük-megsütjük?

Az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyagunk a tojás, sütikhez, tésztához, vagy csak magában, rántottaként is imádjuk. Nem véletlen, hogy rengeteget használunk belőle, viszont számos kérdés felmerül vele kapcsolatban időről időre. Meg kell mosni? Hogyan tároljuk? Mi a különbség a fehér és a világosbarna tojások között? Megkérdeztük a NÉBIH szakembereit!

Érdekelt minket, hol és milyen körülmények között csomagolják az asztalunkra kerülő tojásokat.

NÉBIH: A kereskedelemben kapható tojások tojáscsomagoló központból kerülnek az üzletek polcaira, piacokra. Kivétel ez alól a kistermelők által a piacon kínált étkezési tojás, ahol a kistermelő viszi piacra az általa megtermelt tojásokat.

A csomagolóközpontokban a tojásokat válogatják, a szennyezett felületű, törött héjú tojásokat a beérkezést követően rövid időn belül eltávolítják a tálcákról. A tojásokat ezután osztályozzák minőség és tömeg szerint, valamint jelölik. Néhány tojáscsomagoló központban eljárásokat alkalmazhatnak a tojások felületének csíracsökkentésére, csírátlanítására. Ha az eljárást alkalmazó vállalkozás laboratóriumi vizsgálatokkal alá tudja támasztani, hogy az általa alkalmazott felületkezelés biztosítja a tojás felületének hatékony csírátlanítását, akkor a „fertőtlenített” szót használhatja a csomagoláson

Van különbség a fehér, és a barnás héjú tojások között?

Semmi, mivel a tojásképződés folyamata mindenhol azonos. A tojás a baromfi petesejtje, mely mészhéjból, fehérjéből és sárgájából áll. A százalékos arányt tekintve 11-59-30.

A tojáshéj egy porózus szerkezetű, szervetlen anyagokat tartalmazó kemény burok, mely külső felületét kutikula borítja, mely védelmet biztosít a fertőzésektől a tojás belsejének.

A nagy kérdés.Meg kell mosni a tojást felhasználás előtt?

A tojásokat csak közvetlenül a felhasználás előtt javasolt lemosni, mivel ez a kutikulát – amely a héj és ez által a tojás belsejének védelmét szolgálja – károsíthatja.

Mire ügyeljünk a tojás felütésekor?

A tojás felütését mindig tiszta környezetben végezzük, tiszta edénybe. A tojáshéjat azonnal távolítsuk el a konyhapultról, ne tároljuk azon.

Receptajánló:

Hogyan optimális tárolni a tojást?

A tojásokat állandó hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. A hűtött tojás szobahőmérsékleten történő tárolásakor nedvesség csapódik le a tojáshéjra, mely fellazítva a kutikulát, megkönnyítheti a baktériumok bejutását a tojás belsejébe.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

zsoltbalogh454

de most komolyan ki az aki egy koszos tojást mosás nélkül felhasznál? Javaslom következ? témának: Meg kell mosni a kezünket szarás után?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.