A tojásfőzés nem nagy tudomány. Legalábbis ezt gondoltuk eddig. Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács mégis kutatói kérdést csinált ebből a hétköznapi konyhai műveletből. És hogy mire jutottak? Megdöbbentő, hogy meddig kell főzni a tojást a tökéletes végeredményért, legalábbis szerintük.

A kutatók folyadékdinamika segítségével jöttek rá, mennyi idő szükséges a tökéletes főtt tojás elkészültéhez. Az eredmény több, mint meglepő, hiszen mindenki tapasztalatból tudja, hogy a tojásfőzés nem vesz igénybe többet 10 percnél... elvileg!
Szakaszos főzés!
Az eredmények alapján 31 perc kell a tökéletes főtt tojáshoz, és az sem akárhogyan. A szakaszos főzés az ajánlott, azon belül is 100 és 32 fokos vízben, felváltva kellene tojást főznünk.
A két különböző hőmérsékletű vizet 2 percenként kell váltani, és ezt körülbelül 32 percig csinálni. Ezt a folyamatot a valóságban is kipróbálták, és állításuk szerint megérte a fáradságot: a főtt tojás állaga, kémiai összetétele és érzékszervi tulajdonságai mindezt alátámasztják. A kémiai elemzés feltárta, hogy az időszakosan főtt tojás sárgája több polifenolt tartalmazott, mint a más módszerekkel főzött tojásé. Ez a vegyületcsoport antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságairól híres. Egyes kutatások szerint a polifenolok a szív- és érrendszeri betegségek, a rák bizonyos formái és a neurodegeneratív betegségek kockázatát is csökkentik.
Gyanítjuk, hogy a kutatás eredménye nem igazán fog nagy népszerűségre szert tenni a gyakorlatban, de itt egy újabb lehetőség a tojásfőzésre.
További hasznos konyhai tippek várnak itt: