Így készülnek szerintünk a világ legfinomabb almás pitéi!

A tökéletes almás pite receptje: létezik, csak éppen annyi van belőle, mint égen a csillag. Ha kezdő vagy, adunk néhány tippet, hogyan fejleszd saját pitekészítő tudásod! 

Pitét készíteni nem tűnik egyszerű feladatnak. Vegyük az almás pitét, amelyhez még bár hozzá sem kezdtünk, máris ezer kérdés kavarog a fejünkben: mennyi alma kell hozzá, mit csináljak, hogy ne ázzon el a tészta, egyáltalán, milyen tésztát süssek hozzá, legyen édes vagy kicsit savanykásabb a gyümölcs? Rácsos pitét csináljak? Kerek formába rakjam vagy tepsibe?

Egy jó pite esetében a konyhában már rég használatos közhellyel lehet csak élni: ahány ház, annyi szokás. Ezúttal nem a tökéletes, hanem az igazán finom receptek nyomába eredünk, és adunk néhány tippet ahhoz, hogyan legyen minél ízletesebb és látványosabb a saját almás pitéd.

A RETRÓ

A bátortalan versenyzőknek ezt a régi vágású, ám nagyon ízletes pitét ajánljuk első körben. Puha, szaftos almás belső omlós, de mégis masszív tésztarétegek közé töltve. Ha odafigyelsz az arányokra és a sütési időkre, ezt a receptet nem lehet elrontani.

Hozzávalók: 150 g puha vaj, 150 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 g tejföl, 2 db tojás, 450 g finomliszt, 0.5 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1 db tojássárgája (a kenéshez), 20 g kekszmorzsa (1-2 evőkanál), a töltelékhez pedig kell 8 darab alma, 1 teáskanál fahéj és 0,5 teáskanál gyömbérpor.

Egy tálba halmozzuk a puha vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt és a tojásokat, majd beleszitáljuk a lisztet, sütőport és a csipet sót, és néhány perc alatt összegyúrjuk.
Két részre szedjük a tésztát, és fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben, közben elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, majd lereszeljük. A levét alaposan kinyomkodjuk, majd fahéjjal és gyömbérrel megszórva jól összekeverjük.
A tésztákat tepsi méretűre nyújtjuk, majd a kivajazott-lisztezett tepsibe tesszük az első tésztalapot. Villával alaposan megszurkáljuk, megkenjük a tojássárgájával, majd elősütjük 180 fokon 10 percig (alsó-felső sütés).
A sütőből kivéve megszórjuk a darált háztartási keksszel, ráhalmozzuk, majd elegyengetjük a reszelt almát, végül óvatosan rátesszük a második tésztalapot is.
Ezt is megszurkáljuk villával, megkenjük a tojássárgájával, és 180 fokon aranybarnára sütjük 40-50 perc alatt.
Mire figyelj az alma feldolgozásakor?
Ha csak nem dinszteljük meg az almát sütés előtt, a reszelést követően cukrozzuk be, hagyjuk állni negyed órát, majd nyomkodjuk ki a levét. Ezalatt veszít annyit a nedvességtartalmából, hogy könnyebben átsüljön, és ne áztassa el a tésztát.
Az átsült alsó tészta tetejére szórjunk kevés darált kekszet vagy darált diót, ezek ugyanis segítenek abban, hogy az alma semmiképp se áztassa el a tésztát (és még ízletesebbé is teszik a süteményt).
Nem véletlen, hogy a klasszikus, kerek, gyümölcsös pitéket rácsos tésztatetővel készítik. Ennek oka, hogy sütés közben a gőz könnyebben tud távozni, így nem púposodik fel a tészta. Ha tepsiben készítjük a süteményt, akkor villával szurkáljuk meg az almára ráfektetett, felső tésztalapot, utat hagyva a kiáramló gőznek.
Lehetőség szerint savanykás almával dolgozzunk, hogy ne legyen túl édes a pite. A hagyományos fehér cukrot pedig érdemes nádcukorra cserélni, mert karamelles íze sokkal jobban illik az almához.
Egy belevaló pite
Aki bírja a különleges, keleties fűszerezést, az egészen biztos, hogy odalesz ezért a pitéért!
{ CKÉP = 154192, 6 }
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 db tojás, 7 közepes db alma, 3 evőkanál barna cukor, kínai ötfűszer-keverék ízlés szerint, 15 dkg dió, 15 dkg mascarpone, 2 evőkanál narancslé, fél narancsból nyert narancshéj, 2 evőkanál porcukor
Miből áll a kínai ötfűszer-keverék?Csillagánizs, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj keveréke, porított formában. Csak óvatosan adagoljuk!
A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, hozzáadjuk az apró kockára vágott vajat.Elmorzsoljuk a vajat a lisztes keverékkel.
Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába tekerve legalább fél órát a hűtőben pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük. A lereszelt almát elkeverjük a cukorral, állni hagyjuk 15 percet, majd egy tálba kinyomkodjuk a levét. Az almát száraz serpenyőbe tesszük, kínai ötfűszer-keverékkel ízesítjük, és hozzáöntünk keveset az alma levéből, majd elkezdjük párolni.
Az alma dinsztelése alatt folyamatosan adagolunk hozzá a levéből, így nem fog odaégni és szaftosabb marad. Ha az alma megpárolódott, akkor összeállítjuk a pitét.
A tésztát a piteforma nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. A tésztát belesimítjuk a formába, sütőpapírt terítünk rá, majd sütőbabbal megtöltjük. 175 fokos sütőben, 10 percig elősütjük.
Az elsősütés után az almával megtöltjük a tésztát, a tetejét megszórjuk durvára tört dióval. 25 perc alatt készre sütjük.
A sütés alatt elkészítjük a krémet: ehhez a mascarpone-t összekeverjük a narancs héjával és levével. Kevés porcukorral ízesítjük. A pitét a mascarponehabbal tálaljuk.
Mire figyelj a tészta készítése közben?
Az omlós tészta receptje egyszerű, de igényel némi plusz figyelmet. Ha édes tésztát szeretnénk, a liszt egy részét porcukorral helyettesítsük. A vajnak jéghidegnek kell lennie, és gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne olvadjon fel a kezünk melegétől. Legcélszerűbb a hideg vajat hideg reszelőn lereszelni, így biztosan könnyen tudunk vele dolgozni. A cél, hogy a vaj a liszttel legalább borsónyi, de inkább teljesen szemcsés részekre álljon össze.
A lehető legkevesebb ideig dolgozzunk a tésztával, mert tönkremegy. A hideg alapanyagokat tegyük hideg tálba, úgy dolgozzuk ki.
Nyújtás előtt tegyük hűtőbe legalább fél órára. Gyorsan nyújtsuk, és ne használjunk fel sok lisztet hozzá!

Neked hogy sikerült az első pitéd?

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek