Tippek, hogy tökéletes legyen az omletted!

Omlett vagy rántotta, nem mindegy? Nem hát! Két teljesen különböző technikával készülő ételről van szó! Te tudod, hogy készül a jó omlett?

Az omlett és a rántotta sokak szemében egy és ugyanaz: tojás kell hozzá, egy serpenyő, és bármilyen bele való "feltét" - húsétel, zöldség vagy sajt. A kettő között azonban vannak lényegi különbségek, mégpedig a technika miatt. A rántotta összekevert tojás, amit serpenyőbe öntünk, és kevergetve megsütjük, míg az omlett olyan felvert tojásból készült étel, amit a serpenyőben, maximum forgatva, de soha nem keverve hagyunk a hő hatására megszilárdulni.

Rókagombás omlett

Bár a rántotta is nagyon népszerű reggeli étel, az omlett egy fokkal elegánsabb: nem véletlen, hogy a Konyhafőnök ma esti adásában ez volt a párbajfeladat.

És hogy hogyan készül a jó omlett? Van pár tippünk, hogy a tied is tökéletes legyen!

  • A tojásokat rendesen fel kell verni! Villával is lehet, de a jobb eredményért használjunk habverőt. A jó omlett egyik alapja, hogy a tojásokat habosra keverjük a művelet elején!
  • Ne keverjünk bele se tejet, se tejszínt, se tejfölt - azt hagyjuk meg a rántottának. A zsíros folyadék hatására máshogy szilárdul a tojás sülés közben, és könnyen egy szélén száraz, belül nyers tojásételt kaphatunk.
  • Nagy adagban ne gondolkozzunk! Rengeteg sok tojásból készült tojásétel létezik - például a spanyol tortilla - , de az omlett akkor lesz jó, ha kis adagokban készül. Háromnál több tojással egyszerre ne is kísérletezzünk!
  • Legyen egy megfelelő méretű serpenyőnk! Ha túl nagy, az omlett vékony lesz - úgy nem az igazi. Ha túl kicsi, akkor pedig kiszárad a széle, mire a közepe jó lenne.

Ezeket olvastad már?

  • A vajat olvasszuk meg, és amint habzik, öntsük rá a tojást. Ha túl forró, vagy túl hideg a serpenyő, az omlett kiszárad, és élvezhetetlen lesz.
  • Bármit használunk az omlett töltelékének, előtte készítsük elő! A zöldségek legyenek megpárolva, mert a tojás sokkal hamarabb átsül, így vagy kiszárad az omlettünk, vagy nyersek maradnak a zöldségek.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek