Tippjeink egy igazán elegáns karácsonyi menühöz

Ne csak a polcon tartsd a tokaji aszút, idd meg élvezettel, és egyél valóban hozzá illő ételeket, süteményeket - segítünk! (x)

A Tokaj-hegyaljai borvidék jellegzetessége az aszúsodás, amely a termőhely, a talaj, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajták (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, Kabar) egymásra találásának köszönhetően évről évre bekövetkezik.Magyarország legelső és egyik legszebb borvidéke, mely a Tokaj–Abaújszántó–Sátoraljaújhely alkotta háromszögben terül el a Zempléni-hegység déli lankáin. A terület a világ első zárt borvidéke volt. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben vette fel a világörökségi listára a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket.Az aszúsodás során az ősz eleji esőzések és a hajnali ködök hatására a szőlőszem megduzzad, megreped, beindul a botrytises nemesrothadás, majd a bogyók aszúsodása, az íz- és zamatanyagok, valamint a cukortartalom koncentrálódása.

De mit együnk hozzá?

Fontos, hogy aszúsodáskor az aszúszem vizet veszít, ezért megnő a sav- és cukortartalma, ezért figyelni kell a hozzá kínált étel savképére (pl. lekvár, citrusfélék okozhatnak túlzott savasságot is.)Cukortartalom: aranyszabály, hogy egy aszú sose lehet édesebb, mint a hozzá kínált étel, és fordítva.A tokaji aszú a borok király, a királyok bora - így sokak szerint egy 6 puttonyost például leginkább magában érdemes fogyasztani, de ha mégis étellel párosítanánk, próbáljuk ki gyümölcsalapú desszertekkel, macaronnal. De a diós, gesztenyés, kávés ízeket is kombinálhatjuk grapefruit-tal, keserű étcsokival, vagy akár egy kis maldon sóval.Manapság két fő csoportról beszélünk az aszún belül:

1. A "klasszikus" aszú

A testes, hosszabb hordós érlelésű, sötét borostyánszínű, csokoládés-kávés-avaros aszúk tartoznak ide, amelyeket főként, de nem csak desszerborként kezelünk.

Ezekhez főleg a csokoládés, kávés, karamellás desszertek, kávéhab, mousse-ok ajánlottak:

Sőt, mehet hozzá egy zserbó, egy creme brulée vagy akár egy szelet Sacher-torta is:

De adhatjuk érett, kemény vagy kéksajtokhoz, gorgonzolához is.

A legklasszikusabb pedig a libamájjal való párosítása:

2. "A fiatalos, friss" aszú

A fiatal, de minimum két év kötelező érlelésű, gyümölcsös, frissebb aszúk - ezekhez bátran mehetnek az ázsiai, keleti ízek, a curry, a csillagánizs, a citrusfélék, a mogyoróvaj, a mangó, a füge, vagy akár egy garnélanyárs chilivel, egy mandarinos /narancsos kacsa is:

Keress aszúkülönlegességeket a Grand Tokaj kínálatából itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...