Tej bevezetése

A tehéntej és a tejtermékek, -készítmények bevezetése a csecsemők étrendjébe mindig is központi kérdés volt. Járjuk körül a témát a mai álláspontok szerint!

A csecsemők hozzátáplálása során a tejtermékeket (pl. túró, joghurt, kefír stb.) már 7–9 hónapos kortól, a tejnél korábban vezethetjük be. A jelenlegi szakmai ajánlások szerint 12 hónapos kornál előbb nem adunk tehéntejet a gyermeknek, az igazán óvatosak szerint 3 éves kornál előbb sem. Manapság a tehéntej megítélése számos kérdést vet fel, én személy szerint fontos kalciumforrásnak tartom. Ha valaki mégis elzárkózik attól, hogy gyermekének tejet, tejtermékeket adjon, annak is figyelnie kell a gyermek megfelelő napi kalciumellátására.

A tejtermékek bevezetésénél is alapelv a fokozatosság, először kis adagban kínáljuk. Ha bármilyen, allergiára utaló tünetet tapasztalunk kisbabánknál, szüneteltessük a tejtermék adását és konzultáljunk a gyermekorvossal, allergológussal.

A tejtermékek bevezetését kezdhetjük pl. natúr joghurttal, amelyet házi gyümölcsjoghurtként szezonális, már korábban bevezetett gyümölccsel keverünk össze. Bár apró magvas gyümölcsöt (málna, ribiszke, szeder) még csecsemőknek nem adunk, azért ne csüggedjünk, nagyon finom gyümölcsjoghurtot, -turmixot készíthetünk sárga- vagy őszibarackból, nektarinból – nemcsak a babának, hanem az egész családnak.

Ha megfelelően érett gyümölcsöt választunk, a joghurt, turmix utólagos édesítésére nincs szükség. Reggelire, tízóraira, de akár desszertnek is készíthetünk gyümölcsös túrókrémet, bátran válasszuk a magasabb zsírtartalmú túrófajtákat, hogy még krémesebb legyen az étel. A házi gyümölcsjoghurt, túrókrém valódi gyümölcs felhasználásával pillanatok alatt elkészíthető és nem tartalmazza a bolti készítményekben található hozzáadott cukrot, adalékanyagokat. A natúr joghurt, a tejföl, de akár a hagyományosnál magasabb zsírtartalmú, krémes görög joghurt alkalmas a babák főzelékeinek ízesítésére, habarására, krémesítésére.

Ha eljön a szilárd ételek ideje

Bár a sajtok is a tejtermékek közé tartoznak, jellemzően magas sótartalmuk miatt bánjunk velük óvatosabban.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek