Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

Teát nem csak télen lehet inni: a meleg időnek is megvannak a maga aromás italai, legyen szó jeges teáról, koktélról vagy bármi másról. Ilyenkor se hanyagoljuk el a teafüvet, vegyük végig, hogyan főzhetjük belőle a legfinomabb italt.

Teát a magyarok közül sokan csak télen vagy megfázás alkalmával isznak, pedig ez a világszerte imádott – sőt, néhol istenített – ital egész évben felfrissíthet minket, főleg akkor, ha megfelelően főzzük. Még ilyenkor is, amikor a hőmérséklet már meredeken emelkedik, jól eshet egy bögre tea (egyesek szerint a meleg időben a meleg ital amúgy is kellemesebb). A legjobban pedig akkor fog esni, ha az alábbi szempontok alapján készítjük el.

Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

A teafű beszerzése

Természetes egy kiváló bögre tea a jó minőségű levelekkel kezdődik. Szerencsére egyre több helyen kapható már leveles (azaz nem filteres) tea, a nagyobb élelmiszerboltok is tesznek pár ilyen terméket a polcaikra.

Ezen kívül persze felkereshetünk egy speciális teaboltot is, ahol kimérve juthatunk hozzá a legjobb teákhoz.

A leveles, szálas tea ugyanis sokkal teltebb, komplexebb ízt ad, csak az ebből főzött teában érezhetjük majd az adott fajta teljes ízvilágát. A filteres teákba ugyanis sok apró törmelék és porszerű tea is kerül, ami túl gyorsan megfő a forró vízben, ettől pedig keserű és zavaros lesz az ital.

A teafű kiválasztása

A különböző teák világa elsőre nagyon zavarosnak tűnhet, azonban egyrészt abszolút nem nehéz elnavigálni benne, másrészt minden a saját ízlésünkre van bízva. A teafajták közötti választás csak abból a szempontból lényeges, hogy később majd figyelembe kell vennünk a főzésnél.

Ugyanis nem azonos hőfokon és nem ugyanannyi ideig kell főzni az összes teát, ezek a dolgok mind az adott fajtától függnek.

A főzés módszere

Ha kiválasztottuk és megvettük a nekünk szimpatikus teát, további döntések előtt találhatjuk magunkat. Ugyanis nemcsak egyfajta módszer létezik a tealevelek megfőzésére, hanem kettő. Ezt a folyamatot ugyanis végezhetjük hideg és meleg vízzel is.

A meleg vizes talán az elterjedtebb, bár sokan inkább forró vízzel főzik a teát, ez pedig nagy hiba. Soha nem a lobogó víz a megoldás, ez ugyanis túl agresszív hőt ad, amitől megégnek a tealevelek.

A fekete teák esetében a 90 fokos, a zöld teák esetében pedig a 80 fokos víz az ideális. Az áztatási időről mindig tájékozódhatunk a csomagoláson.

De hideg vízben is főzhetünk teát. Ehhez csupán az kell, hogy 1 liter hideg vízbe szórjunk bele nagyjából 2-3 evőkanál teafüvet, majd az egészet hagyjuk egy éjszakára pihenni a hűtőben. Ez a „cold brew” (hidegen főzött) módszer sokkal karakteresebb aromát eredményez.

A tea utóélete

Végül pedig következzen még egy meglepő tény: a minőségi szálas teát nemcsak egyszer, de többször is le lehet főzni. A legtöbb fajta kétszer, háromszor bátran használható, nyilván, ezek a főzetek már nem lesznek annyira erőteljesek, a kellemes ízük azonban megmarad. És így akár többször is élvezhetjük életünk legfinomabb teáját.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tökéletes módszerek, receptek, ételek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...