Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

Teát nem csak télen lehet inni: a meleg időnek is megvannak a maga aromás italai, legyen szó jeges teáról, koktélról vagy bármi másról. Ilyenkor se hanyagoljuk el a teafüvet, vegyük végig, hogyan főzhetjük belőle a legfinomabb italt.

Teát a magyarok közül sokan csak télen vagy megfázás alkalmával isznak, pedig ez a világszerte imádott – sőt, néhol istenített – ital egész évben felfrissíthet minket, főleg akkor, ha megfelelően főzzük. Még ilyenkor is, amikor a hőmérséklet már meredeken emelkedik, jól eshet egy bögre tea (egyesek szerint a meleg időben a meleg ital amúgy is kellemesebb). A legjobban pedig akkor fog esni, ha az alábbi szempontok alapján készítjük el.

Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

A teafű beszerzése

Természetes egy kiváló bögre tea a jó minőségű levelekkel kezdődik. Szerencsére egyre több helyen kapható már leveles (azaz nem filteres) tea, a nagyobb élelmiszerboltok is tesznek pár ilyen terméket a polcaikra.

Ezen kívül persze felkereshetünk egy speciális teaboltot is, ahol kimérve juthatunk hozzá a legjobb teákhoz.

A leveles, szálas tea ugyanis sokkal teltebb, komplexebb ízt ad, csak az ebből főzött teában érezhetjük majd az adott fajta teljes ízvilágát. A filteres teákba ugyanis sok apró törmelék és porszerű tea is kerül, ami túl gyorsan megfő a forró vízben, ettől pedig keserű és zavaros lesz az ital.

A teafű kiválasztása

A különböző teák világa elsőre nagyon zavarosnak tűnhet, azonban egyrészt abszolút nem nehéz elnavigálni benne, másrészt minden a saját ízlésünkre van bízva. A teafajták közötti választás csak abból a szempontból lényeges, hogy később majd figyelembe kell vennünk a főzésnél.

Ugyanis nem azonos hőfokon és nem ugyanannyi ideig kell főzni az összes teát, ezek a dolgok mind az adott fajtától függnek.

A főzés módszere

Ha kiválasztottuk és megvettük a nekünk szimpatikus teát, további döntések előtt találhatjuk magunkat. Ugyanis nemcsak egyfajta módszer létezik a tealevelek megfőzésére, hanem kettő. Ezt a folyamatot ugyanis végezhetjük hideg és meleg vízzel is.

A meleg vizes talán az elterjedtebb, bár sokan inkább forró vízzel főzik a teát, ez pedig nagy hiba. Soha nem a lobogó víz a megoldás, ez ugyanis túl agresszív hőt ad, amitől megégnek a tealevelek.

A fekete teák esetében a 90 fokos, a zöld teák esetében pedig a 80 fokos víz az ideális. Az áztatási időről mindig tájékozódhatunk a csomagoláson.

De hideg vízben is főzhetünk teát. Ehhez csupán az kell, hogy 1 liter hideg vízbe szórjunk bele nagyjából 2-3 evőkanál teafüvet, majd az egészet hagyjuk egy éjszakára pihenni a hűtőben. Ez a „cold brew” (hidegen főzött) módszer sokkal karakteresebb aromát eredményez.

A tea utóélete

Végül pedig következzen még egy meglepő tény: a minőségi szálas teát nemcsak egyszer, de többször is le lehet főzni. A legtöbb fajta kétszer, háromszor bátran használható, nyilván, ezek a főzetek már nem lesznek annyira erőteljesek, a kellemes ízük azonban megmarad. És így akár többször is élvezhetjük életünk legfinomabb teáját.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tökéletes módszerek, receptek, ételek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek