Mit tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen? Most induló cikksorozatunk ebben nyújt segítséget!

Az élelmiszerlánc szinte minden szakaszában pocsékba megy valami. Állítsuk meg a pazarlást! Segítsük a hazai szervezetet, akik a jó ügy legnagyobb éllovasai!

Az élelmiszerpazarlás az éhezés világában napjaink egyik legégetőbb problémája. Világszerte a megtermelt élelmiszermennyiség egyharmada soha nem kerül elfogyasztásra, miközben emberek milliói éheznek. Pazarlunk az élelmiszerlánc minden fázisában, a termeléstől kezdve a gyártáson és kereskedelmen át a fogyasztókig. A kárba ment élelmiszerekkel kárba mennek a megtermelésükhöz szükséges erőforrások is.

Tudtátok például,

hogy egyetlen kiló marhahús előállításához 13-15000 liter víz szükséges? Arról nem is beszélve, hogy az élelmiszer a bomlásakor metángázt bocsát ki, ami 25-ször erősebb hatással van a klímaváltozásra, mint a széndioxid.

A Magyar Élelmiszerbank megmenti a kidobástól a kereskedelemben és a gyártásban keletkező élelmiszerfeleslegeket, és eljuttatja azokat a rászorulókhoz. Ezzel Magyarországon egyedülálló módon végeznek egyszerre zöld- és segélytevékenységet.

Magánszemélyektől nem fogadhatnak el feleslegeket, hiszen azok forrása nem ellenőrizhető, illetve az elaprózottság miatt a logisztika is megoldhatatlan lenne. Akkor mit tehetünk fogyasztóként?

Ahhoz, hogy felhasználóként csökkenthessük pazarlásunkat, az első és legfontosabb a tudatosság. Figyeljétek induló cikksorozatunkat, mostantól rendszeresen jelentkezünk élelmiszerpazarlás elleni tippekkel! Az Élelmiszerbankkal közösen minden cikkben körbejárunk egy élelmiszerfogyasztással kapcsolatos témakört, megvizsgáljuk, hogyan tehetünk a pazarlás ellen onnantól kezdve, hogy elindulunk bevásárolni, egészen odáig, hogy elfogyasztottuk a megfőzött ételeket.

Amellett, hogy otthon odafigyelsz a pazarlásra, itt támogathatod az Élelmiszerbank élelmiszermentő tevékenységét is, hogy minél több felesleg eljuthasson a rászorulókhoz.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek