Te sem kávézol már lefekvés előtt? Úgy tűnik, ideje ezen a szokáson változtatnod

Úgy tűnik, eddig tévhittel éltünk az esti kávéfogyasztással kapcsolatban. Egy friss kutatás meglepő eredményekkel szolgál.

Mivel a koffein felpörget, lefekvés előtt az ember nem igazán szokott kávézni - pedig egy friss kutatás szerint nem kell attól tartani, hogy nem tudsz tőle aludni, mivel elvileg semmiben nem befolyásolja sem az alvásod mennyiségét, sem a minőségét.

A Florida Atlanti Egyetem és a Harvard Orvosi Karának közös kutatása arra az eredményre jutott, hogy a koffeinnel semmi baj nincs lefekvés előtt fogyasztva - az alkohollal és a nikotinnal viszont már annál inkább. A kutatók 785 embert figyeltek meg összesen több mint 5000 nap és éjszaka alatt. Azt vizsgálták, hogy hogyan hat a résztvevőkre a lefekvés előtt fogyasztott koffein, alkohol vagy elszívott nikotin. Az alvásminőségüket okosszenzorokkal és alvásnaplóval mérték, és három faktort néztek: az alvás mennyiségét, a minőségét és azt, hogy elalvás után mennyire gyorsan ébredtek fel.

A Sleep tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a koffeinnek nem volt hatása egyik megfigyelt faktorra sem, viszont a nikotinnak és az alkoholnak igen. Egy lefekvés előtt elszívott cigaretta például átlagosan 42 percet vett el az alvásidejéből azoknak, akik egyébként is nehezen aludtak el, és álmatlanságban szenvedtek. A kávénál nem találtak ilyen összefüggést.

Az eredményen a kutatók is meglepődtek, hiszen nem gondolták, hogy a lefekvés előtti négy órában fogyasztott kávé ennyire nem lesz hatással az alvás minőségére. Az eredmények azonban összhangban voltak korábbi, kisebb és kevésbé objektív kutatások tapasztalataival is.

A kutatás eredményei szerint a legnagyobb hatása a nikotinnak volt az alvásra, de az alkohol is megzavarta az alvásminőséget. A kutatók megjegyezték, hogy azok, akik érzékenyek a koffeinre, továbbra se igyanak kávét lefekvés előtt, de azoknak, akik normál módon reagálnak rá, egész nyugodtan szabad: az, hogy a kávétól nem tudsz aludni, úgy tűnik, egy megalapozatlan mítosz.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek