Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Te is csikorgatod éjszaka a fogadat? Ezek az idegesítő szokás kiváltó okai

Amellett, hogy a fogainkat is tönkreteheti, a fogcsikorgatás bizonyos esetekben olyan problémát is jelezhet, amit talán elsőre észre sem veszünk. De mit tehetünk ellene?

A fogcsikorgatást legtöbbször úgy emlegetjük, mint egyfajta kellemetlen és nem akaratlagos éjszakai szokást, pedig napközben is előfordulhat. A becslések alapján a felnőttek körülbelül 8%-a, a gyermekek pedig 33%-a csikorgatja a fogait, de az orvosok szerint ezek az arányok sokkal magasabbak, hiszen sokan nem is tudnak arról, hogy nem csendben alusszák végig az éjjelt. De mi okozza a fogcsikorgatást? Íme, a leggyakoribb okok!

Stressz

Michael Lerner fül-orr-gégész szerint a stressz és a szorongás az egyik leggyakoribb kiváltó ok. Stresszhelyzetben a testünk adrenalint és kortizolt szabadít fel – ezek olyan vegyi anyagok, amik növelik a pulzusszámot, a vérnyomásunk megemelkedik, és az energiaszintünk megnő. Lerner elmondása alapján ezek az intenzív változások az állkapocs és a rágóizmok túlzott izomfeszültségét eredményezhetik, ami fogcsikorgatáshoz vezethet. A szakember arra is rávilágít, hogy a stresszesebb időszakokban nagyobb az esélye a fogcsikorgatásnak, sőt, a nagyvárosokban élők körében gyakoribb!

„A nagy stresszhatással bíró környezetben, közösségekben vagy munkahelyeken az emberek gyakrabban csikorgathatják a fogaikat – ezzel ellensúlyozva a szorongásukat”- teszi hozzá Derek Steinbacher, a Yale Egyetem plasztikai és rekonstrukciós sebésze.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek is kiválthatnak fogcsikorgatást, mégpedig azok, amik befolyásolják az agyban a dopaminszintet – ez egy olyan vegyi anyag, amely elősegíti az izom- és motoros aktivitások szabályozását. De ezen felül bizonyos antihisztaminok is vezethetnek fogcsikorgatáshoz, mivel gátolhatják az agy azon részét, amely az alvást és a cirkadiánritmust szabályozza.

Az alkohol, a koffein és a cigaretta

A kutatók szerint a fogcsikorgatás kétszer olyan gyakori azoknál, akik alkoholt fogyasztanak, ugyanis az alkohol ront az alvás minőségén. Tény, hogy ha alkohol is van a szervezetünkben, gyorsabban elalszunk, de nem tudunk olyan mélyen, pihentetően aludni, és sokszor fel is ébredhetünk. A REM, azaz a mély alvás fázisában sokkal kevésbé jellemző a fogcsikorgatás, helyette az alvás első és második szakaszában, azaz még a mély alvás előtti fázisban történik.

A dohányzók sincsenek biztonságban: az alkoholhoz hasonlóan szintén kétszer nagyobb az esély a fogcsikorgatásra, ha cigizel. A kutatók megfigyelései alapján a nikotin felborítja a dopaminszintet, ami az izommozgásokat is befolyásolja. Ezen kívül, a koffeintartalmú ételek, italok azaz a kávé és a magas energiatartalmú italok sem tesznek jót a nyugodt pihenésnek.

Genetika

Fogcsikorgatás akár állkapocsprobléma miatt is kialakulhat: egy rendellenes harapás vagy rosszul igazított, hiányzó fogak is okozhatnak bajt. Ha például nem szabályosan állnak a fogaink, akkor alvás közben is elcsúszhatnak egymás mellett. Lerner szerint ebbe a genetika is beleszól: megfigyelései alapján annak, aki hajlamos a fogcsikorgatásra 50 százalék eséllyel van egy közeli hozzátartozója is, aki szintén hasonló problémával küzd.

Mit tehetünk a fogcsikorgatás ellen?

Még akkor is, ha nem tudsz arról, hogy csikorgatnád a fogad, bizonyos jelekből felismerheted. Ilyen például a rendszeres állkapocsfájdalom, de az is figyelmeztető jel lehet, ha sokszor ébredsz fejfájással. Ilyenkor érdemes elmenned egy fogorvoshoz, akivel megnézeted, hogy lát-e fogcsikorgatásra utaló jeleket a fogaidon.

A fogorvosnál beszerezhetsz egy fogvédőt, ami segít enyhíteni a fogzománcra eső terhelést, és enyhíti az izomfeszültséget is. De sokat tehetsz már azzal is, ha mérsékled az alkohol és a koffein fogyasztását, valamint a dohányzással is felhagysz.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!