Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 ügyes trükk, hogy korábban feküdj le minden nap

Már tudjuk, milyen fontos az alvás – ezekkel a tippekkel könnyebben ágyba kerülhetsz időben!

Egyre többet tudunk arról, hogy az alvás mennyire fontos, és hogy milyen komoly, hosszú távú egészségügyi következményei vannak annak, ha nem pihensz eleget és rendszeresen. Éppen ezért egyre többen értik meg, hogy nem feltétlenül rossz, ha éjfél előtt kerülnek ágyba, és ezért igyekeznek sokan minél korábban lefeküdni, és ezzel együtt kicsit korábban és kipihentebben is kelni. Ha te is közéjük tartozol, az alábbi tippek segítenek átállni a korai fekvésre.

Kezdd kicsiben!

Ha eddig hajnali egy előtt ágyba sem kerültél, nem reális, hogy holnaptól hirtelen este tízkor már az igazak álmát alszod. Kezdd kicsiben – először fél órával előbb próbálj meg lefeküdni, majd néhány nap után faragj le még fél órát, aztán még felet. Előbb-utóbb a szervezeted is hozzászokik a tervezett alvási időhöz, főleg, ha fokozatosan szoktatod hozzá.

Állíts ébresztőórát – lefekvéshez!

Nem csak akkor van értelme az ébresztőnek, ha reggel fel akarsz kelni, akkor is segíthet, ha magadtól egyébként nem vennéd észre, hogy itt a lefekvési idő. Az ember gyakran elbambul a tévén, belemerül egy jó könyvbe, vagy éppen csak tesz-vesz a lakásban, és nem veszi észre, hogy közeledik az éjfél, ezért egy felhúzott ébresztő jelezheti, hogy ideje abbahagyni mindent, és nyugovóra térni.

Félre a képernyőkkel!

A tervezett lefekvési időd előtt egy órával már ne nézz semmilyen képernyőt, amihez hozzátartozik a telefonod, a tévé, a laptop és a tablet is. Ezek mindegyike kék fényt bocsát ki, ami nagyon káros a természetes belső órádra, hiszen a szervezeted nem kezdi el az álmosodásért és a pihentető alvásért felelős hormonokat termelni, mert azt hiszi, éjszaka van. Ha teheted, lefekvés előtt inkább csak olvass, vagy csinálj bármi olyat, ami közben nem kell kijelzőre nézned.

Ne vidd haza a munkádat!

Ha otthon is dolgozol, és nincs meg a tiszta munka-magánélet határvonal, könnyen lehet, hogy nem fogod tudni időben abbahagyni a munkát, és késő estébe nyúlik majd. Ez pedig nem csak azért probléma, mert későn fekszel le, hanem azért is, mert stresszhelyzetet teremtesz vele, ami miatt még később tudsz majd elaludni. Ha mindenképpen kell otthon is dolgoznod, szabj meg magadnak egy határidőt, ami előtt le kell tenned a munkát, ez pedig lehetőleg legyen lefekvés előtt két-három órával.

Találd meg, mi kapcsol ki!

Lefekvés előtt már csak olyan dolgokat csinálj, amik segítenek lenyugodni, lelkileg és testileg is felkészülni az alvásra. Alakíts ki egy kis rituálét magadnak, hogy a szervezeted már magától tudja, mikor jön el az alvás ideje. A napi rutin a cirkadiánritmusodnak is nagyon fontos, mert segít belőni azt, hogy mikor kezdjen el felkészülni az alvásra, és mikor ébresszen természetesen.

Figyelj oda arra, mit eszel!

Nem mindegy, hogy lefekvés előtt mit eszel. Itt most nem az „este hat után nem eszünk” szabályra gondolunk, hanem arra, hogy közvetlenül alvás előtt nem érdemes nagyon nehéz vagy fűszeres ételeket fogyasztanod, hogy nyugodtan aludhass, és ne zavarjon bele a pihenésbe a megterhelt emésztésed. A cukros ételek pedig szükségtelen, felesleges energiát adnak lefekvés előtt is, ezért ezeket is érdemes kerülni.

Hétvégén se aludj sokat napközben!

Ha hétvégén megteheted, hogy délutánonként szundíts egyet, akkor se legyen több a pihenés 20 percnél! Ez ugyanis megint a természetes cirkadiánritmusodat zavarja meg, arról nem is beszélve, hogy túlságosan kipihenheted magad az esti alvás előtt is. Az a legjobb, ha délután kettő után már nem is nagyon pihensz le, legalább is ne aludj el – egy ebéd utáni szieszta még belefér, de később inkább már maradj fenn az esti alvásig.

via

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!