Szuper alternatívákat talált a műanyag szatyrok helyett a Lidl és az Auchan

Mindkét áruházlánc eltökélt az egyszer használatos műanyagok visszaszorításában. Itthon is sok lépést tettek ezért, de Nyugat-Európában még többet.

Hazánkban sokat tesznek az áruházláncok azért, hogy mérsékeljék az egyszer használatos műanyag felhasználását, ezzel csökkentve a környezetszennyezést. A Lidl tavasszal a saját márkás ásványvizeinek PET-palackjain változtatott, az Aldi a saját márkás tejtermékeiről tüntette el a felesleges fedőt. Nyugat-Európában azonban jóval gyorsabban halad a műanyag-mentesítés.

A portugál Lidl boltokban például már elérhetőek a 100%-ban újrahasznosítható poliészter szatyrok, amikbe zöldséget és gyümölcsöt lehet tenni. A zacskók összesen 5 kilogramm árut bírnak el, 30 Celsius-fokon akár többször is moshatók.

A Lidl tavaly jelentette be, hogy 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag felhasználását, saját márkás termékei plasztik csomagolásainak újrahasznosíthatóságát pedig 100 százalékig biztosítani fogja.

Július végéig a Portugáliában található 253 Lidl bolt több mint fele befejezi a műanyagszatyrok árusítását. Helyettük papírszatyorba tehetik az árut a vásárlók.

Ez is érdekelhet!

7 dolog, amit akkor se dobj a szelektív hulladékgyűjtőbe, ha odavalónak tűnik

A Lidllel párhuzamosan az Auchan is bevezeti az újrahasználható, mosható, poliészter hálós szatyrait. A vásárlók a boltban külön-külön lemérhetik a zöldségeket és gyümölcsöket, és mindent bepakolhatnak a szatyorba, aminek a külsejére ráragaszthatják az összes benne lévő termék árucímkéjét. A hármas kiszerelésben kapható szatyorba összesen négyféle terméket lehet így tenni. A zacskók ára 2,45 euró, azaz kb. 795 Ft. Ha azt nézzük, hogy egy környezetszennyező műanyagszatyor mennyibe kerül, akkor nem nagy összeg.

Az Auchan szerint az új alternatíva bevezetésével évente 67 tonna műanyaggal termelnek majd kevesebbet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via TradeMagazin, ESM

Címlapról ajánljuk

További cikkek