Levendula, citronella, fahéj: ezeket vesd be szúnyogok ellen

A szúnyogok zümmögése az egyik legidegesítőbb hang a földön – főleg, mivel egyes szúnyogok betegségeket is terjesztenek. Ha szabadtéri programot tervezünk, akkor előzzük meg, hogy a vérszomjas ízeltlábúak tetőtől talpig ellepjenek minket.

A jó idő beköszöntével nemcsak mi szeretünk a teraszon enni, hanem a szúnyogok is. Szerencsére néhány apró trükkel távol tarthatjuk magunktól a kis ragadozókat. Szúnyogriasztó módszereket mutatunk!

Virágot a virágnak az ellenségnek

Bizonyos növények, mint a citronella, a levendula, a citromfű, a körömvirág és a bazsalikom pajzsként lépnek fel a szúnyograjok ellen. Csodát azért ne várjunk tőlük: bár csökkenthetjük velük a moszkitók számát, szúnyogriasztó hatásuk önmagában nem lesz elég.

Természetes lehetőségek

A citromillatú eukaliptusz-, a levendula-, a fahéj-, a kakukkfű-, a citromfű- és a teafaolaj kitűnően véd minket a csípős kis élőlényektől, de háromévesnél fiatalabb gyermekeknél más védekezési mód mellett tegyük le a voksunkat. Ha nem szeretnénk bevonzani egy szúnyoginváziót, akkor tüzetesen nézzük át a kozmetikumainkat, és egy időre köszönjünk el azoktól, amik mesterséges illatanyagot tartalmaznak, azokat ugyanis imádják.

Hogyan használjuk

Először a fényvédő krémet vigyük fel a bőrünkre, majd a szúnyogriasztót. Ne permetezzük közvetlenül az arcunkra – oda csak kenjük, elkerülve a szemeinket, a szánkat és a sérült bőrfelületeket –, és ne használjuk a ruhánk alatt. A használata után alaposan mossunk kezet.

Hangulatos vacsora

Ha csillagfényes romantikázásra készülünk, akkor citronellagyertyákkal varázsoljunk hangulatfényt – így bár a szúnyogok étvágyát elvesszük, mi nyugodtan vacsorázhatunk.

Védőruhát fel!

Használhatunk olyan rovarirtó spray-ket, amelyeket kifejezetten ruhákra, sátrakra, cipőkre és hálókra fejlesztettek ki – ezeket a termékeket soha ne permetezzük a bőrünkre! Néhány márka kifejezetten olyan ruhákat dob a piacra, amelyek megvédenek minket a rovarcsípésektől, és akár hetven mosásig is kitartanak. Amikor olyan területen tartózkodunk, ahol jó eséllyel ellepnek minket a szúnyogok, akkor viseljünk hosszú szárú nadrágot, hosszú ujjú felsőt, magas szárú zoknit és cipőt.

Védjük az otthonunkat

A leghatékonyabb védelem kétségkívül a szúnyogháló: szereljük az ablakra, az ajtóra és mindenhova, ahol csak bejöhetnek a moszkitók. Ha rendszeresen vágjuk a füvet, összeszedjük a lehullott leveleket és a többi törmeléket, akkor a szúnyogoknak kevesebb helye lesz a bujkálásra. Hetente egyszer öntsük ki a kertünkben, teraszunkon összegyűlt állóvizet, és takarítsuk ki az ereszt, a madárfürdetőket, talicskákat, illetve a játékokat, hogy ne tudjanak szaporodni bennük a kis szárnyasok. Azzal is megvédhetjük magunkat egy esetleges légitámadástól, ha az udvart körbe szórjuk lefőzött tealevelekkel és kávézaccal.

Hűtsük le magunkat

A szúnyogokat az izzadtságban megtalálható feromonok vonzzák be. Tegyük meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a meleg helyzeteket, és tegyük magunkat hűvösre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak: via és via


Még több téma a kertből:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.