Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerettesd meg a sportot a gyerekeiddel! Megéri!

Mindenki szeretné, hogy gyermeke egészséges és energikus legyen egész életében. Ez azonban nem könnyű, ha a gyerek nem szeret mozogni. Szerencsére ezen lehet változtatni!

Korábbi cikkünkben mi is bemutattuk, hogy hazánk sajnos nem áll túl jól a világ elhízási ranglistáján, és arról is írtunk nemrég, hogy a gyermekkori elhízás egész életünkre hatással van, és hogy gyermekeink egészségéért mi szülők vagyunk a felelősek.

Annak érdekében, hogy minél többet tegyünk gyermekünk egész életre szóló egészségéért, már a születésétől kezdve a megfelelő életmódra kell nevelnünk, ami az egészséges étrend mellett a rendszeres testmozgás szeretetét is jelenti.

Tény, hogy azoknak a felnőtteknek, akik gyerekkorukban szerettek mozogni, egyszerűen életük részévé válik a sport. Ráadásul, nem szükséges rosszként tekintenek rá, hanem egy olyan nagyszerű hobbiként, ami segít levezetni a hétköznapi stresszt, amiben igazán jól és szabadnak érezhetik magukat, miközben egészségesebbek és energikusabbak is lesznek tőle. Sajnos az is tény,hogy azok a felnőttek, akiket a sportban rengeteg kudarc élmény ért gyerekként, felnőtt korban is szükséges rosszként tekintenek a sportra. Úgy érzik az edzés csupa szenvedés, csupa kín, vér és verejték, mert mindig csak ezt az oldalát tapasztalták meg a sportnak.

Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen a sport tényleg lehet szórakozás, és aki ezt már gyerekkorában megtapasztalja, szinte biztos, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, sportos életet fog élni egész életében. Sok más szempont mellett (koncentráció, kitartás, probléma megoldás, célkitűzés, csapatmunka, vitalitás stb.), ezért is fontos megszerettetni a mozgást a gyerekekkel.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön érdemes mindig figyelembe venni az alábbiakat:

1. Válassz olyan sportot, amiben a gyerek tehetséges lehet!

Érdemes tudnod, hogy kondicionális képességeink tekintetében sem vagyunk egyformák.  Számít természetesen a testfelépítés is, de sok egyéb összetevője van annak, hogy ki miben ügyesebb, tehetségesebb. Van aki hajlékonyabb, van aki erősebb, olyan is aki robbanékony vagy aki ügyesebben koordinálja a mozdulatait és persze olyan is, akinek az állóképessége kiemelkedő, és ez már általános iskolás vagy akár óvodás korban is megfigyelhető. A sportág kiválasztásakor mindig érdemes ezeket a dolgokat figyelembe venni, így a gyereknek biztosan sokkal több sikerélménye lesz az adott sportágban, mintha egy tőle távolabb álló, számára nehezebb sporttal kéne megbirkóznia.

A testnevelő tanárok egyébként néhány teszttel könnyen fel tudják mérni a gyerekek jelenlegi képességeit, ezért mindenképpen érdemes megkérdezni őket arról, hogy milyen sportok lennének a legmegfelelőbbek a gyerek számára.

2. Mutass példát!

A gyerekek csípőből megérzik, ha valami olyat javasolsz, amit te sem szeretsz, és hiába próbálod majd meggyőzni a sport pozitív hatásairól, ha te magad még nem tapasztaltad meg, és ezért nem is hiszel benne igazán. Bármit is szeretnél elérni az edzéssel, ha eddig utáltál mozogni, feltétlenül olyan sportot keress, amit képes vagy megszeretni, egy olyan szakképzett edzővel aki lelkesít és motivál. Valószínűleg így is időbe telik mire megbarátkozol az edzésekkel, de azt már az első alkalommal érezni fogod, hogy jól érzed-e magad közben vagy sem.

3. Változatos sportprogramok!

A mozgás játék és szórakozás, ráadásul nyáron megszámlálhatatlan lehetőség van a közös sportos kikapcsolódásra, amihez még pénz sem kell túl sok. Menjetek ki a parkba tollaslabdázni, sétáljatok nagyokat a környékbeli zöld területeken, ússzatok, fogócskázzatok, biciklizzetek, röplabdázzatok, kiránduljatok, görkorcsolyázzatok, labdázzatok, vagy vegyétek elő a szekrény mélyéről a hullahopp karikát és az ugrókötelet. A gyerekek imádják a közös programokat, amikor a szülők is bekapcsolódnak a játékba. Így a mozgás mellett, örök élményeket is szerzel magadnak és gyerekeknek egyaránt.

4. Ne terheld túl!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egyszerűen túlterhelik a gyereket. Természetesen a gyereknek szüksége van rendszerességre és jó, ha eljár sportolni az iskolán kívül, de fontos, hogy legyen ideje játszani is. Az pedig hosszútávon kifejezetten káros lehet, ha az élete másból sem áll már gyerekkorában, mint az iskola, házi feladat, edzés, szakkör körforgásából. Engedd, hogy legyen gyerekkora és találd meg a középutat mindkettőtök életében!

5. Sportorvosi véleményre azért szükség van!

A gyerekek fejlődési szakaszban vannak, ezért nagyon fontos, hogy időben kiderüljön, ha valami nincs rendben. Nem megfelelő terhelés hatására a rejtett betegségek súlyosbodhatnak is, ráadásul ilyenkor a csont- és az ízület közötti kapcsolódások még jóval érzékenyebbek és sérülékenyebbek, mint felnőtt korban. A vizsgálat során az ízületek és a gerinc épségének, valamint a szív és a keringési rendszer megfelelő működésének megállapítása nélkülözhetetlen a rendszeres sporthoz. Ráadásul a vizsgálat során az is kiderül, hogy esetleg milyen mozgásformákat érdemes elkerülni, illetve melyek hasznosak a gyerek egészsége szempontjából.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!