Így tudod leküzdeni a szénhidrát utáni sóvárgást

Az ünnepek alatt teleesszük magunkat finomságokkal, csak hogy újévkor megfogadjuk: nem eszünk több édességet és szénhidrátot. De miért vágyunk annyira a cukorra, és hogyan lehet leszokni róla?

Sokak számára a szénhidrátról való lemondás egyenesen elképzelhetetlennek tűnik. Feladni a kenyeret és a tésztát, nem is beszélve a desszertekről csak azért, hogy lefogyjunk néhány kilót, túl nagy áldozat. Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú diéták azt hirdetik, hogy muszáj leszoknunk a szénhidrátról a fogyás érdekében. Úgy tűnik, mindenki szélsőségekben gondolkodik: mindent vagy semmit. Szénhidrátokra valójában nagy szüksége van a szervezetünknek, de fontos megtalálnunk az egyensúlyt a fogyasztásukban.

A szénhidrátok kulcsszerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában és a szervezet energiaellátásban. Nélkülük a testünk a fehérjékből akar majd energiát szerezni, ahelyett, hogy azokkal a szövetek növekedését és működését támogatná. Valójában nem azzal van a gond, hogy szénhidrátokat fogyasztunk, hanem azzal, hogy nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe.

A gond valójában a feldolgozott szénhidrátokkal van.

Az olyan finomított szénhidrátok, mint a kenyér, a cukros müzli, a fehér rizs vagy épp a sima tészta fogyasztása nagy ingadozásokat okoz a vércukorszintben, ami hízáshoz vezethet és hatással van az anyagcserére is. Mivel a finomított szénhidrátok gyorsan alakulnak cukorrá, hirtelen dobják meg a vércukorszintet, ami aztán hamar vissza is esik, így a szervezet evés után rövid időn belül rögtön megint szénhidrátra vágyik. Valójában nem az ételek íze miatt vágyunk a finomított szénhidrátokra, hanem a testünk szeretné egyenletesen tartani a cukorszintünket, emiatt pedig többet eszünk.

Nézd meg a galériában, hogyan törheted meg az ördögi kört:

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezek az életmódos cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...