Szemvédő és bőrbarát: A-vitamin

Az A-vitamin a szemünk fénye, a bőrünk egészsége! De hogyan juthatunk ehhez a nélkülözhetetlen tápanyaghoz, és mi közük van mindehhez a karotinoidoknak?

Fotó. flickr - Carrot cake by Roberto_Ventre

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, szervezetünkben fontos szerepe van a retina, a bőr, a nyálkahártyák egészséges működésében, részt vesz a hormonháztartás és a sejtnövekedés szabályozásában, az immunválaszban, a csontok, a fogazat egészséges fejlődésében.

Védd a fogaidat, táplálkozz helyesen! >>

Az A-vitaminhoz állati eredetű alapanyagok fogyasztásával juthatunk hozzá, legnagyobb mértékben a máj, a halmáj, a belsőségek, a hús, a tojássárgája, a vaj, a tej, illetve a tejtermékek tartalmazzák.

Az A-vitaminnak léteznek elővitaminjai is! Érdekesség, hogy az alfa- és a béta-karotin viszont növényi nyersanyagokban találhatóak meg. Ezek az anyagok felelősek élénk narancssárga zöldségeink és gyümölcseink, mint a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack színéért, de jellemzőek a sárga és a zöld színű gyümölcsökre, zöldségekre is, mint a sárgadinnye, a spenót, a petrezselyemzöld, a salátafélék. Ezeket az elővitaminokat a szervezetünk alakítja át aktív A-vitaminná.

Bár a karotinoidok hasznosulása valamivel kedvezőtlenebb, mint az A-vitaminé, bátran fogyasszuk mind az állati eredetű alapanyagokat, mind a növényi eredetűeket, de azt tudnunk kell, hogy mindkét forma felszívódása zsiradék jelenlétében hatékonyabb.

Az A-vitamin túladagolása is lehetséges, ez különösen abban az esetben állhat elő, ha a normál, kielégítő étrendünk mellett étrend-kiegészítőket is fogyasztunk.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...