Szemvédő és bőrbarát: A-vitamin

Az A-vitamin a szemünk fénye, a bőrünk egészsége! De hogyan juthatunk ehhez a nélkülözhetetlen tápanyaghoz, és mi közük van mindehhez a karotinoidoknak?

Fotó. flickr - Carrot cake by Roberto_Ventre

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, szervezetünkben fontos szerepe van a retina, a bőr, a nyálkahártyák egészséges működésében, részt vesz a hormonháztartás és a sejtnövekedés szabályozásában, az immunválaszban, a csontok, a fogazat egészséges fejlődésében.

Védd a fogaidat, táplálkozz helyesen! >>

Az A-vitaminhoz állati eredetű alapanyagok fogyasztásával juthatunk hozzá, legnagyobb mértékben a máj, a halmáj, a belsőségek, a hús, a tojássárgája, a vaj, a tej, illetve a tejtermékek tartalmazzák.

Az A-vitaminnak léteznek elővitaminjai is! Érdekesség, hogy az alfa- és a béta-karotin viszont növényi nyersanyagokban találhatóak meg. Ezek az anyagok felelősek élénk narancssárga zöldségeink és gyümölcseink, mint a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack színéért, de jellemzőek a sárga és a zöld színű gyümölcsökre, zöldségekre is, mint a sárgadinnye, a spenót, a petrezselyemzöld, a salátafélék. Ezeket az elővitaminokat a szervezetünk alakítja át aktív A-vitaminná.

Bár a karotinoidok hasznosulása valamivel kedvezőtlenebb, mint az A-vitaminé, bátran fogyasszuk mind az állati eredetű alapanyagokat, mind a növényi eredetűeket, de azt tudnunk kell, hogy mindkét forma felszívódása zsiradék jelenlétében hatékonyabb.

Az A-vitamin túladagolása is lehetséges, ez különösen abban az esetben állhat elő, ha a normál, kielégítő étrendünk mellett étrend-kiegészítőket is fogyasztunk.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek