Szabolcsi töltött káposzta: tanuld meg Árpitól, hogyan lesz tökéletes a karácsonyi klasszikus

A nagy karácsonyi klasszikusok közül szinte mindegyikre igaz, hogy mindenki máshogy készíti és szereti őket. Ha idén mégis másra hallgatnál, fogadd meg egy profi tanácsait: lesd meg, hogyan készíti Pikács Árpi a szabolcsi töltött káposztát!

Az nem is kérdés, hogy töltött káposzta nélkül nem lehet karácsonyt ülni, az azonban már nem minden családban egyértelmű, hogyan készül majd az ünnepi főfogás. Ha idén a paradicsomos szabolcsi verzióra esik a választásod, akkor szerencséd van, mert Pikács Árpi elhozta saját családi receptjét, annak minden furfangjával és séftippjével – ha megfogadod tanácsait, idén biztosan tökéletes lesz majd a szabolcsi töltött káposzta. Vágjunk is bele!

Szabolcsi töltött káposzta karácsonyra: magyaros főétel káposztával, darált hússal és paradicsommal, tejföllel tálalva
A szabolcsi töltött káposzta receptjéért kattints a képre!

Fusd végig Árpi séftippjeit a tökéletes szabolcsi töltött káposztához:

  • A szabolcsi verzió nem savanyított, hanem friss káposztával készül, ami izgalmas texturális élményeket okoz, azonban emellett némi pluszmunkát is jelent.
  • Az egész fej káposztából először a torzsát kell kivágni, hogy a leveleket egyesével el lehessen távolítani: folyamatos, gyöngyöző vízben történő főzés mellett ez könnyű feladat.
  • A nagyobb leveleket vágjuk félbe, illetve távolítsuk el róluk a vastagabb szár- és torzsarészeket, hogy könnyebb legyen majd a tekergetés-csomagolás.
  • Ebből a receptből sem maradhat ki az aprókáposzta: ezt nem kell külön megvenni, hanem a kivágott levélrészekből és a hajtogatásra nem alkalmas levelekből aprítsuk össze.

Ahhoz, hogy a fűszerpaprika aromája és színe jól átjárja a tölteléket, zsírral kell vegyítenünk, mert abban oldódik a fűszer: a hagymás-szalonnás alap erre tökéletes lesz.

  • Azzal is számolnunk kell, hogy a töltelékbe kevert nyers rizs dagadni fog, miközben megfő: ne csavarjuk túl szorosra a káposztacsomagokat, mert kirepedhetnek!
  • Minden réteg káposzta közé szórjunk bőségesen a fűszerekből, füstölt húsból és friss kápiapaprikából is: így lesz mindenhol egységesen ízes az étel.
  • A töltött káposztát türelmesen kell főzni, alacsony lángon, nem szabad vele hirtelenkedni, mert akkor szétfőhet az egész.

Nézd meg videón is, hogyan készíti Árpi a töltött káposztát:

Ugye nem is olyan bonyolult?

Ha te is belefognál, a szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod!

Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!


Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek