Szabolcsi töltött káposzta: tanuld meg Árpitól, hogyan lesz tökéletes a karácsonyi klasszikus

A nagy karácsonyi klasszikusok közül szinte mindegyikre igaz, hogy mindenki máshogy készíti és szereti őket. Ha idén mégis másra hallgatnál, fogadd meg egy profi tanácsait: lesd meg, hogyan készíti Pikács Árpi a szabolcsi töltött káposztát!

Az nem is kérdés, hogy töltött káposzta nélkül nem lehet karácsonyt ülni, az azonban már nem minden családban egyértelmű, hogyan készül majd az ünnepi főfogás. Ha idén a paradicsomos szabolcsi verzióra esik a választásod, akkor szerencséd van, mert Pikács Árpi elhozta saját családi receptjét, annak minden furfangjával és séftippjével – ha megfogadod tanácsait, idén biztosan tökéletes lesz majd a szabolcsi töltött káposzta. Vágjunk is bele!

Szabolcsi töltött káposzta karácsonyra: magyaros főétel káposztával, darált hússal és paradicsommal, tejföllel tálalva
A szabolcsi töltött káposzta receptjéért kattints a képre!

Fusd végig Árpi séftippjeit a tökéletes szabolcsi töltött káposztához:

  • A szabolcsi verzió nem savanyított, hanem friss káposztával készül, ami izgalmas texturális élményeket okoz, azonban emellett némi pluszmunkát is jelent.
  • Az egész fej káposztából először a torzsát kell kivágni, hogy a leveleket egyesével el lehessen távolítani: folyamatos, gyöngyöző vízben történő főzés mellett ez könnyű feladat.
  • A nagyobb leveleket vágjuk félbe, illetve távolítsuk el róluk a vastagabb szár- és torzsarészeket, hogy könnyebb legyen majd a tekergetés-csomagolás.
  • Ebből a receptből sem maradhat ki az aprókáposzta: ezt nem kell külön megvenni, hanem a kivágott levélrészekből és a hajtogatásra nem alkalmas levelekből aprítsuk össze.

Ahhoz, hogy a fűszerpaprika aromája és színe jól átjárja a tölteléket, zsírral kell vegyítenünk, mert abban oldódik a fűszer: a hagymás-szalonnás alap erre tökéletes lesz.

  • Azzal is számolnunk kell, hogy a töltelékbe kevert nyers rizs dagadni fog, miközben megfő: ne csavarjuk túl szorosra a káposztacsomagokat, mert kirepedhetnek!
  • Minden réteg káposzta közé szórjunk bőségesen a fűszerekből, füstölt húsból és friss kápiapaprikából is: így lesz mindenhol egységesen ízes az étel.
  • A töltött káposztát türelmesen kell főzni, alacsony lángon, nem szabad vele hirtelenkedni, mert akkor szétfőhet az egész.

Nézd meg videón is, hogyan készíti Árpi a töltött káposztát:

Ugye nem is olyan bonyolult?

Ha te is belefognál, a szabolcsi töltött káposzta receptjét itt találod!

Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!


Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...