A svéd, a finn, a dán és a norvég

Már a múlt héten is bizonygattuk, érdemes a skandináv konyhába bekukkantani – most kicsit szélesebbre tárjuk a konyhaajtót, és külön-külön megnézzük az országok konyháit!

Már nem ismeretlen számunkra az északi konyha – úgyhogy itt az ideje felfedezni az apró különbségeket. Bár a skandináv országok konyhája a földrajzi adottságoknak köszönhetően meglehetősen hasonlít egymásra, azért minden országnak megvannak a maga specialitásai. Lássuk a medvét!

Svéd színekben

Mi jut eszünkbe először a svéd konyháról, ha nem a bútorboltra gondolunk? Természetesen a svédasztal. A nagy szállodák kedvenc étkeztetési módja, nevéhez hűen, tényleg svéd találmány. Mai napig szokás akár magánházaknál is, hogy a vendégeknek a háziasszony nem fogásonként tálal, hanem mindent kitesz az asztalra, hogy kedvére vehessen mindenki a neki leginkább tetsző ételből.

Korábban már említettem, hogy a skandináv konyhát viszonylag kevés külföldi behatás érte. Ez a fő oka annak, hogy egyre népszerűbbek világszerte. Az ősi svéd paraszti háztartás alapelve a jó minőségű alapanyag, a szolid fűszerezés és a mértékletesség volt. Az új svéd konyha ezt az irányt tartja ma is. Természetesen dolgozik import alapanyagból is, de egy igazán jó szakács északon svéd alapokkal kezd. Mindemellett a Svédországból indul a skandináv konyha megújulása is – az első reformerek görög, török, és arab uzsorások voltak a 18. században. A svéd király, pár év kényszerű törökországi „pihenés" után iszonyú adósságot maga mögött hagyva indult vissza hazájába, egy kisebb hadseregnyi hitelezővel a nyomában. Mivel az összeg olyan hatalmas volt, hogy majdnem nyolc év kellett az előteremtéséhez, a keleti uzsorások kényelmesen berendezkedtek a zord éghajlatú országban, és ha már ott voltak, meghonosítottak néhány egzotikus fűszert, alapanyagot, és olyan ismeretlen ételeket, mint a kávé vagy a töltött káposzta. És bár ma már a világ összes alapanyaga és fűszere megtalálható Stockholm legnagyobb piacán, ők mégis az olyan egyszerű finomságokkal hódítanak külföldön, mint például a kötbullar – húsgombóc tejszínes mártással –, a hasselback burgonya vagy valamelyik áfonyás sütemény.

Fedezd fel a skandináv konyhát! >>

Vendégség Norvégiában

A skandináv országok magas halfogyasztási aránya ismert tény, azt azonban kevesen tudják, hogy közülük is a norvégok eszik a legtöbb halat. Mivel a nyári hónapokban szinte soha nem megy le a nap, télen viszont hónapokig csak pár óráig élvezhetik a természetes fényt, a gazdaságuk is nagyon sajátos. A gabonatermés kevés és kiszámíthatatlan, így a fehér lisztből készült kenyér egyáltalán nem jellemző. Zöldségek közül főleg a hűvös éghajlatot kedvelő, sokáig tárolható gyökereket részesítik előnyben. Gyümölcsök közül népszerűek a hűvösebb időjárást és sok napfényt kívánó fajták – ezek rendkívül zamatosak, frissek és vitamindúsak.

A húsételek között listavezető a vad – és amint az előbb említettem, halas fogásaiknak se szeri, se száma. A tartósításnak évszázados hagyományai vannak – a halakat és húsokat előszeretettel szárítják, sózzák, füstölik, sőt a tipikus norvég kenyér is a roppanós, száraz lepénykenyér, amely sokkal tovább eláll élesztős társainál. Természetesen a fehér lisztet is megtaláljuk, de inkább a süteményeket, kelt tésztákat készítik vele. Ha Norvégiában járunk, érdemes kimenni a halpiacra – a legtöbb tengerparti városnak van sajátja, a legjobb, legfrissebb halas fogásokat itt találjuk.

Terítéken az új bécsi konyha >>

Valami készül Dániában

A dánok konyhája kicsit nehezebb, mint a többi skandináv országé. Köszönhető ez elsősorban földrajzi elhelyezkedésének és a német szomszédságnak, a klasszikus dán konyha erősen emlékeztet a Németország északi tartományaiban megszokotthoz. Jóval délebbre is vannak, így több minden megterem, mint például Svédországban. Bár tengerpartban ők sem szűkölködnek, és a halas fogások itt is nagyon népszerűek, az elsődleges proteinforrás a hús – általában disznó, esetleg marha. A dánok alapvetően nem cifrázzák túl az étkezést – hétköznap reggel a klasszikus rozsos-magos kenyér dukál sajttal és lekvárral (bizony, így együtt), esetleg müzli joghurttal.

Az ebéd általában szendvics – húspástétommal, májkrémmel, ecetes heringgel, füstölt lazaccal, kagylóval és savanyúsággal, na meg az elmaradhatatlan sörrel! Az uzsonna és a köztes étkezés lehet valamilyen sült kolbász, hurka, vagy hal, de aki édes ízekre vágyik, a dánoknál csodafinom péksüteményeket talál. A nap nagy étkezése a vacsora, ezt általában a családdal vagy barátokkal költik el. Elég levesesek, és tipikusak a krumpli alapú krémlevesek, vagy sűrű, húsos-zöldséges fogások, és megtalálható náluk a gyümölcsleves is! A második fogás hal vagy hús – egyben sült, szaftos vagy fasírt jellegű húsgombóc. A legjellemzőbb köret ma is a krumpli, rengeteg elkészítési módját ismerik. Az angolok mellett itt van talán legnagyobb hagyománya a délutáni teának – a vacsora előtti utolsó étkezésnek elsősorban társadalmi jelentősége van, az ilyenkor fogyasztott tea, kávé és keksz mellett a főfogás a hírek megosztása!

Kuba egzotikus ízei >>

Mit esznek a finnek?

Míg a többi skandináv ország konyháját lassan megismeri a gasztronómiát kedvelő nagyvilág, addig a finnek szép csendben meghúzódnak. A finn konyha erősen emlékeztet a norvégra – napos, hűvös nyár, hideg, jeges tél, rengeteg hal, és a hatalmas erdőségeknek köszönhetően bőven akad itt vad, és gomba is. A finn konyha egyik legnagyobb különbsége, hogy földrajzi helyzetének köszönhetően meglehetősen sok időt töltött orosz fennhatóság alatt – ez pedig nyomot hagyott mind a recepteken, mind az étkezési szokásokon. A receptek cifrázása itt sem jellemző, de az orosz behatás miatt a városi étkezés kicsit elegánsabb volt a szomszédos országokénál. A paraszti étkezésben hatalmas szerepet játszottak az erdei bogyós gyümölcsök – rengetegféle lekvárt, krémet, zselét készítenek belőle, szárítva pedig különböző húsételek mellé kínálják köretnek. A skandináv országok közül nekik vannak a legszigorúbb alkoholtörvényeik – szabályozzák, hogy egy állampolgár mennyi tömény alkoholt vásárolhat egy évben. Így aztán előfordul, hogy a finnek hajóra szállnak, hogy a szomszédos balti államok egyikébe zarándokoljanak. Mivel a tengeren már nem érvényesek az alkoholstop szabályai, kedvére vigadhat mindenki. És bár a hangsúly az italon van, ilyenkor nagyon finom halas és húsos falatkákat szolgálnak fel hidegen, de alkohol mellé előszeretettel fogyasztják az oroszoktól tanult pirogot is.

Gyere velünk Mexikóba! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...