Fedezd fel a skandináv konyhát!

Ha a skandináv konyháról hallunk, sokaknak a kék-sárga bútorbolt büféje, esetleg egy párolt lazac kaporszósszal jut eszébe. Pedig a skandináv konyha ennél sokkal többet tud!

Finn áfonyás pite

A világhódító olasz és kínai konyha mellett sok más nemzet konyhája is helyet kapott a „kedvenc idegen konyhák" versenyében – a világon bárhol járunk, thai, török, görög, arab, indiai, francia büfékbe-éttermekbe botlunk. De ha nem lenne a már említett svéd bútorbolt, azt sem tudnánk, mi fán terem a skandináv konyha. Hal, krumpli, kapor, áfonya – nehogy azt higgyük, hogy a skandináv konyha itt véget ér! Talán nem annyira színes, mint az olasz, nem olyan kifinomult, mint a francia, biztos, hogy nem olyan zsíros, mint az amerikai, de a modern konyha kívánalmainak nagyon is megfelel – nem véletlen, hogy az idei Bocuse d'Ore-on az első három dobogós a norvég, a svéd és a dán csapat lett. Valamit azért mégiscsak tudnak ott északon!

Ételek Amerika születésnapjára >>

Mégis, mi olyan jó bennük? Egyrészt, általában letisztult ízekkel dolgoznak – a skandináv konyha olyan, mint a svéd bútor – egyszerű, ízléses, kényelmes és praktikus. Egy adott étel általában egy ízre fókuszál, és az is marad a mérvadó. Ehhez azonban megpróbálják megkeresni a legkiválóbb alapanyagokat – amivel tulajdonképpen meg is ragadták a modern európai konyha esszenciáját. Így persze nem csoda, ha ilyen eredményeket érnek el... De haladjunk sorjában. A skandináv konyha fogalomba tartozó országok: Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia és Izland. Mindegyik országnak megvan a maga különlegessége, jellegükben azonban erősen hasonlítanak. Történelmük során, bár voltak nehéz időszakaik, nem foglalta el őket senki több száz évre, így a külföldi konyhák behatása sem annyira jellemző. Az étkezési rend kialakulásában természetesen hatalmas szerepet játszott az országok földrajzi elhelyezkedése – a rövid, hűvös nyár és a hosszú, hideg tél, a viszonylag kevés termőföld, a vizekben és erdőkben gazdag területek miatt sajátos és jellegzetes konyhakultúra alakult ki északon.

A knédlihegyen túl >>

Az étkezések általában erősen proteinorientáltak – húst esznek hússal, esetleg halat hallal. A tradicionális reggeli étel a teljes kiőrlésű, rozsból készült kenyér és tej volt, de ma már ők is szívesen fogyasztanak péksüteményt és müzlit ébredés után. Kávéban nem erősek, inkább tejes italokat, tejet, aludttejet kortyolnak valamilyen pékáruval a kiegészítő étkezéseknél, a fő étkezésekkor azonban a hús és a hal a domináns. Húsból a marha és a szárnyas mellett a vadhús fogyasztása kiemelkedő – mindegy, hogy rénszarvas, medve vagy nyúl, egy nagyobb svéd boltban mindet megtaláljuk. Mivel ezeknek az országoknak hatalmas területű a tengerpartjuk és sok az édesvízi tó, rengeteg hal és tengeri herkentyű kerül az asztalra. Szintén az erdők ajándéka a gomba – a skandináv országok gombás receptjeiből egy külön szakácskönyvet lehetne írni.

Kuba egzotikus ízei >>

A pékáruk általában nem búzalisztből készülnek, a fehér liszt a finomabb péksütemények alapja maradt, a mindennapi kenyér rozsból, hajdinából készül, sötét színű, és akár egy hétig is friss marad. Köretként általában burgonya jár, a kevés zöldség miatt nem a hússal együtt, inkább különálló salátaként fogyasztják. Rendkívül ízletes, ma nagyon trendinek számító köreteik vannak télálló gyökerekből – a sült cékla, sült gyökér vagy sült répa tökéletes kísérője egy ízletes, vastag rénszarvas-steaknek! A hagyományos kaporszószos főtt krumpli sem kötelező azonban – a svéd konyha egyik legjobb körete a keresztben bevagdosott, sütőben sült egész burgonya, a hasselback.

Különleges japán fogások >>

A jövő héten még több érdekességet tudhattok meg a skandináv konyháról!

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...