Az ősz nagy kérdése: meg lehet-e enni a sütőtök héját?

Vajon meg lehet enni az ősz kedvenc zöldségének kemény héját, vagy egyenesen a komposztra kell kerülnie? Most választ kapsz a kérdésre!

A sütőtök mostanra az ősz szinonimája lett, a fűszeres pumpkin spice ízű tejeskávétól kezdve a lakásdekoráción át a sós ételekig és desszertekig szinte mindenhol felbukkan. De ha már megveszel egy egész tököt, érthető, hogy a maximumot akarod kihozni belőle, hogy minimalizáld a szemetet, és minél többet kapj a pénzedért. Itt azonban meg is kell állnunk, hiszen felmerül a kérdés: meg lehet-e enni a sütőtök héját?

Az ősz nagy kérdése: meg lehet-e enni a sütőtök héját?

Most akkor meg lehet enni a sütőtök héját?

Nemcsak hogy megeheted a sütőtök héját, de még jót is (t)eszel vele, ugyanis rengeteg tápanyag található benne. Gazdag rostban és tele van A-vitaminnal, B-6-vitaminnal, C-vitaminnal, E-vitaminnal, káliummal, vassal, magnéziummal, és kisebb mennyiségben más tápanyagokat is tartalmaz.

Emellett az ízélményt is emeli, mivel egy extra textúrát ad az ételeknek, ami izgalmas kontrasztot alkot a tök húsával együtt.

Tehát igen, ehetsz tökhéjat.

Hogyan használd fel?

Bár nyersen kemény, a sütőtök héja számos receptben hasznos, mivel extra tápanyagokat és változatos textúrát biztosít.

Ha a héj tiszta és sima, akkor sütés vagy grillezés közben a tökön hagyhatod, és egyszerűen a hússal együtt elfogyaszthatod. A sütés kellően megpuhítja a sütőtök héját az evéshez, és karamellizált ízt ad neki. A héj textúrája pedig kellemes kontrasztot alkothat a puhább tökhússal, ha együtt fogyasztod őket.

A héja kemény, ezt kalkuláld bele

Érdemes azonban észben tartani, hogy alapvetően a tök héja nagyon kemény, ezért hosszabb időt igényel, hogy megpuhuljon. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy a hús sokkal hamarabb elkészül. Ezért, ha a héjat is szeretnéd megenni, érdemes lehet eltávolítani sütés előtt, és külön kezelni őket.

Egy másik nagyszerű módja a héj felhasználásának, ha a tökmaggal vagy a tökpéppel együtt levest készítesz belőle. Fogyaszthatod így is, de a sütőtökleves egy serpenyőben könnyen redukálható, és akár szójaszósszal vagy misóval fűszerezve ízletes pácot készíthetsz húsokhoz, halakhoz, vagy akár magához a sütőtökből készült fogáshoz.

Sokan a héjából sós tökchipset készítenek, amely kevesebb kalóriát és több tápanyagot tartalmaz, mint a hagyományos burgonyachips.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tipp vár rád itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...