Tényleg fontos a sütő előmelegítése?

Szinte minden sütést igénylő recept első lépése az, hogy melegítsük elő a sütőt. Így ha ezt esetleg elfelejtjük, biztosan bosszankodunk, amikor ehhez a szakaszhoz érünk, és elgondolkodunk, hogy valóban olyan fontos-e ez a lépés.

Különösen igaz ez, ha sietnénk a vacsorával vagy az ajándékba készülő tortával, esetleg olyan régi a sütőnk – vagy egyébként sincs digitális hőmérője –, hogy sosem tudhatjuk biztosan, elérte-e már a kívánt hőfokot. Akárhogy is, felmerülhet a kérdés: „Valóban elő kell melegítenem a sütőt?”

A válasz attól függ, hogy mit próbálunk készíteni.

Tényleg fontos a sütő előmelegítése?

Miért melegítsük elő a sütőt?

Az előmelegítés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a készüléket a kívánt hőmérsékletre állítjuk be, és várjuk, hogy elérje azt. Ennek pedig több célja is lehet.

Az egyik, hogy azt szeretnénk, ha az étel ropogós lenne. Ilyen esetben kiemelten fontos az, hogy már forró közegbe érkezzen, amelyen a célnak megfelelő hőkezelést kapja. Ugyanakkor olyan ételek is vannak – tipikusan ilyenek a különböző sütemények és kenyerek – amelyek összetevői, például a különböző kelesztőszerek, igénylik az előírt hőmérsékletet a térfogatuk növeléséhez.

Az élelmiszerbiztonság egy másik fontos ok, amiért egyes receptek és ételek előmelegített sütőt igényelnek – itt említhetjük például a különböző sertéshúsból vagy baromfiból készülő sülteket. Ezeknek az élelmiszereknek ugyanis egy biztonságos hőmérsékletbe kell megérkezniük ahhoz, hogy megakadályozzuk azokon a baktériumok képződését. Ha először előmelegítjük a sütőt, akkor az étel gyorsan felmelegszik, így kevesebb időt tölt a „veszélyzónában”, vagyis abban a hőmérséklet-tartományban, amelyben a baktériumok gyorsan szaporodnak.

Mikor nem szükséges ezzel foglalkozni?

Nem kell viszont minden alkalommal előmelegíteni a sütőt. Például, ha nem sütni akarunk valamit, csak felmelegítünk egy ételt, akkor erre nem lesz szükség. Tény azonban, hogy sokkal gyorsabban élvezhetjük majd a frissen melegített fogást, ha előmelegített sütőbe helyezzük azt.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!