Süss fánkot!

Nem várunk a fánksütéssel télig, most vágyunk a baracklekváros tésztagömböcökre! Mutatjuk, hogyan készítsd, ha te is kedvet kaptál hozzá!

Rumos-szalagos fánk

Lassan vége a nyárnak és közeledik az ősz, amikor már tartalmasabb, nehezebb ételeket főzünk. Amíg ez bekövetkezik, egy kis fánkmajszolásra csábítunk titeket: igen, forró olajban vagy zsírban kell kisütni, de a nyári zöldségdömping után olyan jól esik valami nagyon tartalmas édességet enni. Pláne, hogy a sütési tudomány ilyenkor gyümölcsös pitékre korlátozódik, jól fog esni a változatosság, különösen, hogy az idén eltett baracklekvárokat is csatarendbe állíthatjuk a fánkokhoz!

  • A legfontosabb, hogy kelt tésztából készül a fánk, ez talán nem újdonság. Itt mindenféle fitneszelvek érvényesítésére nem nagyon van lehetőség: fehér lisztből készítve a legfinomabb, így élvezhető igazán a végeredmény.
  • Az élesztőhöz, amiből én elsősorban a frisset preferálom, langyosítani elég a tejet és némi cukrot hozzáadni, majd ebben felfuttatni. Mehet az összekeverés a liszttel, legalább másfél óráig jó pihentetni meleg helyen. Kinyújtjuk és elő a pogácsaszaggatóval, és kisebb mélyedést nyomunk a tésztakörök közepébe.
  • Mehet a forró olajba vagy zsírba, a lényeg, hogy mindig a mélyedéssel lefelé néző oldallal kezdjük a sütést, illetve semmiképp se magas hőmérsékleten, mert a tészta pillanatok alatt megég vagy túlságosan megbarnul.
  • Ha a lekvár helyett – ami szerintem a lehető legjobb fánkra való – tovább kísérleteznénk, jöhetnek a cukormázak, mindenféle színezékekkel, de a tésztába akár szalonnakockákat is gyúrhatunk, így sós fánkokat kapunk – a végén lilahagyma-kockákkal, felmelegített tejföllel kínálhatjuk. Nem mondom, hogy egy laza uzsonnáról van szó, de alkalomadtán simán belefér egy jó fánkos vacsora vagy ebéd a mindennapokba.

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...