Gyakran fáj a fejed? A fejfájás-specialista tanácsai - 2. rész

A múlt héten a migrénről írtunk, ezúttal a "hétköznapi" felfájásnak és a legnagyobb fájdalommal járó, ún. cluster-fejfájásnak jártunk utána a szakorvos segítségével.

Múlt heti cikkünkben a fejfájások egyik legerősebb típusával, a migrénnel és kezelésével ismerkedhettünk megdr. Bodnár Eszter, aRózsakert Medical Centerbelgyógyász szakorvosa és fejfájás-specialistája segítségével.

Dr. Bodnár Eszter a Rózsakert Medical Center fejfájás-specialistája

E cikk folytatásaként most a szakorvos segítségével két másik, nagyon jellemző fejfájástípust: a tenziós és a cluster fejfájást és kezelésüket mutatjuk be.

Olvastad már?

Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység? Mi a különbség?

1. A tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás alatt minden, ún. „hétköznapi” fejfájást értünk, mint például másnaposság, dehidratáltság, frontérzékenység miatt kialakulót.

Tünetei:

 • közepes, a 10-es skálán 5-6-os erősségű,
 • a fájdalom általában a tarkótájon jelentkezik,
 • a fájdalom megszüntetéséhez elegendő egy fájdalomcsillapító beszedése.

Kiváltó tényezők lehetnek: nyaki gerinc merevsége, túl sok ülőmunka, mozgáshiány, rendszertelen táplálkozás, dehidratáltság, dohányzás, időjárási frontok, légnyomásváltozás, alvászavarok és a stressz.

A tenziós, vagy „hétköznapi” fejfájás egyszerű fejfájáscsillapító gyógyszerekkel kezelhető, fontos azonban tudni, hogy a túlzott fájdalomcsillapító-fogyasztás súlyos máj- és vesekárosító hatású lehet. Életmódbeli változtatásokkal, valamint vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek fogyasztásával (pl. B-vitaminok, magnézium, Q10) megelőzhető a kialakulása.

2. A cluster fejfájás

Míg a migrén jellemzően a nőket, a cluster fejfájás inkább a férfiakat érinti, főként azokat, akik dohányoznak és magasabb a testalkatuk. Kiváltó okai egyelőre nem ismertek.Tünetei:
 • az orvostudományban leírt fejfájások közül a legerősebb,
 • a szem körül lokalizálódik,
 • általában tavasszal, ősszel jelentkezik, több hétig, hónapig is tarthat, napi több rohammal,
 • előfordulására jellemző a szakaszosság,
 • a roham időtartama 10 perctől másfél óráig is terjedhet.
A cluster fejfájás kezelése terén szintén hasznosak lehetnek a triptán gyógyszercsoportba tartó migrénspecifikus gyógyszerek. A tüneteket az esetek 70 százalékában az oxigén inhalálása enyhíti, az érintetteknek gyakran oxigénpalackot rendelnek otthonra. Speciális gyógyszer erre a típusú fejfájásra is létezik: egy vérnyomáscsökkentő szer, amit súlyosabb esetekben nagy adag szteroid infúzióval együtt szoktak alkalmazni a fejfájás-ambulanciákon, kórházakban. A vérnyomáscsökkentőt a cluster megelőzésére sokan folyamatosan is szedik.
A fentiek mellett érdemes az alábbi életmódbeli változtatásokat is beépíteni a mindennapjainkba:
 • alvászavarok rendezése, az alvásidő 8-9 órára való növelése (amennyiben ez nem adott),
 • megfelelő folyadékfogyasztás (napi 2-2,5 l),
 • minimum heti háromszor 30 percnyi kardió jellegű testmozgás,
 • stressz szintjének csökkentése,
 • dohányzás elhagyása,
 • rendszeres étkezés.

Fontos, hogy fejfájásos panaszunkkal specialistához forduljunk, hiszen egy háziorvos nem biztos, hogy minden esetben tud érdemben segíteni. A vizsgálatokra mindig szánjunk elég időt, egy helyes diagnózis majd egy későbbi terápia sikere múlhat azon, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a páciens és orvosa között. A fejfájás okának feltárása és kezelése gyakran csapatmunka, pl. ha a nyaki gerinc merevsége a probléma, akkor kiropraktőr vagy masszőr, fogászati probléma esetén fogorvos tud segíteni.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!