Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyakran fáj a fejed? A fejfájás-specialista tanácsai - 2. rész

A múlt héten a migrénről írtunk, ezúttal a "hétköznapi" felfájásnak és a legnagyobb fájdalommal járó, ún. cluster-fejfájásnak jártunk utána a szakorvos segítségével.

Múlt heti cikkünkben a fejfájások egyik legerősebb típusával, a migrénnel és kezelésével ismerkedhettünk meg dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa és fejfájás-specialistája segítségével. 

E cikk folytatásaként most a szakorvos segítségével két másik, nagyon jellemző fejfájástípust: a tenziós és a cluster fejfájást és kezelésüket mutatjuk be.

Olvastad már?

Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység? Mi a különbség?

1. A tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás alatt minden, ún. „hétköznapi” fejfájást értünk, mint például másnaposság, dehidratáltság, frontérzékenység miatt kialakulót.

Tünetei:

 • közepes, a 10-es skálán 5-6-os erősségű,
 • a fájdalom általában a tarkótájon jelentkezik,
 • a fájdalom megszüntetéséhez elegendő egy fájdalomcsillapító beszedése.

Kiváltó tényezők lehetnek: nyaki gerinc merevsége, túl sok ülőmunka, mozgáshiány, rendszertelen táplálkozás, dehidratáltság, dohányzás, időjárási frontok, légnyomásváltozás, alvászavarok és a stressz.

A tenziós, vagy „hétköznapi” fejfájás egyszerű fejfájáscsillapító gyógyszerekkel kezelhető, fontos azonban tudni, hogy a túlzott fájdalomcsillapító-fogyasztás súlyos máj- és vesekárosító hatású lehet. Életmódbeli változtatásokkal, valamint vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek fogyasztásával (pl. B-vitaminok, magnézium, Q10) megelőzhető a kialakulása.
 

Olvastad már?:

Gluténmentes étrend – kinek való és hogyan csináljuk?

2. A cluster fejfájás

Míg a migrén jellemzően a nőket, a cluster fejfájás inkább a férfiakat érinti, főként azokat, akik dohányoznak és magasabb a testalkatuk. Kiváltó okai egyelőre nem ismertek. Tünetei:
 
 • az orvostudományban leírt fejfájások közül a legerősebb,
 • a szem körül lokalizálódik,
 • általában tavasszal, ősszel jelentkezik, több hétig, hónapig is tarthat, napi több rohammal,
 • előfordulására jellemző a szakaszosság,
 • a roham időtartama 10 perctől másfél óráig is terjedhet.
A cluster fejfájás kezelése terén szintén hasznosak lehetnek a triptán gyógyszercsoportba tartó migrénspecifikus gyógyszerek. A tüneteket az esetek 70 százalékában az oxigén inhalálása enyhíti, az érintetteknek gyakran oxigénpalackot rendelnek otthonra. Speciális gyógyszer erre a típusú fejfájásra is létezik: egy vérnyomáscsökkentő szer, amit súlyosabb esetekben nagy adag szteroid infúzióval együtt szoktak alkalmazni a fejfájás-ambulanciákon, kórházakban. A vérnyomáscsökkentőt a cluster megelőzésére sokan folyamatosan is szedik.
 
A fentiek mellett érdemes az alábbi életmódbeli változtatásokat is beépíteni a mindennapjainkba:
 • alvászavarok rendezése, az alvásidő 8-9 órára való növelése (amennyiben ez nem adott),
 • megfelelő folyadékfogyasztás (napi 2-2,5 l),
 • minimum heti háromszor 30 percnyi kardió jellegű testmozgás,
 • stressz szintjének csökkentése,
 • dohányzás elhagyása,
 • rendszeres étkezés.
 

Fontos, hogy fejfájásos panaszunkkal specialistához forduljunk, hiszen egy háziorvos nem biztos, hogy minden esetben tud érdemben segíteni. A vizsgálatokra mindig szánjunk elég időt, egy helyes diagnózis majd egy későbbi terápia sikere múlhat azon, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a páciens és orvosa között. A fejfájás okának feltárása és kezelése gyakran csapatmunka, pl. ha a nyaki gerinc merevsége a probléma, akkor kiropraktőr vagy masszőr, fogászati probléma esetén fogorvos tud segíteni.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!