Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sovány vagy? Edzőnk tanácsai, hogy formásabb legyél!

Ok, azt már "mindenki tudja" hogy mozogni kell, ha fogyni szeretnénk, de mi a helyzet a soványakkal? Ők milyen mozgásformát válasszanak egészségük érdekében?

Tapasztalatból tudom, hogy a vékony nők sem feltétlenül szeretik az alakjukat. Sokan szeretnének kerekebb feneket, nagyobb melleket, formásabb combokat, de hiába minden erőfeszítésük. Bármennyit esznek, egyszerűen nem tudnak hízni, sportolni pedig szinte nem is mernek, nehogy tovább fogyjanak.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

„Hízzunk” egészségesen!

Mitől lehetsz túl vékony?

A tudomány mai állása szerint akár kerekebbek vagyunk, akár túl soványak, testalkatunk csupán 30-40%-ban függ az örökletes tulajdonságainktól. A maradék 60-70% bizony rajtunk múlik. Főként a táplálkozásunkon, a sportolási szokásainkon, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésen, a lelki állapotunkon és persze a stressztűrő képességünkön is.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kóros soványság mögött betegség vagy hormonális probléma is állhat, ezért mindenképpen menjünk el egy orvosi kivizsgálásra, mielőtt belevágnánk egy intenzív edzésprogramba.

Jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy az egészségtelen táplálkozás és az ülő életmód a a vékony testalkatúak szervezetére is éppen ugyanolyan káros, mint bárki másnak. Attól, hogy valaki sovány és nem hízik meg a sült krumplitól és a tejcsokoládétól, ezek még ugyanúgy rossz hatással vannak a szervezetünkre.

Az elmúlt hat évben több olyan lánnyal dolgoztam együtt, akik kifejezetten vékony testalkatuk ellenére inzulinrezisztenciával, PCOS-el, vagy cukorbetegséggel harcoltak. A cél az ő esetükben – és a tiédben is – az egészség megőrzése és persze a formásabb alak.

Hogy fogjunk hozzá az edzéshez?

  • A vékony testalkatúak esetében elsősorban az izmokat kell felépíteni, hogy a test formásabb, tónusosabb legyen. Éppen ezért a súlyzós edzések kapnak nagyobb hangsúlyt, és a cardio jellegű mozgásformák, mint a bicikli, a korcsolya, vagy a futás egy kicsit háttérbe szorulnak. De nem kell már előre aggódni, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy úgy fogunk kinézni, mint egy férfi. A súlyzós edzések kapcsán sok nő tart ettől, de ha a szervezetünkben nem túl magas a tesztoszteronszint (férfi nemi hormon) és anabolikus szteroidokat sem szedünk (miért is tennénk?), akkor egyáltalán nem kell aggódnunk emiatt. Ráadásul a testsúlyunk sem lesz kevesebb, hiszen köztudott, hogy az izom nehezebb, mint a zsír.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Szeretnél fejlődni az edzéseid során? Vezess naplót!

  • Heti három súlyzós-, és két kardio edzés lenne a legideálisabb. A súlyzós edzéseken főként nagyobb súlyokkal és kisebb sorozatszámmal érdemes dolgozni, de a súly méretét és az ismétlés pontos számát csak egy teljes körű állapotfelmérés után lehet reálisan megítélni. Ahhoz, hogy a fejlődés folyamatos legyen, és ne torpanjon meg, érdemes havonta új gyakorlatokra váltani, így a test nem tud hozzászokni a terheléshez.
  • Mielőtt belevágunk, mindenképpen kérjük ki egy szakképzett edző segítségét az edzésprogram összeállításához. Nagyon könnyen túlterhelhetjük magunkat, és egy pillanat alatt lesérülhetünk, ha csak a saját fejünk után megyünk. Pont elég lehet, ha például csak egy kicsivel nagyobb súlyt használunk, mint amennyit meg tudunk emelni vagy rosszul hajtjuk végre a gyakorlatokat. Meg kell tanulni a gyakorlatok helyes kivitelezését, ahogy azt is, hogy melyik gyakorlat milyen izomra hat.

Látható, hogy a vékony testalkatúaknak sincs könnyebb dolguk, mint a túlsúlyosaknak, az ő számukra is egy megfelelő étrenden, mozgásprogramon alapuló életmódváltás biztosíthatja hosszú távon az egészséget. Ne habozzatok! Vágjatok bele!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!