Sonkavágyaink teljesülnek!

Kedd délben az ötödik kerület felé vettük az irányt, úgy döntöttünk, hogy saját érzékeinkkel fogjuk végre megtapasztalni a SonkaArcok körüli óriási visszhang mögötti valóságot.

Végre igazi, minőségi sonkákat kóstolhatunk! Nem kellett csalódnunk: az egykori Lila Körte Café helyén nyílt, önmagát csak bárkonyhaként definiáló bisztró (?) változatos és nagyon finom falatokkal gyönyörködtet. A legkülönfélébb sonkák, szalámik és minden, ami hozzájuk köthető – így jellemeznénk a választékot. A delikátmester Sarlós Papas Péter és Bereznay Tamás séf finomságainak nem lehet ellenállni: a tökéletes ízléssel összeállított sonkatálak közül mi serranót rendeltünk, a hajszálvékony szeletek mellé kapuvári sajtot, olívabogyót is kaptunk – ez utóbbi semmilyen különlegességet nem jelentett, az olívaolaj viszont nagyon finom aromát adott az ételnek, valószínűnek tartjuk, hogy nem tömegtermelésből származott. Mindennap választható egyébként a hagyományos menün kívül hideg delikátmenü közel azonos áron: egy ezresből megvan az ebédünk, ha így cselekszünk. A kenyér (250 Ft) nálunk tuti jolly joker, ha éttermet tesztelünk: amennyiben a pékáru friss, ropogós, puha és kellően tömör, már elindulhatunk a biztató jelző irányába. Bár a SonkaArcoknál is meg voltunk elégedve a veknivel, kissé sokalltuk az árát. A szintén feltálalt bagett kissé száraznak tetszett, erre még oda kell figyelni. A következőként rendelt fogás karfiolkrémleves volt tavaszi tekerccsel és lenmaggal.

{ GALÉRIA = title:Sonkav%C3%A1gyaink%20teljes%C3%BClnek! | bg:, 0,1,2,3,4,5,6 }

Kattints a képre a SonkaArcok szuper fogásaiért!

Ez viszont lenmagot nemigen látott, ellenben friss koriandert igen (imádjuk), de még így is hiányérzetünk maradt: a leves (750 Ft) jellegtelen érzetet hagyott. Nem úgy a főételek! A fél adagként felszolgált vargányás széles metélt pecorinós juhsajttal (teljes adag ára: 1950 Ft) tökéletesen megfelel egy teljes porciónak is, arról nem is beszélve, hogy kellemesen tejszínes, nem száraz, de nem is tocsog a fölösleges szószban – könnyű, tavaszváró ebédként legközelebb is ezt rendeljük! A valódi meglepetést a bőrös malacsült jelentette kakukkfüves zöldalmakompóttal és tepsis burgonyával. Itt aztán nem sajnálják az ételt, a 2350 forintunkért tökéletesre sütött húst kapunk, belül kellően puha, kívül ropogós, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az előételek csipegetése után ezt már nem is tudtuk megenni és elcsomagoltattuk – amit a pincér készségesen teljesített. A SonkaArcoknál jó pár limonádéból lehet választani: mi levendulásat ittunk, nincs is okunk a panaszra, talán csak annyit jegyeznénk meg, hogy a limonádék felsorolásánál érdemes megemlíteni a vendégnek, hogy az ízesített verziók nem a menü részei, azért külön kell fizetni, így éppen 750 Ft-ot. A hely hangulata egyébként tökéletes, ottjártunkkor az első február végi napsugarak próbálkoztak betörni az Egyetem térre, ami a SonkaArcokat is még inkább kellemesebbé tette.

A SonkaArcok Facebook-oldala >>

A Kóstolgató rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Kandalló: kézműves különlegességek helye >>

Bisztrók királya – ez a Kőleves

Ide gyertek! – Szalámibolt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek