Egészségesebb a tengeri só az asztali sónál?

Igaz, hogy sokan hiszik, hogy egészségesebb a tengeri só, mint az asztali, ez mégsem biztos, hogy így van. Lássuk, mi az igazság.

A nátrium elengedhetetlen a szervezetünkben zajló folyamatokhoz, hiszen hozzá tartozik a folyadékháztartás szabályozása, az izomműködés, az idegrendszerben az ingerületátviteli folyamatok, a sav-bázis egyensúly fenntartása, a szénhidrát- és fehérjeanyagcsere, továbbá az ozmotikus nyomás fenntartása is. Testünkben mintegy 80-100 g nátrium található, és hozzáadott sóból illetve feldolgozott élelmiszerekből nyerjük ki. Tudtad, hogy majdnem minden élelmiszerben megtalálható?

Egészségesebb a tengeri só az asztali sónál?

És tudtad, hogy mindenképpen érdemes korlátozni a sófogyasztást, hiszen alapvetően túl sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, a túl sok nátrium pedig folyadékvesztéshez és szívbetegséghez vezethet, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is?

Na de vajon tényleg egészségesebb a tengeri só, mint a mezei asztali?

Az asztali só sóbányákból származik, mely a feldolgozás során elveszíti az olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium, a kalcium vagy a kálium, ellenben sokszor dúsítják jóddal, ami a pajzsmirigy hormontermeléséhez elengedhetetlen.

A tengeri só ellenben valóban organikus nátriumforrás, hiszen a tengervíz párologtatásából nyerik, de a közhiedelemmel ellentétben nincs alacsonyabb nátriumtartalma. Sokszor viszont ezt is jóddal dúsítják.

Az asztali só és a legtöbb tengeri só is körülbelül 40 százaléknyi nátriumot tartalmaz a súlyához képest. Semmiképp se iktassuk ki életünkből a nátriumot, de bánjunk vele csínján!

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségről:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...