Egészségesebb a tengeri só az asztali sónál?

Igaz, hogy sokan hiszik, hogy egészségesebb a tengeri só, mint az asztali, ez mégsem biztos, hogy így van. Lássuk, mi az igazság.

A nátrium elengedhetetlen a szervezetünkben zajló folyamatokhoz, hiszen hozzá tartozik a folyadékháztartás szabályozása, az izomműködés, az idegrendszerben az ingerületátviteli folyamatok, a sav-bázis egyensúly fenntartása, a szénhidrát- és fehérjeanyagcsere, továbbá az ozmotikus nyomás fenntartása is. Testünkben mintegy 80-100 g nátrium található, és hozzáadott sóból illetve feldolgozott élelmiszerekből nyerjük ki. Tudtad, hogy majdnem minden élelmiszerben megtalálható?

Egészségesebb a tengeri só az asztali sónál?

És tudtad, hogy mindenképpen érdemes korlátozni a sófogyasztást, hiszen alapvetően túl sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, a túl sok nátrium pedig folyadékvesztéshez és szívbetegséghez vezethet, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is?

Na de vajon tényleg egészségesebb a tengeri só, mint a mezei asztali?

Az asztali só sóbányákból származik, mely a feldolgozás során elveszíti az olyan ásványi anyagokat, mint a magnézium, a kalcium vagy a kálium, ellenben sokszor dúsítják jóddal, ami a pajzsmirigy hormontermeléséhez elengedhetetlen.

A tengeri só ellenben valóban organikus nátriumforrás, hiszen a tengervíz párologtatásából nyerik, de a közhiedelemmel ellentétben nincs alacsonyabb nátriumtartalma. Sokszor viszont ezt is jóddal dúsítják.

Az asztali só és a legtöbb tengeri só is körülbelül 40 százaléknyi nátriumot tartalmaz a súlyához képest. Semmiképp se iktassuk ki életünkből a nátriumot, de bánjunk vele csínján!

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségről:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...