6 jel, hogy túl sok sót eszel

A só a legtöbbször használt fűszerünk, amiből naponta körülbelül 1500 milligrammot kellene bevinnünk - maximum. Ezt azonban könnyű túllépni. Mutatjuk, milyen jelek utalnak arra, ha túl sokat viszel be ebből az ásványi anyagból.

Alapvetően a sóra szüksége van az emberi szervezetnek, és az sem igaz, hogy aki sok sót eszik, az előbb-utóbb magas vérnyomással küzd majd. Tehát nem a vérnyomás-emelkedéssel állapíthatjuk meg, hogy sok sót fogyasztunk-e, ennél sokkal egyértelműbb jelekre lehetünk figyelmesebbek.  

Puffadás

A túl sok sónak köszönhetően a testben felhalmozódik a víz, így a túlfogyasztás - főleg a kevésbé fiatalok esetében - az ízületekben, a testen és az arcon is tüneteket okozhat majd, ide tartozik például a reggelre felpuffadó szemek jelensége.

Szomjúság

Ez a tünet jelentkezik az egyik leghamarabb. Ha a napi megengedettnél többet fogyasztunk ebből a fűszerből, akkor a szervezet vizet von el a sejtekből, aminek hatására nagyon szomjasak leszünk. Ezt azonban több folyadékkal tudjuk semlegesíteni, ami felfrissítheti a sejteket, de önmagában csupán tűzoltásra elég.

Többet mutat a mérleg

Ha túl sok sót viszünk be a szervezetünkbe, akkor a testünk visszatartja a vizet, ami miatt elkezdhet gyarapodni a súlyunk. Ezt szerencsére gyorsan orvosolhatjuk, hiszen, ha visszaveszünk a sófogyasztásból, és növeljük a folyadékbevitelünket, akkor a testünk elkezd megszabadulni a fölösleges víztől.

Óvatosan használd a sót!

Állandó vizelési inger

A túl sok só fogyasztása - szintén különösen idősebb korban - növeli a vizelési ingert is. Akinek ilyen problémája van, elég, ha negyedével csökkenti a sóbevitelt, máris enyhülnek majd a kellemetlen tünetek.

Erőtlenség

Bizony, azt is tapasztalhatjuk, hogy sokkal erőtlenebbek vagyunk. Ez azért lehetséges, mert a sejtekből víz áramlik ki, hogy felhígítsa a vérben felgyülemlett sót.

Gyomorproblémák

A túlzásba vitt sófogyasztást a gyomrunk is nagyon megszenvedi. Ilyenkor émelygést és/vagy hasmenést tapasztalhatunk, de jellemző szimptóma a gyomorgörcs is.


Még több só:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek