6 jel, hogy túl sok sót eszel

A só a legtöbbször használt fűszerünk, amiből naponta körülbelül 1500 milligrammot kellene bevinnünk - maximum. Ezt azonban könnyű túllépni. Mutatjuk, milyen jelek utalnak arra, ha túl sokat viszel be ebből az ásványi anyagból.

Alapvetően a sóra szüksége van az emberi szervezetnek, és az sem igaz, hogy aki sok sót eszik, az előbb-utóbb magas vérnyomással küzd majd. Tehát nem a vérnyomás-emelkedéssel állapíthatjuk meg, hogy sok sót fogyasztunk-e, ennél sokkal egyértelműbb jelekre lehetünk figyelmesebbek.  

Puffadás

A túl sok sónak köszönhetően a testben felhalmozódik a víz, így a túlfogyasztás - főleg a kevésbé fiatalok esetében - az ízületekben, a testen és az arcon is tüneteket okozhat majd, ide tartozik például a reggelre felpuffadó szemek jelensége.

Szomjúság

Ez a tünet jelentkezik az egyik leghamarabb. Ha a napi megengedettnél többet fogyasztunk ebből a fűszerből, akkor a szervezet vizet von el a sejtekből, aminek hatására nagyon szomjasak leszünk. Ezt azonban több folyadékkal tudjuk semlegesíteni, ami felfrissítheti a sejteket, de önmagában csupán tűzoltásra elég.

Többet mutat a mérleg

Ha túl sok sót viszünk be a szervezetünkbe, akkor a testünk visszatartja a vizet, ami miatt elkezdhet gyarapodni a súlyunk. Ezt szerencsére gyorsan orvosolhatjuk, hiszen, ha visszaveszünk a sófogyasztásból, és növeljük a folyadékbevitelünket, akkor a testünk elkezd megszabadulni a fölösleges víztől.

Óvatosan használd a sót!

Állandó vizelési inger

A túl sok só fogyasztása - szintén különösen idősebb korban - növeli a vizelési ingert is. Akinek ilyen problémája van, elég, ha negyedével csökkenti a sóbevitelt, máris enyhülnek majd a kellemetlen tünetek.

Erőtlenség

Bizony, azt is tapasztalhatjuk, hogy sokkal erőtlenebbek vagyunk. Ez azért lehetséges, mert a sejtekből víz áramlik ki, hogy felhígítsa a vérben felgyülemlett sót.

Gyomorproblémák

A túlzásba vitt sófogyasztást a gyomrunk is nagyon megszenvedi. Ilyenkor émelygést és/vagy hasmenést tapasztalhatunk, de jellemző szimptóma a gyomorgörcs is.


Még több só:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...