6 jel, hogy túl sok sót eszel

A só a legtöbbször használt fűszerünk, amiből naponta körülbelül 1500 milligrammot kellene bevinnünk - maximum. Ezt azonban könnyű túllépni. Mutatjuk, milyen jelek utalnak arra, ha túl sokat viszel be ebből az ásványi anyagból.

Alapvetően a sóra szüksége van az emberi szervezetnek, és az sem igaz, hogy aki sok sót eszik, az előbb-utóbb magas vérnyomással küzd majd. Tehát nem a vérnyomás-emelkedéssel állapíthatjuk meg, hogy sok sót fogyasztunk-e, ennél sokkal egyértelműbb jelekre lehetünk figyelmesebbek.  

Puffadás

A túl sok sónak köszönhetően a testben felhalmozódik a víz, így a túlfogyasztás - főleg a kevésbé fiatalok esetében - az ízületekben, a testen és az arcon is tüneteket okozhat majd, ide tartozik például a reggelre felpuffadó szemek jelensége.

Szomjúság

Ez a tünet jelentkezik az egyik leghamarabb. Ha a napi megengedettnél többet fogyasztunk ebből a fűszerből, akkor a szervezet vizet von el a sejtekből, aminek hatására nagyon szomjasak leszünk. Ezt azonban több folyadékkal tudjuk semlegesíteni, ami felfrissítheti a sejteket, de önmagában csupán tűzoltásra elég.

Többet mutat a mérleg

Ha túl sok sót viszünk be a szervezetünkbe, akkor a testünk visszatartja a vizet, ami miatt elkezdhet gyarapodni a súlyunk. Ezt szerencsére gyorsan orvosolhatjuk, hiszen, ha visszaveszünk a sófogyasztásból, és növeljük a folyadékbevitelünket, akkor a testünk elkezd megszabadulni a fölösleges víztől.

Óvatosan használd a sót!

Állandó vizelési inger

A túl sok só fogyasztása - szintén különösen idősebb korban - növeli a vizelési ingert is. Akinek ilyen problémája van, elég, ha negyedével csökkenti a sóbevitelt, máris enyhülnek majd a kellemetlen tünetek.

Erőtlenség

Bizony, azt is tapasztalhatjuk, hogy sokkal erőtlenebbek vagyunk. Ez azért lehetséges, mert a sejtekből víz áramlik ki, hogy felhígítsa a vérben felgyülemlett sót.

Gyomorproblémák

A túlzásba vitt sófogyasztást a gyomrunk is nagyon megszenvedi. Ilyenkor émelygést és/vagy hasmenést tapasztalhatunk, de jellemző szimptóma a gyomorgörcs is.


Még több só:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!