Már most tudjuk, mi lesz a jövő év slágeríze

A McCormick brand idén is meghirdette az év ízét. Nézzük, mit érdemes tudni erről a különleges gyümölcsről, ami számtalan ételünket feldobhatja!

A McCormick élelmiszergyártó cég 2023-ban a vietnami stílusú cajun fűszert nevezte meg az év ízének, és most kihirdette 2024 nyertesét is: ez a tamarind éve lesz. A tamarindfáról származó, Afrikában, Indiában és a Közel-Keleten honos gyümölcs már évszázadokon óta kölcsönöz savas, csípős-édes ízt számtalan ételnek. Elsősorban az indiai, a latin, a karibi és a mexikói konyhákban használják előszeretettel.

Már most tudjuk, mi lesz a jövő év slágeríze

Tény, hogy sok hobbiszakács ismeri a hozzávalót, de a tamarind egyelőre nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagok közé, így nem is mindenki tudja, hogyan kell használni. Íme néhány tipp, hogy 2024-ben gond nélkül építhessük be a főzési rituálékba!

Mivel a tamarind enyhén édes, csípős ízű, jól használható húspuhítóként – ezt letesztelhetjük például egy grillezett, tamarinddal ízesített csirkés fogásban. Ezen felül, mivel a tamarind a Worcestershire szósz egyik fő összetevője, a steakhez is tökéletesen passzol. Készíthetünk például egy tamarindmázas steaket, amihez remek kiegészítő a sárgarépa és a datolya is.

A tamarind akkor is jó választás, ha egy kis pad thaira vágyunk, de az éttermi helyett inkább otthon készítenénk el magunknak.

A pad thai gyakori összetevője ugyanis ez a sokszínű gyümölcs: olyan összetéveszthetetlen mélységű ízt ad, amivel igazán feldobhatjuk az ételt.

Végül, de nem utolsósorban jó tudni, hogy ez az alapanyag az édes ételekben is jól megállja a helyét. Készíthetünk például egy édes tamarindchutney-t, amit krékerrel vagy pirítóssal kínálhatunk, esetleg csipegethetünk mellé egy kis krémes sajtot. Sőt: mivel egyfajta vaníliás komponense is van, tökéletes – és nagyon különleges – kiegészítője lehet a kávénknak is.

Forrásunk volt.


Télen is izgalmasan a konyhában:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty