Skandináv életstílus az otthonunkban – Éljen a hygge!

Minden bizonnyal már találkoztunk a dán hygge kifejezéssel. Ezt a fogalmat innen, Magyarországról nehéz lehet megérteni: nem definiálható egyetlen szóval, otthonos melegséget, meghittséget jelent. Ilyen egy jól megvetett ágy kényelmes paplanokkal és takaróval, egy csésze frissen főzött tea és a kedvenc könyvünk olvasása, miközben a háttérben ropog a tűz a kandallóban. Ez az érzés a hygge, amit valószínűleg már mi is megtapasztaltunk anélkül, hogy tudtunk volna róla.

A hygge barátságos, meleg és pihentető környezetet teremt otthonunkban, a legjobb az egészben pedig az, hogy alig van szükségünk bármire is a megvalósításhoz.

Alapvető lépés

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy hygge-érzetet adjunk otthonunknak, ha elárasztjuk azt finom illatú gyertyákkal, amik nélkülözhetetlenek a skandináv hangulathoz. Rendezzük el őket szépen egy könyvespolcon, dohányzóasztalon vagy a fürdőszobában, és látni fogjuk, hogyan pihennek a dánok.

Skandináv életstílus az otthonunkban – Éljen a hygge!

Az ágynemű is fontos

Mivel a hygge Skandináviából származik, nem meglepő, hogy a modern stílusú minimalizmus elvén alapul. Illesszük be a hálószobánkba két lépésben: az első a rendrakás és lomtalanítás, a másik pedig, hogy egy őrületesen puha és meleg takarót válasszunk, ami légáteresztő anyagból készült.

Egy pihe-puha zokni is csodát tesz

Természetesen otthon

A hygge-tippek közül az egyik legnépszerűbb téli tanács a szobanövények beszerzése, ami valójában egész évben jó ötlet.

A zöld növényzet hihetetlenül nyugtató hatású, megtisztítja a levegőt, és minden helyiségben felteszi a pontot az i-re.

A levegőnek és a szemnek is jót tesz

Hygge konyha

A hygge az élet apró dolgainak megbecsüléséről szól. Számos kiegészítő a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy hygge-hangulatú otthont alakítsunk ki, de van egyetlen dolog, amit semmi sem überel, és ami nem hiányozhat, ha tényleg ilyen hatást szeretnénk elérni – ez pedig egy konyha, amit gyakran használunk. Süssünk finom téli süteményeket és kávézzunk sokat a szeretteinkkel.

Apróságok a konyhában

Egy kényelmes olvasósarok

A jó könyv a hygge nélkülözhetetlen eleme, és mi lehetne jobb módszer önmagunk kényeztetésére, mint egy remek olvasósarok kialakítása?! Ráadásul nincs is szükségünk sok helyre egy hangulatos kuckó kialakításához!

Kényelem felsőfokon

Nem kellenek új bútorok

Általános tévhit, hogy a hygge-hangulathoz modern skandináv bútorokkal teli házra van szükség.

Bár otthonunknak letisztultnak és minimalistának kell lennie, valójában nincs szükségünk új bútorokra. Egyrészt azért, mert az otthonos hangulathoz szeretett garnitúránkra van szükség, másrészt pont az ellenkező hatást érjük el azzal, ha túl sok berendezést akarunk egy szűkös helyre összezsúfolni – elég néhány ülőpárna és sok forró csokoládé.

Használd a régit

Fókuszban a világítás

A megfelelő világítás azonnal meleggé és hívogatóvá varázsolja a teret, és a legjobb az egészben az, hogy ha jól játszunk a lámpákkal, szinte nincs is szükségünk semmi más kiegészítőre. A teljes hygge-hatás érdekében helyezzünk lámpát az ágykeretre, a fotel fölé és a kanapé mellé, hogy kényelmesen olvashassunk a heverőre kucorodva.

Puha textíliák

Még egy felesleges bútor

Kinek van szüksége étkezőasztalra?!

Ha rákeresünk Instagramon a hygge kifejezésre, végtelen számú fényképet találhatunk ágyban reggeliző emberekről.

Persze, kell egy hely, ahol másokkal is étkezhetünk, de gondoljuk újra a konyhaasztalt és engedjük meg magunknak, hogy ne köré szervezzük az életünket. Hétvégente bruncholjunk az ágyban finom péksüteményt és meleg kávét.

Reggelit az ágyba!

A kevesebb mindig több

Ez az északi trend arról szól, hogy olyan dolgokkal vegyük körbe magunkat, amik valóban boldogságot és örömet okoznak. Ehhez nincs szükség sok bútorra, csak letisztult terekre, natúr színpalettákra és minimalizmusra, hogy valóban arra koncentrálhassunk, ami fontos számunkra.

Kellemes melegben!

Forrásunk volt.


Még több lakberendezés:

Címlapról ajánljuk

További cikkek