Így néz ki 200 kalória zöldség

Jellemzően alacsony energiatartalmúak, így tökéletes alapanyagok lehetnek fogyókúrázóknak. Nézzük meg, hogy néz ki a tányéron 200 kalóriányi zöldség!

Senki előtt nem titok, hogy a zöldségek fogyasztása kedvező élettani hatású szervezetünk számára. Fő tápanyaguk jellemzően az egészségünkre pozitív hatást gyakorló összetett szénhidrátok, emellett alacsony fehérje- és zsírtartalmúak, természetes vitamin és ásványianyag-források. Magas élelmirost-tartalmuk segíti emésztőrendszerünk működését, táplálja a bélrendszerünkben élő baktériumokat, lassítja a tápanyagok (köztük a szénhidrátok és a zsírok) felszívódását.

Kitűnő, rendkívül változatosan elkészített, a fogyókúrás étrendekbe is illeszthető leveseket, köreteket, főzelékeket, egytálételeket, salátákat, vagy akár italokat is készíthetünk belőlük.

Mivel magas víztartalmú alapanyagok, így relatív, 100 g-ra vetített energiatartalmuk alacsony.

Az energia- és tápanyagszámításnál szerintem az egyik legnehezebb feladat, hogy az adott, elénk került alapanyag vajon mekkora súlyú. Nem vihetünk magunkkal mindenfelé mérleget, mi most egy tányér segítségével segítünk nektek megismerni nyolc kiválasztott zöldség 200 kalóriányi mennyiségét*.

(A tányér 20 cm átmérőjű. A feltüntetett mennyiségek a tisztított alapanyagokra vonatkoznak.)

1. Padlizsán

2. Édes káposzta

3. Karalábé

4. Sárgarépa

5. Cékla

6. Csicsóka

7. Burgonya

8. Édesburgonya

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?