Megiszod a savanyúság levét? – Meglepő következménye lehet

Véletlenül se öntsd ki a savanyúság levét a lefolyóba, mert bár hihetetlennek tűnhet, ennek az italnak számos jótékony hatása van!

Mindig csodálkozva nézem, amikor valaki jóízűen kiissza a befőttesüvegből a már elfogyasztott savanyúság levét. Sokan szeretik ezt az „italt”, sőt kimondottan vágynak az ecetes ízre. Lehet, hogy ez a szokás elsőre furcsának tűnhet, pedig a savanyúság leve kimondottan egészséges és többet kellene fogyasztanunk belőle.

A fermentált és savanyított ételek reneszánszukat élik. Nagyanyáink kedvenc tartósítási módszereit már Michelin-csillagos éttermek is előszeretettel használják, a Covid miatti lezárások alatt pedig szinte minden magyar háztartás újra felfedezte a kovászos uborkát. A fermentált, vagyis erjesztéssel készült ételek tele vannak probiotikumokkal, amelyek támogatják az emésztést és erősítik az immunrendszert. Bár az ecetes lében savanyított zöldségekben nem történik erjedés, magas vitamin- és antioxidánstartalmuk miatt szintén kimondottan egészségesek. 

Forrásunk volt.


Még több egészséges ital:

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi