Tekerd sonkába a sárgadinnyét, mert az olaszok is ezt (t)eszik

A sárgadinnye megtalálja örök lelki társát ebben a receptben, és akár hisszük, akár nem, bizony a sonka lesz a szerencsés kiszemelt. Az olasz előétel mindent hoz, amire egy forró, nyári napon szükségünk lehet.

Amikor beüt a nyár, minél előbb szeretnénk egy nagy, édes, lédús szelet sárgadinnyét, ez nem vitás. Aztán, ahogy telnek-múlnak a napok és hetek, talán kicsit beleununk a gyümölcsbe, persze épp csak annyira, hogy egy izgalmasabb módot keressünk a további fogyasztására. Ennek pedig az egyik legegyszerűbb módja a sárgadinnye sonkába tekerése. A meglepően isteni kombinációnak meglepő története van, lássuk, mit tud!

A sonkás sárgadinnye receptjét ITT találod!

Ókori gyökerek

A konkrét étel ugyan modern receptből származik, magának a kombinációnak mégis nagyon öreg gyökerei vannak. Már az ókori rómaiak is ettek valami hasonlót, bár akkoriban még nem létezett a ma jól ismert prosciutto crudo.

Helyette a sárgadinnyét más érlelt húsokkal ették, és így született meg egy olyan szenvedély, ami évszázadokkal később is ugyanúgy népszerű.

A rómaiaknak azonban nemcsak ínyenc okaik voltak a sonkás dinnyére, hanem egészségügyi megfontolások is vezérelték őket. A kor érdekes irányzata, a humorizmus szerint (amely az egészséget a négy elem, a víz, tűz, föld és levegő egyensúlyához kötötte) a dinnye és az érlelt húsok párosítása kifejezetten jót tett a szervezetnek.

Modern újjászületés

Hogy az ókoriak okosságaiban mennyi igazság volt, azt bizony nem tudjuk, annyi viszont biztos, hogy a sárgadinnye és a sonka újra egymásra találtak, a 19. század végén, a híres olasz szakács, Pellegrino Artusi könyvében.

A recept azonban publikálása után hirtelen eltűnt, és csak az 1960-as években bukkant fel újra, ekkor végérvényesen belopva magát az olasz, majd a nemzetközi ínyencek szívébe.

Készítsünk sonkás sárgadinnyét!

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnye (1 nagy érett darab), 200 g prosciutto, 120 g mozzarella (1 csomag), 5 ek olívaolaj, 80 g rukkola (1 csomag), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 marék bazsalikom

A dinnyét megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd ezután vékony szeletekre vágjuk, és a héját is levágjuk.

A sonkaszeletekkel bebugyoláljuk a dinnyéket, de akár össze is gyűrhetjük a szeleteket, és ráhelyezhetjük rusztikusan, de ízlésesen a dinnyékre.

Tálaláskor rukkolaágyra helyezzük a szeleteket, az egész mozzarellát rátépkedjük, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és megszórjuk friss bazsalikomlevelekkel.

A sonkás sárgadinnye teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?