Innen tudhatod, hogy a sárgadinnyéd az enyészet útjára lépett

Megvenni egy egész sárgadinnyét manapság nagy befektetés (sajnos), így nem árt, ha alaposan odafigyelünk a vásárláskor, no, meg a tároláskor is, hogy minél tovább élvezhessük a gyümölcsöt.

Azt sokan tudják, hogyan kell kiválasztani a piacon vagy a boltban a megfelelő sárgadinnyét, azt azonban már kevesebben, mi mindenre érdemes odafigyelni, miután hazavittük a gyümölcsöt. Ugyanis előfordulhat, hogy nem azonnal vágjuk majd fel, hanem csak később, pár nap után. Ha hosszabb ideig tároljuk a sárgadinnyét, figyeljünk az alábbi jelekre, mert ezek sajnos belső romlásra utalnak!

Innen tudhatod, hogy a sárgadinnyéd az enyészet útjára lépett

Elszíneződik pár helyen a külseje

Mivel egy egész, vágatlan gyümölcs esetében nehéz kitalálni, hogy mi folyik annak belsejében, mindig a külsőségekre kell figyelnünk, ha elkerülnénk a megromlást. Ennek elsődleges és legkönnyebben észrevehető jele, ha foltok jelennek meg a dinnye héján.

Ehhez ráadásul az sem kell, hogy megütődjön a gyümölcs, akkor is elszíneződhet, ha egyszerűen túl sokáig hagytuk egy helyben.

Ha kis foltról van szó, a dinnye sanszosan még elfogyasztható: ilyenkor vágjuk fel, bizonyosodjunk meg arról, hogy a belseje nagyrészt még ép, majd távolítsuk el a romlott részeket és minél előbb fogyasszuk el. Felvágás után inkább távolítsuk el az összes magot/héjat, kockázzuk és dobozoljuk a gyümölcsöt, majd tegyük a hűtőbe.

Megpuhul a sárgadinnye héja

A foltok mellett arra is figyelmesek lehetünk, hogy helyeken elenged a sárgadinnye héjának keménysége. Amikor megvesszük, mindig ép, kemény és kongó dinnyét válasszunk, hogy minél tovább elálljon otthon a gyümölcs.

Amennyiben puha részeket tapintunk ki a héjon, járjunk el a fent leírt módon. Sajnos a puha héj gyakran már előrehaladottabb romlottságról árulkodik, mint az elszíneződés, így lehet, hogy a dinnyénk nagyobb részét ki kell majd dobni. De ha szerencsénk van, egy része így is ehető lesz még.

Furcsa szagot áraszt a héja

A sárgadinnye szagolgatása mindig kiváló módszer arra, hogy megállapítsuk, mi folyik a gyümölcs belsejében. A kellemes, édeskés illat a boltban arra utal, hogy a kiszemelt egyedet érdemes hazavinni, mézédes lesz a belseje.

Ugyanígy, otthon se fogjuk be az orrunkat: ha azt éreznénk, hogy kívül is erjedt szagot áraszt a gyümölcs, cselekedjünk gyorsan, hátha még menthető lesz belőle valami!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...