Így főzd meg a tésztát, ha hideg salátát készítesz belőle

A tészta minden évszakban gyors és egyszerű ebédopció, azonban, ha nagy kánikula tombol, lehet, hogy jobban járunk egy hűsítő tésztasalátával, mint egy forró, szószos-sajtos étekkel. A tésztafőzés pedig ilyen esetben változik kicsit: nézzük, miben!

Egy frissítő, nyári tésztasaláta kellemes ebéddé válhat, ha a tomboló hőségben nem akarunk sokat főzni, mégis többet tennénk az asztalra egy szendvicsnél. Persze a tűzhelyet a salátához is be kell kapcsolni, nem készülhet nyers tésztából a fogás – és itt, a folyamat során érdemes pár dolgot észben tartani. Ugyanis máshogy alakul a főzés, ha tésztasalátát készítünk a bolognai vagy a milánói helyett: lássuk a tippeket, trükköket!

Így főzd meg a tésztát, ha hideg salátát készítesz belőle

A legjobb tésztafélék salátához

Persze alapvetően bármilyen formájú és méretű tésztából készíthetnénk salátát, mégis vannak olyan formák és fajták, amelyek jobban illenek ehhez a műfajhoz. Érdemes mellőzni a hosszú tésztákat, mint a spaghetti, linguine, makaróni vagy tagliatelle.

A legjobb választás valamilyen közepes vagy kis méretű tészta: orzo, tarhonya, farfalle, penne vagy fusilli.

Elfelejtheted az al dentét

Manapság valószínűleg már mindenki ismeri azt az olasz tésztafőzési aranyszabályt, miszerint a tésztát minden esetben fogkeményre, azaz al dentére kell főzni. Ilyenkor a tészta szinte majdnem teljesen megfőtt, épp csak annyi roppanósság marad benne, ami texturálisan izgalmassá teszi.

A fenti szabályt azonban mégsem kell általánosan az összes tésztaételre ráhúzni: elsősorban akkor van létjogosultsága, ha a kifőzött tésztát valamilyen meleg szószba vagy mártásba tesszük, ahol potenciálisan tovább főhet. Így ugyanis garantált, hogy nem fogjuk teljesen szétfőzni.

Mivel a salátában egyedül a tésztát kell főzni, a többi hozzávaló már hidegen kerül az alaphoz, bátran megfőzhetjük teljesen a kiválasztott tésztánkat. Persze így se főzzük mállósra és puhára, ez továbbra is tiltólistás cselekedet!

Öblítsd át bátran

Tésztasaláta készítésekor megszeghetünk minden szabályt, itt még a kifőtt tészta leöblítése is zöldlámpás. Míg ugyanis a szószos tészták esetében a szálakon/darabokon maradt keményítő segít megfogni a mártást, addig a salátánál jobb megszabadulni tőle, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Az öblítés szigorúan hideg vízzel történjen!

Akár be is olajozhatod

Az öblítés után pedig akár kevés olajat is csorgathatunk a tésztára, ezzel meggátolva az összeragadást. A salátára úgyis kerül majd dresszing, ami tartalmaz zsiradékot, így semmi rosszat nem teszünk az étkünkkel – érdemes ugyanazzal az olajjal ellátni a tésztát, ami az öntetbe is kerül.

Plusz tipp: mire a tészta kifő, már álljon kész minden más alapanyag, zöldség, hogy a salátát minél frissebben be tudjuk keverni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Címlapról ajánljuk

További cikkek