Így főzd meg a tésztát, ha hideg salátát készítesz belőle

A tészta minden évszakban gyors és egyszerű ebédopció, azonban, ha nagy kánikula tombol, lehet, hogy jobban járunk egy hűsítő tésztasalátával, mint egy forró, szószos-sajtos étekkel. A tésztafőzés pedig ilyen esetben változik kicsit: nézzük, miben!

Egy frissítő, nyári tésztasaláta kellemes ebéddé válhat, ha a tomboló hőségben nem akarunk sokat főzni, mégis többet tennénk az asztalra egy szendvicsnél. Persze a tűzhelyet a salátához is be kell kapcsolni, nem készülhet nyers tésztából a fogás – és itt, a folyamat során érdemes pár dolgot észben tartani. Ugyanis máshogy alakul a főzés, ha tésztasalátát készítünk a bolognai vagy a milánói helyett: lássuk a tippeket, trükköket!

Így főzd meg a tésztát, ha hideg salátát készítesz belőle

A legjobb tésztafélék salátához

Persze alapvetően bármilyen formájú és méretű tésztából készíthetnénk salátát, mégis vannak olyan formák és fajták, amelyek jobban illenek ehhez a műfajhoz. Érdemes mellőzni a hosszú tésztákat, mint a spaghetti, linguine, makaróni vagy tagliatelle.

A legjobb választás valamilyen közepes vagy kis méretű tészta: orzo, tarhonya, farfalle, penne vagy fusilli.

Elfelejtheted az al dentét

Manapság valószínűleg már mindenki ismeri azt az olasz tésztafőzési aranyszabályt, miszerint a tésztát minden esetben fogkeményre, azaz al dentére kell főzni. Ilyenkor a tészta szinte majdnem teljesen megfőtt, épp csak annyi roppanósság marad benne, ami texturálisan izgalmassá teszi.

A fenti szabályt azonban mégsem kell általánosan az összes tésztaételre ráhúzni: elsősorban akkor van létjogosultsága, ha a kifőzött tésztát valamilyen meleg szószba vagy mártásba tesszük, ahol potenciálisan tovább főhet. Így ugyanis garantált, hogy nem fogjuk teljesen szétfőzni.

Mivel a salátában egyedül a tésztát kell főzni, a többi hozzávaló már hidegen kerül az alaphoz, bátran megfőzhetjük teljesen a kiválasztott tésztánkat. Persze így se főzzük mállósra és puhára, ez továbbra is tiltólistás cselekedet!

Öblítsd át bátran

Tésztasaláta készítésekor megszeghetünk minden szabályt, itt még a kifőtt tészta leöblítése is zöldlámpás. Míg ugyanis a szószos tészták esetében a szálakon/darabokon maradt keményítő segít megfogni a mártást, addig a salátánál jobb megszabadulni tőle, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Az öblítés szigorúan hideg vízzel történjen!

Akár be is olajozhatod

Az öblítés után pedig akár kevés olajat is csorgathatunk a tésztára, ezzel meggátolva az összeragadást. A salátára úgyis kerül majd dresszing, ami tartalmaz zsiradékot, így semmi rosszat nem teszünk az étkünkkel – érdemes ugyanazzal az olajjal ellátni a tésztát, ami az öntetbe is kerül.

Plusz tipp: mire a tészta kifő, már álljon kész minden más alapanyag, zöldség, hogy a salátát minél frissebben be tudjuk keverni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...