Laktózmentesen is teljes az élet!

Laktózérzékeny vagy? Nem kell lemondanod a fenséges sajtokról sem, ha a Camping Laktózmentes sajtok mellett teszed le a voksodat! (x)

Civilizációs betegségeink kezelhetőek, különösen, ha időben felismerjük őket, hiszen sokan csak a tünetekkel való hosszas együttélés után szánják rá magukat a kivizsgálásra, holott az okok gyakran egyszerűek. Becslések szerint a világ lakosságának 75%-a nem képes felnőttkorban rendesen megemészteni a tejcukrot, de egyes afrikai és ázsiai országokban ez az arány 95% is lehet. Hazánkban a szakemberek szerint a teljes népesség 15–20%-a lehet érintett.

Mi az a laktóz?

Sokan tudják, hogy a laktóz, más néven tejcukor, a tejben és – néhány kivételtől eltekintve – a tejtermékekben előforduló cukor. Az emberi szervezetben a tejcukor nem képes felszívódni csak akkor, ha az ún. laktáz enzim két alegységre bontja. Laktózérzékenységről vagy intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybél nyálkahártyájában keletkező, a tejcukrot hasító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, illetve teljesen hiányzik. Ebben az esetben a laktóz változatlanul továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott honos baktériumok lebontják tejsavra és más szerves savakra. A folyamat során nagy mennyiségű gáz is keletkezik, egy deciliter tej hatására akár három liter, ami kellemetlen tüneteket produkál. Tulajdonképpen felnőttek esetében a laktózérzékenység lenne a természetes állapot, ám évezredek táplálkozási szokása, azaz a tejfogyasztás miatt létrejövő génmutáció miatt maradhatott meg felnőtt korban is a tej, illetve a tejcukor emésztésének képessége.

Miből jöhetünk rá, hogy érintettek vagyunk?

Az intolerancia klinikai tünetei két fő hatáson alapulnak. Egyrészt a már említett gáztermelődés okoz felfúvódást, hasi görcsöket, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megakadályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést okoz. A tejcukor erjedése miatt a széklet híg, bűzös, csecsemőknél habos, zöldes is lehet. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kíséri. A fenti tünetek a tejcukor tartalmú étel fogyasztását követően már fél óra múlva jelentkezhetnek, s ha nem történik újbóli tejcukorfogyasztás, egy-két napon belül teljesen meg is szűnnek.

A tejcukor-érzékenységet persze nehéz felismerni abban az esetben, ha az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségű laktózt és az enzimhiány nem súlyos. A helyes diagnózisra mindenképpen szükség van, hiszen ezzel elkülöníthetők a tünetek más felszívódási zavaroktól, illetve a nem laktóz-intoleranciás személyeket megkíméli a laktózmentes diétától.

Mit fogyasszunk helyette?

Az intolerancia nagyon jól kezelhető, hiszen ritka a teljes enzimhiány. Fontos a rendszeres, kis mennyiségű tej elfogyasztása, mellyel növelhető a vastagbél-baktériumok tűrőképessége, valamint az étkezések közben, más ételekkel együtt történő tejfogyasztás lassítja a tej továbbjutását, így nem kerül egyszerre sok laktóz a bélbe. A laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett a legtöbb laktóz-intoleranciás személy nagy hatásfokkal képes a joghurtot és más, kisebb laktóztartalmú tejterméket (pl. kemény sajtok, túró) megemészteni, ami szintén könnyíti a diéta betarthatóságát.

A savanyított tejtermékek és a sajtok a baktériumok élettevékenysége miatt kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a nyers tej. A hosszabb ideig érlelt sajtok (camembert, Pannónia, parmezán, edami, rokfort stb.) elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaznak csak. A tünetek megjelenésekor csökkenteni kell a laktóz mennyiségét, egy néhány hetes tejmentes időszak után viszont növelhető a dózis – egyéni toleranciától függően. Fontos megjegyezni, hogy rengeteg olyan élelmiszer-ipari termék, étrend-kiegészítő és gyógyszer van forgalomban, melyekben kisebb-nagyobb mennyiségben előfordul a laktóz. Súlyosabb laktózérzékenység esetében ezekre is tekintettel kell lenni, pl. a felvágottak, májkrémek, margarinok, szeletelt toast-kenyerek viszonylag nagy mennyiséget tartalmaznak laktózból. A legtöbb termékben ízjavítószerként és kötőanyagként szerepel a laktóz, de adalékanyagok és a laktit elnevezésű édesítőszer is tartalmazza. Érdemes ebből az okból is minden alkalommal vásárlás előtt elolvasni az élelmiszerek címkéjét.

Jól összeállított étrend és kismértékű laktózfogyasztás mellett ez az intolerancia semmilyen hatással nincs az életminőségre, számos olyan országban élnek meg nagyon magas életkort, ahol a tejcukor-érzékenység előfordulása 90% felett van.

Miért a Camping sajt? Mert finom, krémes, gyengéd, laktózmentes!

A Camping Laktózmentes sajt termékcsalád válasz egy speciális igényre, és hiányt pótló újdonság a magyar piacon. Ez a termékcsalád megkönnyíti és „ízletesebbé” teszi az életét azoknak, akik laktóz-érzékenységük miatt mondtak le a selymes sajtkrémekről, a harapnivaló kockasajtokról vagy a sajtszeletekről. A mennyeien krémes és jellegzetesen Camping sajt ízvilágú termékcsalád nagyszerűen illeszkedhet a laktózmentes diétába, hiszen tejtermékként kalciumot, foszfort és D-vitamint is tartalmaz, laktózt viszont nem.

A világoskék színnel megkülönböztetett Camping Laktózmentes sajt termékcsaládnak 3 tagja van: a Laktózmentes tömlős sajtkrém (100 g), a Laktózmentes kördobozos sajt (140 g) és a Laktózmentes sajtszeletek (100 g). Akárcsak a Camping többi termékét, úgy a Laktózmentes termékcsalád sajtjait is bátran ajánljuk szendvicsekhez, melegszendvicsekhez, nassolni valónak vagy multifunkcionális konyhakész alapanyagnak szószokhoz, töltelékekhez vagy süteményekhez. Készíts Sajtkrémes-csirkés tortillát laktózmentesen vagy Sajtkrémes póréhagymát palacsintában! Ötleteket, recepteket itt találsz!

További információt a Camping termékekről itt olvashatsz >>

Ha laktózérzékeny vagy, itt találsz még segítséget >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek