![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/IM/nq/8XjssGmNr0voUFMIAjrpjiiyw5FL0vNHk0tih8sK.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=0a7cc1191f7959d84e37db65941992cd)
Civilizációs betegségeink kezelhetőek, különösen, ha időben felismerjük őket, hiszen sokan csak a tünetekkel való hosszas együttélés után szánják rá magukat a kivizsgálásra, holott az okok gyakran egyszerűek. Becslések szerint a világ lakosságának 75%-a nem képes felnőttkorban rendesen megemészteni a tejcukrot, de egyes afrikai és ázsiai országokban ez az arány 95% is lehet. Hazánkban a szakemberek szerint a teljes népesség 15–20%-a lehet érintett.
Mi az a laktóz?
Sokan tudják, hogy a laktóz, más néven tejcukor, a tejben és – néhány kivételtől eltekintve – a tejtermékekben előforduló cukor. Az emberi szervezetben a tejcukor nem képes felszívódni csak akkor, ha az ún. laktáz enzim két alegységre bontja. Laktózérzékenységről vagy intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybél nyálkahártyájában keletkező, a tejcukrot hasító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, illetve teljesen hiányzik. Ebben az esetben a laktóz változatlanul továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott honos baktériumok lebontják tejsavra és más szerves savakra. A folyamat során nagy mennyiségű gáz is keletkezik, egy deciliter tej hatására akár három liter, ami kellemetlen tüneteket produkál. Tulajdonképpen felnőttek esetében a laktózérzékenység lenne a természetes állapot, ám évezredek táplálkozási szokása, azaz a tejfogyasztás miatt létrejövő génmutáció miatt maradhatott meg felnőtt korban is a tej, illetve a tejcukor emésztésének képessége.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1Z/kY/QPqhTMTWpFEEbNUIajOQ2y3YRfnom9qJeDQUUp8C.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=66e2615f6f157afe3d6af95748c63e79)
Miből jöhetünk rá, hogy érintettek vagyunk?
Az intolerancia klinikai tünetei két fő hatáson alapulnak. Egyrészt a már említett gáztermelődés okoz felfúvódást, hasi görcsöket, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megakadályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést okoz. A tejcukor erjedése miatt a széklet híg, bűzös, csecsemőknél habos, zöldes is lehet. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kíséri. A fenti tünetek a tejcukor tartalmú étel fogyasztását követően már fél óra múlva jelentkezhetnek, s ha nem történik újbóli tejcukorfogyasztás, egy-két napon belül teljesen meg is szűnnek.
A tejcukor-érzékenységet persze nehéz felismerni abban az esetben, ha az étrend nem tartalmaz nagy mennyiségű laktózt és az enzimhiány nem súlyos. A helyes diagnózisra mindenképpen szükség van, hiszen ezzel elkülöníthetők a tünetek más felszívódási zavaroktól, illetve a nem laktóz-intoleranciás személyeket megkíméli a laktózmentes diétától.
Mit fogyasszunk helyette?
Az intolerancia nagyon jól kezelhető, hiszen ritka a teljes enzimhiány. Fontos a rendszeres, kis mennyiségű tej elfogyasztása, mellyel növelhető a vastagbél-baktériumok tűrőképessége, valamint az étkezések közben, más ételekkel együtt történő tejfogyasztás lassítja a tej továbbjutását, így nem kerül egyszerre sok laktóz a bélbe. A laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett a legtöbb laktóz-intoleranciás személy nagy hatásfokkal képes a joghurtot és más, kisebb laktóztartalmú tejterméket (pl. kemény sajtok, túró) megemészteni, ami szintén könnyíti a diéta betarthatóságát.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/gN/KB/Hfg5wcFuRpZUhmoki0TVgJui0anfy3RGRTZQ4Nsy.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e95ee655c36d6da900cd6e783dbfbbbd)
A savanyított tejtermékek és a sajtok a baktériumok élettevékenysége miatt kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a nyers tej. A hosszabb ideig érlelt sajtok (camembert, Pannónia, parmezán, edami, rokfort stb.) elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaznak csak. A tünetek megjelenésekor csökkenteni kell a laktóz mennyiségét, egy néhány hetes tejmentes időszak után viszont növelhető a dózis – egyéni toleranciától függően. Fontos megjegyezni, hogy rengeteg olyan élelmiszer-ipari termék, étrend-kiegészítő és gyógyszer van forgalomban, melyekben kisebb-nagyobb mennyiségben előfordul a laktóz. Súlyosabb laktózérzékenység esetében ezekre is tekintettel kell lenni, pl. a felvágottak, májkrémek, margarinok, szeletelt toast-kenyerek viszonylag nagy mennyiséget tartalmaznak laktózból. A legtöbb termékben ízjavítószerként és kötőanyagként szerepel a laktóz, de adalékanyagok és a laktit elnevezésű édesítőszer is tartalmazza. Érdemes ebből az okból is minden alkalommal vásárlás előtt elolvasni az élelmiszerek címkéjét.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/iW/ko/7qRqbspy4oYCsOfwNi0r0pvymqGdmgq16bhNqYq6.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=c5f02480a9dfb2c723c13f2f7d81545f)
Jól összeállított étrend és kismértékű laktózfogyasztás mellett ez az intolerancia semmilyen hatással nincs az életminőségre, számos olyan országban élnek meg nagyon magas életkort, ahol a tejcukor-érzékenység előfordulása 90% felett van.
Miért a Camping sajt? Mert finom, krémes, gyengéd, laktózmentes!
A Camping Laktózmentes sajt termékcsalád válasz egy speciális igényre, és hiányt pótló újdonság a magyar piacon. Ez a termékcsalád megkönnyíti és „ízletesebbé” teszi az életét azoknak, akik laktóz-érzékenységük miatt mondtak le a selymes sajtkrémekről, a harapnivaló kockasajtokról vagy a sajtszeletekről. A mennyeien krémes és jellegzetesen Camping sajt ízvilágú termékcsalád nagyszerűen illeszkedhet a laktózmentes diétába, hiszen tejtermékként kalciumot, foszfort és D-vitamint is tartalmaz, laktózt viszont nem.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/DZ/Rp/iwVEcidLx9P9KgIRjuWbZnJCtzva07U7j1jJ8aU9.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=977573e6f7741ff73dc1d39d6bccfa02)
A világoskék színnel megkülönböztetett Camping Laktózmentes sajt termékcsaládnak 3 tagja van: a Laktózmentes tömlős sajtkrém (100 g), a Laktózmentes kördobozos sajt (140 g) és a Laktózmentes sajtszeletek (100 g). Akárcsak a Camping többi termékét, úgy a Laktózmentes termékcsalád sajtjait is bátran ajánljuk szendvicsekhez, melegszendvicsekhez, nassolni valónak vagy multifunkcionális konyhakész alapanyagnak szószokhoz, töltelékekhez vagy süteményekhez. Készíts Sajtkrémes-csirkés tortillát laktózmentesen vagy Sajtkrémes póréhagymát palacsintában! Ötleteket, recepteket itt találsz!